Смекни!
smekni.com

Планування фонду оплати праці на підприємстві (стр. 7 из 10)

На кожного працівника підприємства заведена „Особова картка”. в якій вказується прізвище, ім’я та по-батькові працівника, коли прийнятий на роботу, коли переведений на іншу, розряд, освіта, посада та тарифна ставка. Особова картка заповнюється кожного місяця і в ній видно нараховану заробітну плату працівнику та всі вирахування з неї, а також сума до видачі.

Підприємство також проводить оплату праці згідно трудових угод позаштатним працівникам та актів виконаних робіт. В угоді вказуються хто заключає угоду, з ким, на яку роботу, строки виконання роботи, вимоги до виконаної роботи.

3.2 Нормування праці структурних підрозділів підприємства

Нормування праці є складовою частиною управління виробництвом і полягає у визначенні необхідних витрат праці на виконання робіт (виготовлення продукції) як окремими працівниками, так і колективами працівників та встановлення на цій основі норм праці.

Завданнями нормування праці є: - встановлення нормативу часу на одиницю продукції; - впровадження найбільш раціонального режиму використання устаткування, машин і механізмів; - розробка найбільш раціональної структури виробничого процесу; - проведення аналізу виконання норм праці для розкриття резервів виробництва та продуктивності праці; - перегляд норм праці у зв’язку зі зміною умов праці та проведення організаційно технічних заходів; - впровадження ефективної організації праці робітника на робочому місці.

Норми трудових затрат потрібні для організації праці не тільки робітників-відрядників, а й робітників-почасовиків, професіоналів, фахівців та технічних службовців. Визначають їх для кожної категорії працюючих. Норми праці є складовим елементом організації заробітної плати, оскільки виконання норм є умовою отримання заробітку, відповідного тарифу або окладу, установленого для даного працівника.

Залежно від особливостей виробництва об’єктами нормування можуть бути: обсяг роботи за певний період — годину, зміну, місяць; зона обслуговування ; чисельність персоналу .

Облік робочого часу ведеться згідно з інструкцією «Щодо заповнення форм державно-статистичної звітності про використання робочого часу на підприємстві» затвердженою Наказом Держкомстат України і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України.

На ВАТ «Біоветфарм» використовується «Табель обліку використання робочого часу» типова форма № П-12 де вказано найменування підприємства, цех, відділ або дільниця, зміна, звітний період (місяць), табельний №, прізвище, ім’я, по – батькові працівників, професія (посада), розряд, числа місяця, дні явок (фактичної роботи, цілозмінних простоїв), дні неявок (чергова відпустка, відпустка в зв’язку з родами, хвороби, інші неявки дозволені законом, з дозволу адміністрації, прогул), вихідні і святкові дні, та не доопрацьовано та доопрацьовано годин. Згідно з табелем обліку робочого часу на підприємстві складається зведений табель (використання робочого часу) по підприємству. По табелю слідкується за тим, щоб працівники не працювали надурочний час, але якщо такі випадки зустрічаються, то вони оплачуються в подвійному розмірі за фактично відпрацьований надурочний час. Також слідкується, щоб не було подвійної оплати, лікарняні, відпускні. Згідно з табелем обліку робочого часу на підприємстві складається зведений табель (використання робочого часу) по підприємству. На підставі зведеного табелю використання робочого часу складається статистична звітність з праці, яка в свою чергу складається по таким формам:

1. Місячна форма 1-ПВ в якій відображається в порядку :

- 1010-середня кількість усіх працівників в еквіваленті повної зайнятості осіб

- 1040-середньоблікова к-ть штатних працівників

Середньооблікова чисельність в еквіваленті повної зайнятості обраховується методом ділення фактично відпрацьованих люд. год. на кількість робочих годин в звітному періоді по календарю.

За півріччя і рік складається статистична звітність по формі № 3 ПВ «Звіт про використання робочого часу».

На підставі статистичної звітності про використання робочого часу складається фактичний та плановий баланс робочого часу, який використовується для складання плану з фонду заробітної плати.

На ВАТ „Біоветфарм” застосовується система надбавок і доплат до заробітної плати робітників, які передбачені в колективному договорі. Нарахування та виплату заробітної плати здійснює бухгалтер по оплаті праці.

Додаткова оплата праці залежить від результатів господарської діяльності підприємства і встановлюється у вигляді премій, винагород, інших заохочувальних і компенсаційних виплат, а також надбавок і доплат, які не передбачені законодавством або понад розміри, встановлені чинним законодавством.

Проводиться також нормування робочого часу. Час, витрачений понад нормальний розмір, рахується понаднормовим і повинен оплачуватися по підвищених розцінках.

У залежності від віку й умов праці для окремих категорій робітників законодавчо встановлюється скорочений робочий час. У першу чергу це відноситься до осіб молодших 18 років, осіб, зайнятих на важкій і шкідливій роботі, і ін.

Першим кроком на шляху до успіху в справі економії і раціонального використання робочого часу є його "інвентаризація", яка здійснюється за допомогою хронометражу і фотографування.

Під хронометражем розуміється спостереження і вимір затрат робочого часу на здійснення окремих повторюваних елементів операції або її в цілому. Безпосереднім його об'єктом є оперативний або підготовчо-заключний час. В результаті можна зробити розрахунок середньої тривалості тієї або іншої операції по формулі:


Фотографування робочого дня відбувається за допомогою спостереження і виміру усіх без винятку корисних затрат і втрат часу протягом усього дня або якоїсь його частини два-три рази в рік протягом двох-трьох тижнів як у формі саме фотографування, так і при участі спеціальних людей - нормувальників, майстрів і ін.

У результаті проробленої роботи складаються дві таблиці, в однієї з який відбивається витрата часу в хвилинах на кожний вид робіт і терміни їхній проведення; у другий - утрати часу, їхні причини, конкретні винуватці, період, коли вони мали місце.

У результаті аналізу даних фотографування можна одержати декілька корисних показників, зокрема:

Коефіцієнт використання робочого часу.

;

КД - коефіцієнт використання робочого дня;

ТРД - тривалість робочого дня;

ПЗ - підготовчо-заключний час;

ВОН - нормативний час на відпочинок і особисті потреби;

ОМ - час обслуговування робочого місця;

ОП - оперативний час;

Коефіцієнт втрат робочого часу по вині працівника.

ПР - перерви, що залежать від робітника;

ТРД - тривалість робочого дня;

ВОН - нормативний час на відпочинок і особисті потреби;

Коефіцієнт втрат робочого часу по причинах не залежних від робітника.


НП - витрати робочого часу, що не залежать від робітників.

ТРД - тривалість робочого дня.

Під нормою часу розуміється його регламентований розмір, необхідний для виробництва одиниці продукції, її партії, або виконання тієї або іншої роботи одним або групою виконавців відповідної кваліфікації у визначених організаційно-технічних і природно-кліматичних умовах.

Встановлюється норма в людино-хвилинах, людино-годинах або людино-днях і включає такі елементи: норму подготовчо заключного часу, норми основного і допоміжного часу, норми часу на організаційно-технічне обслуговування устаткування й інших виробничих об'єктів, перерви, обумовлені технологією й організацією виробництва, на відпочинок і особисті потреби.

Підсумовування норм часу по окремих операціях дає комплексну норму часу, що характеризує його сукупні затрати на виконання корисного обсягу робіт у передбачені терміни.

Затрати оперативного часу і часу на відпочинок лежать в основі розрахунку такого найважливішого соціального показника діяльності організації як коефіцієнт поліпшення умов праці КПУП:

де:

Тфв - фактичний час на відпочинок відповідно до нормативів і реальних умов праці після проведення заходів щодо їх поліпшення;

Тнв - нормативний час на відпочинок до проведення заходів щодо поліпшення умов праці;

Товф - фактичні витрати оперативного часу;

Тово - оперативні витрати оперативного часу.

Встановлюватися нормовані завдання можуть для почасово оплачуваних робітників: основних робітників (зайнятих на конвеєрних лініях, операторів автоматичних ліній і ін.), допоміжних робітників (верстатників ремонтних цехів, слюсарів інструментальників, транспортних робітників), спеціалістів і службовців (технологів, конструкторів і ін.).


3.3 Планування і контроль розцінок оплати праці

Ми вже говорили, що при відрядній формі оплати праці розрахунки розміру заробітку працівника за всіма системами оплати праці, що належать до даної форми оплати, засновані на принципі встановлення певної розцінки за конкретно виконану працівником операцію, роботу, виготовлену продукцію або надану послугу (далі - виконана робота). Така форма оплати праці застосовується тільки в тому випадку, коли є можливість обліку виконаної роботи.

У розрахунку відрядної розцінки беруть участь такі дані, як годинна або денна тарифна ставка, норма часу на здійснення тих або інших робіт, по яких визначається відрядна розцінка і норма виробітку цих самих робіт за зміну. Що стосується годинних або денних тарифних ставок, то ми докладно про них розповідали в попередніх публікаціях, а от що собою представляє і як визначається норма часу та норма виробітку, напевно, необхідно розглянути докладніше.