Смекни!
smekni.com

Відкрите акціонерне товариство (стр. 8 из 8)

3.3. Товариство не відповідає за майновими зобов'язаннями акціо­нерів.

3.4. Товариство є правонаступником прав і обов'язків

___________________________________________________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________

(назва державного підприємства)

____________________________________________________________________________________________________________________________

(межі правонаступництва)

3.5. Майно Товариства складається з основних фондів та обігових коштів, а також цінностей, вартість яких відображено в балансі То­вариства.

3.6. Товариство є власником:

— майна, переданого йому засновником у власність;

— продукції, виробленої Товариством внаслідок господарської ді­яльності;

— іншого майна, набутого на підставах, не заборонених чинним законодавством.

3.7. Товариство має право продавати, передавати безкоштовно;' обмінювати, передавати в оренду юридичним та фізичним особам за­соби виробництва та інші матеріальні цінності, використовувати та відчужувати їх іншим особам, якщо це не суперечить чинному зако­нодавству України та цьому Статуту.

З моменту прийняття рішення про продаж акцій відкритого акці­онерного Товариства застава його майна здійснюється з дозволу від­повідного органу приватизації.

3.8. Товариство має право укладати угоди (контракти), зокрема угоди купівлі-продажу, підряду, страхування майна, перевезень, збе­рігання, доручення і комісії тощо, набувати майнові та особисті не-майнові права, вступати в зобов'язання, бути позивачем або відпові­дачем у суді, арбітражному суді, третейському суді України, а також у судах інших держав.

3.9. Товариство має право за встановленим чинним законодавст­вом порядком:

— випускати цінні папери;

— засновувати об'єднання та брати участь в об'єднаннях з іншими суб'єктами підприємницької діяльності;

— створювати на території України та за її межами свої філії, представництва та дочірні підприємства;

— чинити інші дії, що не суперечать чинному законодавству.

3.10. Товариство має право придбавати на ринку цінних паперів випущені ним акції для подальшого продажу іншим особам або ану­лювання.

Протягом періоду, коли у державній власності перебуває 25 і біль­ше відсотків акцій Товариства, Товариство не може придбати власні акції.

Придбані акції можуть бути на балансі Товариства не більше од­ного року. Акції, що не були продані протягом цього терміну, підля­гають анулюванню з відповідним зменшенням статутного фонду То­вариства. Розподіл прибутку, а також голосування та визначення кворуму на Загальних зборах акціонерів проводяться без урахування придбаних Товариством акцій.

3.11. Товариство має право здійснювати випуск акцій різних кате­горій. У разі випуску акцій різних категорій до Статуту Товариства вносяться відповідні доповнення, які визначають обсяг прав та зобо­в'язань власників цих акцій.

3.12. Створені Товариством філії, представництва та дочірні під­приємства, можуть наділятися основними засобами та обіговими коштами, які належать Товариству. Керівництво їх діяльністю

здійснюється особами, що призначаються правлінням Товариства.

3.13. В період до прийняття рішення про відчуження акцій Това­риства, що є у державній власності, під час вирішення питань щодо оплати праці працівників, формування фонду споживання та від­чуження майна, що входить до складу основних фондів Товариства, на Товариство поширюються норми чинного законодавства Украї­ни, встановлені для державних підприємств.

Стаття 4

СТАТУТНИЙ ФОНД

4.1 Статутний фонд Товариства становить__________________гривні.

4.2 Після державної реєстрації Товариство випускає прості іменні

акції кількістю ___________ номінальна вартість кожної акції дорівнює ________________________________________________________гривні.

4.3. Товариство має право збільшувати або зменшувати розмір ста­тутного фонду.

Збільшення статутного фонду здійснюється шляхом:

— випуску нових акцій;

— збільшення номінальної вартості акцій;

— обміну облігацій на акції.

Зменшення статутного фонду здійснюється шляхом:

— зменшення номінальної вартості акцій;

— зменшення кількості акцій через їх придбання з подальшим анулюванням.

Стаття 5

ПРИБУТОК ТОВАРИСТВА, РОЗПОДІЛ ПРИБУТКУ

5.1. Сума прибутку, що отримується товариством за звітний пері­од від усіх видів діяльності є його балансовим прибутком. Балансо­вий прибуток складається з прибутку від реалізації продукції та з прибутку від позареалізаційних операцій.

Прибуток від реалізації продукції дорівнює виторгу від реалізації продукції (товарів, послуг) за мінусом податку на добавлену вартість, акцизу, ввізного мита, митного збору та інших обов'язкових зборів та платежів, а також витрат, що включаються до собівартості цієї продукції.

Прибуток від позареалізаційнних операцій дорівнює коштам, одержаним від позареалізаційнних операцій за мінусом витрат на ці операції. Позареалізаційні операції пов'язані з діяльністю Товарист­ва, що безпосередньо не пов'язане з реалізацією продукції (товарів, послуг) та іншого майна,

У розпорядженні Товариства залишається чистий прибуток, тобто балансовий прибуток за мінусом податку на прибуток та інших пла­тежів, що мають сплачуватись з балансового прибутку.

Порядок розподілу чистого прибутку визначається Загальними зборами акціонерів Товариства відповідно до Статуту та чинного за­конодавства України.

5.2. За рахунок прибутку Товариство формує резервний (страхо­вий) фонд, інші фонди.

Резервний фонд створюється щорічними відрахуванями від чисто­го прибутку Товариства розміром не менше як п'яти (5) відсотків.

Розмір резервного фонду має бути не менше двадцяти п'яти відсот­ків (25%) від суми статутного фонду. Кошти резервного фонду використуються для відшкодування витрат, пов'язаних з покриттям збитків та відшкодуванням незапланованих витрат. Рішення про ви­користання резервного фонду приймається Загальними зборами] Кошти резервного фонду не можуть використовуватись не за приз­наченням.

У випадку повного або часткового використання резервного фон­ду відрахування до нього поновлюються за порядком, встановленим цим Статутом.

За рішенням Загальних зборів акціонерів можуть бути створені ін­ші фонди Товариства.

Стаття 6

ДИВІДЕНДИ

6.1. Дивідендом є частина чистого прибутку Товариства, яка під­лягає розподілу між акціонерами. Право на отримання дивіденду ма­ють власники простих іменних і привілейованих акцій. Дивіденди сплачуються акціонерам відповідно до порядку, визначеного цим Статутом. Розмір дивіденду затверджується на одну просту іменну або привілейовану акцію та сплачується пропорційно кількості акцій, які має власник.

За рішенням Загальних зборів акціонерів, дивіденд може сплачу­ватися раз на рік. При цьому Загальні збори можуть прийняти рішен­ня щодо сплати дивіденду акціями, облігаціями, продукцією.

6.2. На привілейовану акцію Товариством може встановлюватися фіксований дивіденд (або його мінімальний розмір) під час їхнього випуску. Власники привілейованих акцій мають переважне право на отримання дивідендів порівняно до власників простих іменних акцій;

За наявності прибутку або коштів спеціального фонду, достатньо­го для сплати фіксованого дивіденду з привілейованих акцій, Това­риство не має права відмовити власникам привілейованих акцій у сплаті дивідендів.

6.3. Дивіденди сплачуються із чистого прибутку за підсумками року. У разі, якщо прибутку фінансового року недостатньо для сплати дивідендів за привілейованими акціями, вони сплачуються за раху­нок накопичень прибутку минулих років, спеціальних фондів. :

6.4. Сплата дивідендів з простих іменних акціях не є зобов'язан­ням Товариства перед акціонерами і здійснюється з чистого прибут­ку та залежить від результатів господарської діяльності Товариства! Загальні збори акціонерів мають право прийняти рішення щодо не­доцільності сплати дивідендів з простих іменних акцій за результата­ми певного періоду або року.

Розмір дивіденду не може бути більшим від рекомендованого Спостережною радою Товариства, але може бути зменшений за рі­шенням Загальних зборів акціонерів.


ЛІТЕРАТУРА

1. //Регіональна економіка – 2002 – №2 – С. 109-115

2. //Збірник поточного законодавства – 1999 - №26 – С. 22-30

3. //Офіційний вісник України – 1999 - №10 – С. 128-133

4. //Збірник поточного законодавства – 1997 - №7 – С. 8-9

5. //Ринок цінних бумаг України – 2002 - №7 – 8 – С.41-45

6. //Гуманітарний вісник ЗДУА – 2002 - №8 – С. 183-188

7. //Актуальні проблеми економіки – 2002 - №10 – С. 41-47

8. //Право України – 2002 - №12 – С. 132-136

9. Бизнес информ – 1998 - №3 – С. 33-37

10. Слав'юк Р.А. Фінанси акціонерних товариств К., 2002

11. Типовые формы юридических документов Харьков, 1998

12. Церетели Л.Г. Проблемы бухучета – Запорожье: „Полиграф”, 1996г.

13. //Все про бухгалтерський облік – 2000 – №109 – 88-93

14. Церетели Л.Г. Акціонерні товариства К., 2000