Смекни!
smekni.com

Собівартість продукції та її вплив на прибуток (стр. 4 из 8)

На основі Типових положень розроблено галузеві, відомчі положення, інструкції, що визначають порядок визначення планової і фактичної собівартості продукції (робіт, послуг).

Витрати сфер виробництва й обігу, що включаються в собівартість продукції (робіт, послуг), групуються за такими елементами: матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація основних фондів і нематеріальних активів, інші витрати.

По-друге, у складі витрат, що включаються в собівартість, розмір окремих із них також регулюється державою встановленням нормативів відрахувань. Це передусім стосується таких елементів витрат:

¨ відрахування на соціальні заходи (державне пенсійне страхування, соціальне страхування, фонд ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи);

¨ амортизація основних засобів і нематеріальних активів;

¨ витрати на фінансування ремонту й поліпшення основних фондів;

¨ інші витрати (відрахування в Державний інноваційний фонд, на фінансування автомобільних доріг, деякі позабюджетні фонди фінансування галузевих і міжгалузевих науково-дослідних робіт).

Можливість впливу підприємств на названі елементи витрат є обмеженою. Однак вона можлива з допомогою належного управління показниками, до яких застосовуються встановлені нормативи відрахувань: витрати на оплату праці, структура і джерела її виплати; вартість основних виробничих фондів, що належать підприємству, їх структура і джерела формування [7. c.139].

Без обчислення собівартості неможливо визначити фінансовий результат виробничо-господарської діяльності підприємства. Скорочення витрат на виробництво і реалізацію продукції, тобто зниження її собівартості є важливим фактором збільшення прибутку від реалізації. Цього можна досягти за рахунок використання численних факторів, що впливають на скорочення витрат на виробництво і реалізацію продукції. Для цього необхідно: знати повний перелік вказаних витрат, що дається в Типових положеннях, особливості складу і формування витрат з урахуванням сфери й галузі діяльності підприємства.

Слід зазначити, що нині підприємства всіх форм власності отримали більше самостійності в прийнятті рішень щодо формування собівартості. Однак вони не можуть порушувати чинних законодавчих і нормативних документів, що регламентують ці питання [8, c.96].


РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ ВАТ «ЕНЕРГІЯ»

2.1 Організаційно-економічна характеристика ВАТ «Енергія»

Для проведення дослідження було обрано Відкрите акціонерне Товариство «Енергія».

ВАТ "Енергiя" є правонаступником державного виробничого комплектуючого пiдприємства (ВКП) "Енергiя" Мiненерго України. Засноване товариство шляхом корпоратизацiї майна на пiдставi Указу президента "Про корпоратизацiю пiдприємств" вiд 15.06.93р., наказу Мiнiстерства вiд 26.01.95р. №19, наказу регiонального вiддiлення ФДМ України по м.Києву вiд 09.10.95р. № 1341 ВАТ.

Юридична адреса ВАТ: 04412, м. Київ, вул. Дорогожицька, 11/8

До складу ВАТ "Енергiя" входять чотири юридичнi особи:

· СКП "Укренергопостачзбут" (м.Комсомольське Харкiвська обл.);

· УМТЗ "Енергоатомбудкомплект" (Нетiшин, хмельницька обл.);

· ВКП "Канiв-Енергiя" (м.Канiв, Черкаська обл.);

· СГП "Свiтанок" (с.Вахiвка Вишгородського району Київської обл.)

ВАТ «Енергія» обслуговується акціонерним банком «Енергобанк», що знаходиться в місті Києві. Він обслуговує його рахунки і в національній і в іноземній валютах.

Органи управлiння Відкритого акціонерного Товариства знаходяться у м. Києвi.

Генеральний директор - Андреєв Юрiй Олександрович, головний бухгалтер - Ярмульський Валерiй Віталійович.

Кадрова програма емiтента, спрямована на забезпечення рiвня квалiфiкацiї працiвникiв операцiйним потребам емiтента: Передбачено пiдвищувати прфесiйний рiвень на курсах пiдвищення квалiфiкацiї.

У товаристві створено спостережну раду, засідання якої відбувається близько 4 разів на рік. Чисельність спостережної ради – 3 особи. Також функціонує і ревізійна комісія. Вона складається з 3 осіб та засідає 4 рази на рік.

Фiнансова звiтнiсть на пiдприємствi ведеться у вiдповiдностi до дiючого законодавства. Вiдповiдно до наказу по ВАТ "Енергiя" "Про бухоблiк у 2006р.", товариством застосовуються пiдходи та методи, якi вiдповiдають Положенням (стандартам) бухоблiку згiдно Закону України вiд 16.07.99р. № 966-ХIV/ Вiдображення господарських операцiй проводиться пiсля повного завершення реалiзацiї товарно-матерiальних цiнностей, облiк товарiв проводиться по цiнi придбання.

Кількість акціонерів (засновників):

· юридичних осіб – 14;

· фізичних осіб – 1067.

Статутний фонд Товариства складав 10491140 грн., i був повнiстю сформований. Статутний фонд, за планом розмiщення подiлено на 41964562 простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 0,25 грн. кожна. Свiдоцтво про реєстрацiю випуску цiнних паперiв №114/10/1/2007 вiд 10 липня 2007р.

Бухгалтерський облiк на Товариствi ведеться за журнально-ордерною формою. Бухгалтерський облiк вiдповiдає вимогам Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.1999р. за № 996-ХIV, Положенням (стандартам) бухгалтерського облiку та iншим нормативним документам з питань органiзацiї бухгалтерського облiку.

Доходи вiд реалiзацiї товарiв, робiт, послуг, їх класифiкацiю та оцiнку Товариство визначає у вiдповiдностi з вимогами П(С)БО - 15 "Доходи". Доходи вiдображаються в облiку та в звiтностi у момент їх виникнення, незалежно вiд часу надходження i сплати грошей. Данi про реалiзацiю є достовiрними i вiдповiдають первинним документам. Визначення фiнансових результатiв вiдбувається згiдно з чинним законодавством. Чистий збиток за 2008 р. становить 7618 тис. грн.

Сировинна база ВАТ «Енергія» для виробництва є тільки ресурси з України. Реалізовує продукцію товариство тільки в межах України, за кордон реалізація продукції не здійснюється.

ВАТ "Енергiя" здiйснює оптовi поставки будiвельних матерiалiв, труб, металовиробiв, продукцiї хiмiчного призначення, сантехвиробiв, гумо-технiчних виробiв. Структурнi пiдроздiли мають роздрiбну торгiвлю. Товариство надає послуги автомобiльним транспортом, надає основнi засоби та складськi примiщення в оренду.

Зниження попиту на продукцiю виробничо-технiчного призначення в галузi енергетики та низька купiвельна спроможнiсть населення призводить до нестачi обiгових коштiв та не сприяє росту обсягiв послуг. ПДВ, податки на землю та транспортнi засоби, плата за ореду примiщення офiсу ВАТ, збiльшення тарифiв на послуги зв,язку, та iншi наповнюють склад витрат, що перевищують доходну частину i впливають на прибутковiсть товариства.

Забезпечення доходу, витрат i платежiв здiйснюються в результатi використання власних коштiв та ресурсiв. Залучення довгострокових кредитiв не практикується. Ведеться робота з повернення дебiторської заборгованостi. Деякi зношенi основнi засоби, якi не використовуються в роботi, реалiзуються.

ВАТ "Енергія" не має державної частки акцій не має та не відноситься до категорії підприємств, які підлягають рейтингуванню.

2.2 Аналіз загальної суми витрат на виробництво продукції

Проведемо аналіз собівартості продукції на прикладі ВАТ «Енергія» за 2004-2006 роки. Дані для аналізу використані із форми №2 «Звіт про фінансові результати» та інформації про основну продукцію, що виробило товариство (Додатки А, Б, В).

Загалом протягом аналізованого періоду собівартість виготовленої продукції суттєво зменшилася. Якщо за попередній період вона зменшилася на 120,1 тис. грн., то в сумі за 2 роки – аж на 2109,5 грн. Стрімкий спад собівартості відбувся саме в 2005 році (рис. 2.1).

Рис. 2.1. Динаміка собівартості продукції Відкритого акціонерного товариства "Енергія"

Витрати на виробництво (В) можна відобразити як суму трьох елементів виробничого процесу: матеріальних витрат (М), амортизації (А) та заробітної плати з нарахуваннями (З).

Оцінити якою мірою вплинув кожен чинник на зміну рівня загальних витрат на виробництво 1 грн. виготовленої продукції можна на підставі формули:

В/Q = М/Q + А/Q + З/Q (2.1.)

На підставі даної формули можна оцінити якою мірою кожен чинник вплинув на зміну рівня загальних витрат на виробництво 1 грн. виготовленої продукції [4, c.156].

Аналіз табл.2.1. (Додаток Г) дозволяє зробити такі висновки. Витрати на виробництво у порівнянні з 2005 роком зменшилися на 68,3 тис грн., що у відносному вимірі становить 12,48 %. Загалом за 2 роки витрати зменшилися на 149,9 тис грн., а у відносному вимірі на 23,84 %. Значне зменшення витрат на виробництво у аналізованому періоді пояснюється зменшенням обсягу виробництва, яке також зменшилося на 53,68 %.

Найбільший вплив на темп зниження витрат на виробництво спричинили матеріальні витрати (-41,84% ), а найменший – витрату на оплату праці (-11,98 %).

Загальні витрати на 1 грн. виготовленої продукції загалом за 2 роки витрати зросли на 12,47 коп. Це може свідчити про те, що обсяг виробництва зменшувався більш випереджальними темпами аніж витрати. Також зростання витрат було зумовлено зростанням витрат на 1 грн. виготовленої продукції на оплату праці ( зросли на 8,7 коп.), на амортизацію (зросли на 2,3 коп.) та на матеріальні витрати (1,47 коп.).

Проте, якщо порівнювати 2006 рік з 2005, бачимо що ситуація почала змінюватися, адже загальні витрати на 1 грн. виготовленої продукції зменшилися на 12,39 коп., при чому матеріальні витрати на виробництво на 1 грн. виготовленої продукції зменшилися на 5,03 коп., витрати на оплату праці на 1 грн. виготовленої продукції – на 4,7 коп. та амортизація на 2,67 коп. Сукупний вплив цих факторів і спричинив зменшення витрат у 2006 році.

Також, як видно з табл. 2.1. (Додаток Г), спостерігалося зниження частки амортизаційних відрахувань може свідчити про зміню технічного рівня виробництва або ж методів нарахування амортизації. Зросла частка витрат на оплату праці, отже зросла трудомісткість продукції. Зменшення питомої ваги матеріальних витрат могло бути обумовлено зростанням продуктивності праці або зміною складу і структури продукції.