Смекни!
smekni.com

Ринок засобів виробництва (стр. 4 из 4)

Єдині правила торгівлі на товарних біржах передбачають два основних аспекти: створення рівних умов і можливостей для всіх учасників торгів та забезпечення їх об'єктивною оперативною інформацією про рівень цін на товари та їхню динаміку.

Єдність прав і правил функціонування біржі передбачає ряд умов:

виключення вибіркового і пріоритетного доступу до інформації, який дозволить отримати комусь перевагу в торгах;

обов'язкове виконання взятих на себе зобов’язань;

рівноправність і свобода дій усіх учасників торгів;

свобода дій при прийнятті остаточного рішення в процесі реалізації економічних інтересів;

обов'язкова підзвітність державним, законодавчим, фінансово-кредитним і податковим структурам;

наявність систем та уніфікованих форм документів укладання угод.

На біржі концентрується інформація про рівень цін на ресурси, які змінюються під впливом кон'юнктури ринку.

Орієнтиром формування цін у процесі купівлі-продажу є котирувальні ціни, що реєструються на біржі. Котирувальні ціни є середніми у часі серед заявлених продавцем. Саме доступність інформації про рівень цін для всіх учасників торгів і є одним з основоположних правил біржової діяльності. Біржа виконує важливу роль у зборі, узагальненні та поширенні інформації про фінансовий стан членів біржі. Через діяльність біржі стабілізуються товарний ринок і господарські зв'язки.

В цілому товарні біржі та брокери відіграють самостійну і досить значну роль у процесі оптової торгівлі із західними країнами.

На товарних біржах формуються "базові" ціни на матеріально-сировинні ресурси, які є основою визначення підприємствами-споживачами витрат виробництва готової продукції.

У процесі купівлі-продажу на біржах формуються господарські зв'язки на поставки продукції виробничо-технічного призначення.

На біржах збалансовуються попит та пропозиція на матеріальні ресурси.

Діяльність бірж в Україні регламентується Законом України "Про товарну біржу", "Про господарські товариства", "Про підприємництво" і низкою інших законодавчих та інструктивних документів, зокрема, з оподаткування.

Важливим у біржовій діяльності України на нинішньому етапі є те, що вона є одним з основних каналів матеріально-технічного постачання малих підприємств, фірм та інших підприємницьких структур.

На товарних біржах України укладаються угоди щодо операцій з реальним товаром, з негайною поставкою, в обумовлені у майбутньому терміни.

Брокери отримують винагороду у відсотках від суми укладеної угоди. На біржах України з матеріальних ресурсів найбільшим попитом користуються пальне, метали, вироби з них, папір, хімічна продукція.

Особливе місце в організації ринку засобів виробництва посідають інформація та маркетингова діяльність.

Маркетингова діяльність повинна ґрунтуватися на точному знанні потреб покупців і реальних можливостей фірми, організації або установи.

У більшості підприємств, фірм, асоціацій, акціонерних товариств діють служби маркетингу.

Вибір структур маркетингової діяльності залежить від характеру виробництва та обсягу зовнішньоекономічних зв'язків відповідних господарств і комерційно-торговельних формувань.

Основними завданнями маркетингової служби є: комплексне вивчення ринку; забезпечення інформацією про ціни, ринки тощо.

Однією з функцій маркетингових служб є сегментування ринку, тобто диференціація покупців залежно від їх потреб та особливостей поведінки.

Маркетингова тактика означає процес формування та виконання завдань фірми на кожному ринку щодо кожного товару або групи товарів у конкретний проміжок часу.

Висновок

Ринок виник одночасно з товарним виробництвом як його невід'ємна частина, товарне виробництво характеризується саме тим, що продукт виробляється не для власного споживання, а для інших, на продаж. Товарне виробництво регулюється механізмом купівлі-продажу на основі товарно-грошових відносин. Це процес руху товарів від сфери виробництва до сфери споживання. Наявність обмінних відносин між виробником та споживачем через систему купівлі-продажу на основі вільного ціноутворення створює ринок. Ринок і поділ праці нероздільні. Ринок властивий здоровій економіці, він несумісний з монополією. Чим глибший поділ праці, тим більш розвинений ринок, а разом з ним усі його інструменти - гроші, кредит, прибуток. Ринкова економіка базується на 3-х засадах:

свободі підприємництва;

конкуренції;

еквівалентному обміні.

Ринок засобів виробництва в Україні, як у всіх постсоціалістичних державах, є новим. Триває процес його створення, тобто перехід від централізованого розподілу засобів виробництва і прикріплення споживачів до постачальників до вільної торгівлі.

Ринок матеріальних ресурсів характеризується високим ступенем самозбалансованості і саморегулювання; сприяє високій соціальній активності підприємств з метою забезпечення виробництва.

Ринок виконує такі функції:

визначає суспільну цінність вироблених товарів;

встановлює необхідні відтворювальні пропорції;

забезпечує динамічну відповідність між попитом і пропозицією;

ліквідує дефіцит матеріальних ресурсів;

дає кожному підприємству реальну можливість у межах своїх фінансових ресурсів забезпечити себе матеріально-технічними засобами.

Таким чином, забезпечення підприємств матеріально-технічними ресурсами через вільну купівлю-продаж за прямими зв'язками, через посередників, фірмові магазини - є основне завдання управління.

Ринок засобів виробництва сприяє:

розвитку конкуренції між товаровиробниками і власниками ресурсів;

вільному переливу капіталу між галузями і регіонами;

реалізації товарів за цінами рівноваги, відображаючи реальне співвідношення між попитом і пропозицією.

Таким чином, ринок - це комплексне поняття, яке включає в себе сферу обміну товарів, економічний простір (місце), на якому відбувається обмін товарів та товарно-грошових відносин, систему вільного руху товарів.

У ринкових відносинах бере участь безліч суб'єктів - виробників, споживачів, посередників. Тому на ринку складається відповідна кон'юнктура, тобто співвідношення між попитом та пропозицією як за окремими товарами та групами, так і за товарною масою в цілому.

Попит - це форма вираження потреби в засобах виробництва на ринку, яка забезпечується відповідною сумою грошей. Це платоспроможний попит. На ринку він існує в грошовому вираженні.

Є різні види попиту:

1. Інтенсивний попит 2. Стабільний 3. Скоригований 4. Відсутність попиту.

Пропозиція - це та кількість продукту, яка перебуває на ринку або може бути доставлена. Пропозиція завжди має натуральне вираження: штуки, тонни, метри.

Ринок засобів виробництва - це сукупність економічних відносин між самостійними суб'єктами господарської діяльності, що виникають у сфері обігу, в зв'язку з продажем-купівлею товарів, призначених для виробництва нових продуктів та послуг.

Державне регулювання процесів розвитку і функціонування ринку засобів виробництва. Воно полягає у прийнятті державою відповідного законодавства та у проведенні нею такої економічної і фінансово-кредитної політики, яка сприяє реалізації розглянутих принципів і забезпечує: господарську самостійність суб'єктів оптової торгівлі; демонополізацію сфер виробництва та обігу; встановлення межі торгівлі стратегічними видами матеріальних ресурсів; удосконалення галузевої структури виробництва і створення резерву виробничих потужностей у відповідності з вимогами ринку; розвиток інфраструктури оптової торгівлі; попередження негативних дій суб'єктів ринку відносно своїх суперників.

Література

1. Крушельницька О.В. Управління матеріальними ресурсами. К., 2003, - 162 с.

2. Музика А.В. Управління матеріальними ресурсами. - К., 2002, - 176 с.