Смекни!
smekni.com

Структура інформаційної системи організації (стр. 2 из 5)

Підсистема місця

Другим параметром, що визначає обирану стратегію маркетингу, є місце реалізації продукції. Вибір параметра місця залежить від прийнятої на фірмі системи розподілу продукції. Для деяких фірм довжина розподільних каналів невелика, оскільки вони продають свою продукцію безпосередньо

61потребітелю. Для інших - довжина каналів розподілу збільшується за рахунок залучення в неї мережі посередників: оптовиків, брокерів і дистриб'юторів. Кожен учасник каналу розподілу при цьому повинен знати всі деталі операцій, вироблених з продукцією в каналі. Так, виробник, що продає продукцію оптовику, повинен знати, за якою ціною його продукція продається в роздрібну мережу і за якою ціною вона реалізується споживачеві. Таким чином, в кожному каналі розподілу крім матеріального потоку, спрямованого від виробника до споживача, існують два різноспрямовані інформаційних потоку. Один, спрямований від споживача до виробника, характеризує фінансову сторону вироблених в каналі операцій. Другий, спрямований від виробника до споживача, несе рекламну інформацію, а також відомості про можливі знижки, інструкції по використанню продукції, гарантійні зобов'язання, прогнози попиту в майбутньому.

Використання комп'ютерів у кожному з цих двох потоків сприяє підвищенню ефективності роботи каналу розподілу продукції.

Підсистема активності

Використання комп'ютерів може також сприяти підвищенню активності фірми в рекламі та її співробітників у продажу своєї продукції. Перш за все, це стосується розробки та використання математичних моделей для підтримки прийняття рішень у сфері реклами. Іншим важливим аспектом цієї діяльності може бути поліпшення комунікацій продавців і торгових агентів. Це досягається використанням портативних комп'ютерів, які торгові агенти носять із собою, працюючи на закріпленій за ними території. Портативні комп'ютери дають можливість:

• реалізувати запитання-відповідь "з центральною базою даних для уточнення відомостей про наявність товару, ціні, транспортних витратах і т. п.;

• вводити дані за новими замовленнями;

• розробляти та надавати керівництву доповіді, що містять узагальнення контактів з покупцями з метою оцінки ефективності вибраної стратегії маркетингу та змін у конкурентному оточенні фірми.

З іншого боку, використання такої системи комунікацій дає можливість компанії надати своєму торговому агенту додаткову інформацію:

• про нові види продукції, що розробляються на фірмі;

• про продажі і покупців даного регіону за минулі роки;

• про прибутковість продукції і зростанні комісійних винагород при її реалізації.

Така інформація дає можливість торговому агенту виконувати свою роботу краще. У результаті всі виявляються у виграші - агент збільшує свої комісійні, а фірма - свої продажі.

Підсистема цін

Прийняття рішень у сфері ціноутворення є дуже важливим, якщо не сказати критичним, при встановленні стратегії маркетингу. Деякі фірми при встановленні цін слідують витратної концепції ціноутворення, визначаючи рівень цін рівнем своїх витрат плюс деякої нормованої прибутком. У теорії цей підхід оцінюється як дуже обережний, оскільки, можливо, споживач був готовий заплатити і більше.

Інші, менш обережні, фірми дотримуються концепції ціноутворення в залежності від попиту. Тут основою для визначення цін є коректна оцінка попиту на дану продукцію, що вимагає обліку переваг споживача, стану економіки та конкурентного середовища. Ясно, що в даному випадку не обійтися без комп'ютерної підтримки, що включає математичне моделювання. Використання моделей дає менеджеру можливість багаторазовим рішенням завдання «що буде, якщо ...?» Визначити рівень цін, максимізує прибуток. Програмне забезпечення вирішення таких завдань є типовим для підсистеми цін ІС маркетингу.

Інтегрована підсистема

Інтегрована підсистема ІС маркетингу дає можливість менеджеру розробляти маркетингові стратегії, варіюючи усіма чотирма характеристиками: продукцією, місцем, активністю і ціною.

Як видно на рис. 4.3, структура ІС маркетингу включає в себе вхідні підсистеми, що забезпечують збір даних як з внутрішніх, так і з зовнішніх джерел, базу даних, яка використовується для їх зберігання, і вихідні підсистеми, трансформують дані в інформацію, потрібну для менеджерів, які займаються проблемами маркетингу. Така трансформація, яка відбувається в рамках вихідних підсистем ІС маркетингу, може зажадати використання засобів інформаційної, модельної і навіть експертної підтримки. Як ми побачимо надалі, ця структура характерна для всіх функціональних підсистем ІС організації.

1.4 Інформаційна система виробництва

Управлінці, що працюють у сфері виробництва, використовують комп'ютер і як компонент самої виробничої системи, і як компонент інформаційної системи управління нею. У виробничій системі комп'ютери використовують в системах автоматизованого проектування (САПР), а також для створення промислових роботів і гнучких виробничих систем. Входячи до складу ІС виробництва, комп'ютери використовуються для календарного планування процесу виробництва, управління запасами матеріалів і комплектуючих елементів, контролю якості виробленої продукції та обліку виробничих витрат. Нижче ми розглянемо тільки комп'ютерні програми ІС виробництва [5].

Вхідні підсистеми ІС виробництва

До складу ІС виробництва фірми входять наступні три вхідні підсистеми, що поставляють зовнішню і внутрішню інформацію, а також дані:

• підсистема бухобліку;

• інженерна підсистема;

• підсистема зовнішньої інформації.

Велика кількість даних та інформації, потрібної для цілей управління виробництвом, надходить в ІС виробництва від бухгалтерської інформаційної системи СЕОД.

Сюди входять деталізовані відомості про всі дії персоналу і машин в процесі переробки матеріалів і сировини в готову продукцію, що використовуються в подальшому для створення періодичних та спеціальних звітів, побудови математичних моделей і отримання порад від ЕС.

Отримуючи всю поточну інформацію про стан виробництва, центральний комп'ютер створює постійно оновлювану, динамічну модель виробничої системи. Додаткова інформація, що описує вироблені виробничі операції, надходить в ІС виробництва від інженерної підсистеми. Працюючі у складі інженерної підсистеми виробничі інженери займаються вдосконаленням конструкції і технології виробленої на фірмі продукції (тобто вдосконалюють саму виробничу систему). З іншого боку, в їх компетенцію також входять питання розміщення виробничих потужностей по території регіону, управління запасами матеріальних цінностей і календарно-виробниче планування (тобто вдосконалення управління виробництвом).

Третя вхідні підсистема ІС виробництва - підсистема зовнішньої інформації - забезпечує отримання даних та інформації про двох елементах зовнішнього оточення фірми: постачальників і профспілках. Збір відомостей в обох вказаних напрямах вимагає проведення спеціальних і особистих контактів.

Вихідні підсистеми ІС виробництва

До складу вихідних підсистем ІС виробництва входять наступні чотири незалежні підсистеми, що оцінюють окремі напрями виробничого процесу:

• календарна підсистема;

• підсистема управління запасами;

• підсистема контролю якості;

• підсистема обліку витрат.

Календарна підсистема оцінює часовий аспект потоку робіт, які переходять з одного робочого місця на інше.

Підсистема управління запасами оцінює витрати зберігання матеріальних цінностей (сировини, матеріалів і напівфабрикатів, незавершеного виробництва, комплектуючих виробів і готової продукції) на всіх стадіях їх обробки.

Підсистема контролю якості займається комплексним контролем якості на всіх стадіях виробництва, починаючи з вхiдного контролю на фірму матеріалів, сировини і комплектуючих елементів і закінчуючи контролем якості готової продукції перед відправкою її з підприємства.

Підсистема обліку витрат оцінює виробничі витрати, що мали місце на всіх стадіях процесу виробництва.

Функціонування зазначених вище підсистем ІС виробництва, як правило, пов'язане з використанням засобів інформаційної та модельної підтримки. Методи, пов'язані з експертною підтримкою прийнятих рішень, тут використовуються значно рідше.

1.5 Інформаційна система фінансів

Для того щоб підтримувати виробництво, маркетинг і інші види діяльності, на фірмі має бути достатньо грошей. Звідси випливає завдання контролю фінансових ресурсів фірми для забезпечення їх ефективного використання. Практично всі менеджери фірми несуть фінансову відповідальність у рамках своїх основних функцій. Щонайменше вони зобов'язані узгоджувати свої витрати з бюджетними обмеженнями даного року.

Проте фінансовий стан фірми хвилює не тільки її працівників. Багато приватні особи та організації пильно спостерігають за фінансовим становищем фірми, маючи на цьому свій власний інтерес. Це перш за все власники акцій фірми, фінансові організації, постачальники, конкуренти, урядові чиновники.

Інформаційна система фінансів фірми повинна задовольнити інформаційні потреби як менеджерів фірми, так і її оточення відносно фінансового стану фірми.

ІС фінансів призначена для забезпечення відповідної фінансової інформацією працівників як в самій організації, так і за її межами. Інформація при цьому може бути представлена у вигляді періодичних та спеціальних звітів, результатів математичного моделювання, електронної комунікації і рад ЕС.