Смекни!
smekni.com

Особливості управління підприємством в умовах ринкового середовища (стр. 3 из 8)

Іншим важливим принципом поведінки на ринку є принцип свободи підприємництва. Останній забезпечується певними правами підприємства, а саме:

– по-перше, можливістю ініціативної, самостійної, здійснюваної на свій ризик і під свою майнову відповідальність економічної діяльності будь-якого дієздатного громадянина держави, громадян інших держав у межах правових повноважень, а також будь-якої групи громадян (партнерів), що об'єднуються для колективного підприємництва (акціонерні товариства, орендні колективи, спілки, спільні підприємства тощо);

– по-друге, самостійністю в організації виробництва (вибір напрямків діяльності, постачальників, посередників, споживачів ви-готовлюваної продукції чи послуг) та його ресурсному забезпечуванні (використання з цією метою власного майна, залучення на добровільних засадах майна (коштів) юридичних осіб і громадян, а також будь-яких інших матеріальних, трудових, інтелектуальних і природних ресурсів за винятком тих, застосування яких заборонене чи обмежене законодавством);

– по-третє, самостійністю у прийнятті будь-яких господарських рішень, комерційною свободою ціноутворення, виходячи з економічної вигоди і ринкової кон'юнктури, правом визначення шляхів і способів реалізації продукції, у тім числі експортованих товарів і послуг;

– по-четверте, реальним правом розпорядження майном, а також прибутком, що залишається після сплати податків та інших платежів, установлених законом.

Ці принципи конкретизуються через певні локальні засади саморегуляції господарської поведінки. Основними з них є:

– спільність комерційних інтересів і постійний пошук засобів максимального задоволення потреб споживачів;

– взаємовигідність ділових стосунків, що передбачає забезпечення достатнього прибутку партнерам за господарськими угодами;

– рівноправність у взаємовідносинах, що означає однакову відповідальність за порушення умов угоди, альтернативу у виборі контрагентів господарських зв'язків;

– відповідальність перед кінцевим споживачем продукції всіх суб'єктів господарювання (виробників, продавців, торгових посередників), що беруть участь у виробництві та обігу товарів;

– самообмеження особистого споживання, добровільне прагнення постійного виробничого інвестування, якісного задоволення нових суспільних потреб, створення додаткових робочих місць;

– підпорядкування виробничої та комерційної діяльності не досягненню короткочасних успіхів, а забезпеченню стійкого економічного стану підприємства в тривалій перспективі; досягнення комерційної переваги тільки завдяки інноваційним перетворенням в усіх сферах діяльності [4].

З метою формування сприятливого економічного середовища треба розробити й дотримувати також певних етичних норм поведінки суб'єктів господарювання на будь-якому ринку. Вони поряд із загальними етичними цінностями (взаємна довіра, порядність, сумлінність, чесність, повага до людини та віра в її сили, висока мотивація творчої праці) включають також правила етичної поведінки в бізнесі: вірність слову та послужливість у взаємостосунках, ділова чесність і партнерська надійність, збереження комерційної таємниці та інші правила, що відповідають вищим стандартам ділової честі. Усе це разом сприяє формуванню іміджу фірми як партнера, з яким можливе тривале, надійне і взаємовигідне співробітництво, що є життєво важливим у швидкомінливому ринковому середовищі.

2. ПІДПРИЄМСТВО В СИСТЕМІ РИНКОВИХ ВІДНОСИН

2.1 Організаційно-економічна характеристика підприємства

Повне найменування: Відкрите акціонерне товариство «Виробничо торгівельна фірма «Селена», скорочено - ВАТ «ВТФ «Селена».

Інформація про державну реєстрацію підприємства: номер свідоцтва 13-р. Дата видачі: 24.01.1994 року. Орган, що видав свідоцтво: Жовтнева районна адміністрація м. Запоріжжя.

Місце знаходження підприємства: 69063, Запорізька обл., м. Запоріжжя, Жовтневий район, вул. Артема, буд. 6; http://www.selene.com.ua/.

Відкрите акціонерне товариство «Виробничо-торгівельна фірма «Селена» засноване відповідно до рішення Регіонального відділення фонду Державного майна України по Запорізькій області від 01.06.1993 року № 60, шляхом перетворення державного підприємства «Запорізька швейна фабрика» у відкрите акціонерне товариство. Після проведення останньої індексації розмір статутного капіталу Товариства становить 4919298,40 грн., поділений на 311348 простих іменних акцій номінальною вартістю 15,8 грн. кожна.

Сьогодні ВАТ «ВТФ «Селена» - сучасне високомеханізоване виробництво, на якому працюють близько 1000 працівників. За рік випускається близько 500 тисяч одиниць продукції. Головні види виробів – пальто зимові та демісезонні із вовняних тканин; костюми, штани, жакети із вовняних та змішаних тканин; сукні, блузки, спідниці, комплекти, сарафани із шовкових та синтетичних тканин.

Висока якість, надійність, гнучкі ціни – все це дозволило фірмі завоювати довіру зарубіжних партнерів. Протягом кількох років ВАТ «ВТФ «Селена» здійснює прямі експортні поставки до двадцяти країн Європи.

Бізнес-стосунки охоплюють провідні фірми Франції, Англії, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Італії, США. Понад 90% від загальної кількості товарної продукції становить експорт та виконання замовлень іноземних покупців.

ВАТ «ВТФ «Селена» нагороджена двома Почесними дипломами: за перемогу в конкурсі «Краща торгова марка» та «За найвищий стабільний рейтинг споживацького попиту». Висока якість продукції «Селена» підтверджена нагородами таких престижних конкурсів як «Вища проба», «Золота Байда». За підсумками рейтингу Національного організаційного комітету підготовки до святкування в Україні початку третього тисячоліття «Імена Мілленіума» «Селена» визнана дипломантом у номінації « Одяг – 2000». Продукція підприємства гідно представляла Україну на різних міжнародних виставках.

Очолює ВАТ «ВТФ «Селена» Генеральний директор. Організаційна структура ВАТ «ВТФ «Селена» складається із дирекції, до якої входять директори, що очолюють відповідні напрями діяльності підприємства, відділів, цехів, інших допоміжних підрозділів. Генеральному директору підпорядковуються комерційний директор, директор з економіки та фінансів, технічний директор, провідний інженер з охорони праці, провідний юрисконсульт, відділ технічного контролю. [18]

До структурних підрозділів ВАТ «ВТФ «Селена» входять сім цехів: два швейних, експериментальний цех, підготовчий цех, розкірний цех, ремонтно-майстерний цех, цех скла і готової продукції.

Органами управління ВАТ "ВТФ "Селена" згідно зі Статутом, затвердженим загальними зборами акціонерів (протокол № 3 від 31.05.2006 року), є: загальні збори акціонерів, наглядова рада, виконавчий орган, ревізійна комісія. Загальні збори акціонерів є вищим органом управління товариства. Наглядова рада є органом товариства, який захищає права акціонерів та представляє їхні інтереси у період між проведенням загальних зборів, а також контролює діяльність виконавчого органу товариства. Дирекція на чолі з Генеральним директором є виконавчим органом, що здійснює керівництво поточною діяльністю Товариства. Ревізійна комісія здійснює перевірки фінансово-господарської діяльності Товариства.

Станом на 31.12.2006 року ВАТ "ВТФ "Селена" не має відокремлених структурних підрозділів.

Згідно з наказом ВАТ ВТФ "Селена" від 01.02.1995 р. за № 30 створено дочірне підприємство соціально-побутовий комплекс "Радуга" (СПК "Радуга"), юридична адреса: 69054, м. Запоріжжя, вул. Українська, 4. Статутний фонд СПК "Радуга" становить 20 000 грн. і сформований шляхом передачі ВАТ "ВТФ "Селена" основних засобів та оборотних активів на суму 20 000 грн. На момент складання звіту СПК "Радуга" не здійснює діяльності у зв'язку із збитковістю.

Статутний капітал ВАТ "ВТФ "Селена" станом на 31.12.2006 р. становить 4919298,40 грн., поділений на 311 348 штук простих іменних акцій, номінальною вартістю 15,8 грн. кожна. Власний капітал ВАТ "ВТФ "Селена" станом на 31.12.2006 р. становить 3504,3 тис.грн. 3.5. Станом на 31.12.2006 р. ВАТ "ВТФ "Селена" не входило до жодних об'єднань підприємств. [16]

Минулий 2007 рік був для ВАТ "ВТФ "Селена" складним, особливо у фінансовому відношенні.

Доходи населення зростали повільно, прискорилася інфляція споживчих цін, індекс інфляції відповідно до офіційних статистичних даних склав 116,6%, значно зросла вартість різноманітних послуг, енергоносіїв тощо. Діяльність ВАТ "ВТФ "Селена" здебільшого залежала від поставок на переробку давальницької сировини, оскільки 60% виробничих потужностей були нею завантажені.

У 2007 році підприємством випускався традиційний асортимент жіночого одягу. Всі виробничі цехи працювали у двозмінному режимі, за виключенням однієї бригади, яка працювала в одну зміну. За звітний період виробничі потужності підприємства використовувалися на 63,2%, що дещо більше ніж у минулому 2006 році.

За 2007 рік вироблено товарної продукції на 22 379 тис. грн. Обсяг продукції, що випускається по відношенню до рівня 2006 року зменшився на 10%. На текстильних і швейних підприємствах України збереглось відставання від минулорічних обсягів на 0,3%. За 2007 рік підприємство випустило продукції у натуральному виразі 2 071,1 тис. штук або на 88,4 тис. штук (30%) менше, ніжу попередньому році. Структура випуску у натуральному виразі за видами бізнесу:

-експорт - 61,2 тис. штук (29,5%);

-давальницька сировина -121,1 тис. штук (58,5%);

-внутрішній ринок- 24,7 тис. штук (12,0%).

Обсяг реалізації за 2007 рік зменшився на 2 814 тис. грн. (11,6%) у порівнянні з минулим роком і склав 24 963 тис. грн.

У 2007 році в порівнянні з попереднім роком зменшився випуск на експорт на 15,3 тис. штук (20,0%), з давальницької сировини на 70,0 тис. штук (37,6%) і тільки на внутрішній ринок випущено приблизно таку ж кількість виробів як і в 2006 році.