Смекни!
smekni.com

Формування витрат виробництва та собівартості продукції (стр. 9 из 9)

Прямі затрати праці в 2009 році склали 192 тис.люд.-год., в 2008 році – 185 тис.люд.-год., що на 10 % більше , ніж в 2008 році. А собівартість реалізованої продукції в базисному періоді становила 3493 тис.грн., в звітному – 3689 тис.грн., що на 5,6% більше, ніж в базисному. В основному це зумовлено умовами високих темпів інфляції і гіперінфляції внаслідок чого формується інфляційна собівартість. Незважаючи на істотне зростання даного показника під впливом цих процесів, усе ж його величина була набагато нижчою за реальний рівень. Це зумовлено тим, що за існуючої в ці роки методики визначення собівартості її формування здійснюється підсумовуванням витрат на спожиті ресурси за вартістю їх придбання протягом року. Але оскільки за цей період вартість ресурсів, що виробничоспоживаються і повинні бути відшкодовані, зростає в десятки разів, то показник собівартості надто занижується і втрачає свій реальний зміст. Саме з цієї причини він зумовлює виникнення інфляційного прибутку

Отже після виконання даної курсової роботи ми визначили що собівартість продукції є одним із найважливіших показників, який комплексно характеризує якісні зміни в техніці, технології, організації праці та виробництва, що відбуваються на підприємстві. Зниження витрат виробництва та собівартості продукції є однією з основних умов зростання прибутку підприємства, підвищення рентабельності та ефективності його роботи.

На сучасному етапі розвитку підприємницької діяльності вивчення складу, структури і тенденцій зміни витрат виробництва виходять на перший план господарської діяльності. Це дозволяє виявити джерела і фактори їх зниження на конкретних підприємствах. Основними шляхами зниження собівартості є скорочення тих витрат, які мають найбільшу питому вагу в її структурі. До них відносять:

1) скорочення витрат уречевленої праці або зниження норми витрат та ціни на них, що може бути досягнуто шляхом кращого використання засобів і предметів праці, економічного стимулювання економії живої та уречевленої праці;

2) зростання продуктивності праці за рахунок механізації та автоматизації виробництва, застосування прогресивних технологій, зниження цін на засоби виробництва;

3) зниження адміністративно управлінських витрат, що досягається шляхом прогресивних змін у структурі виробництва, зокрема, вдосконалення структури управління, здешевлення утримання апарату управління, раціонального розміщення виробництва;

4) зміну структури та обсягу продукції, галузеві та інші фактори.

Найважливішим моментом у вивченні такого показника, як собівартість є розгляд чинників, що впливають на показник і визначення основних напрямів по зниженню собівартості. Від того, як вирішує підприємство дане питання залежить отримання найбільшого ефекту з якнайменшими витратами, зростання накопичень, економія трудових, матеріальних і фінансових ресурсів. Істотний вплив на рівень витрат роблять техніко-економічні чинники виробництва. Цей вплив виявляється залежно від змін в техніці, технології, організації виробництва, в структурі і якості продукції і від величини витрат на її виробництво.

Собівартість продукції є якісним показником, що характеризує виробничо-господарську діяльність підприємства. Собівартість відображає витрати підприємства на виробництво і збут продукції, виражені в грошовому вимірюванні. Окрім цього, в собівартості як в узагальнювальному економічному показнику знаходять своє віддзеркалення всі сторони діяльності підприємства: ступінь технологічного оснащення виробництва і освоєння технологічних процесів; рівень організації виробництва і праці, ступінь використовування виробничих потужностей; економічність використовування матеріальних і трудових ресурсів і інші умови і чинники, що характеризують виробничо-господарську діяльність.

Систематичне зниження собівартості забезпечує не тільки зростання прибутку підприємства, але і дає державі додаткові засоби як для подальшого розвитку суспільного виробництва, так і для підвищення матеріального добробуту трудящих

собівартість витрата продукція вартісна


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Андрійчук А.Г. Економіка аграрних підприємств. К. : Вища школа, 2002.- 336с.

2. Березівський П.С., Особа П.Н. Напрями інтенсифікації розвитку сільськогосподарських підприємств // Економіка АПК. – 2009. – №6. – с.18 – 25.

3. Боліох М. А., Бурчевський В. 3., Горбаток М. І. Економічний аналіз: Навч. посібник // За ред. акад. НАНУ, проф. М. Г. Чумаченка.-К.:КНЕУ, 2001.-540с.

4. Бондур Т.О. Загальновиробничі витрати як елемент виробничої собівартості в рослинництві // Економіка АПК. – 2008. – №1. – с.126 – 130.

5. Вітков М.С. Основні фактори інтенсифікації аграрного виробництва в перехідний період до ринку // Економіка АПК. – 2009. – №2. – с.17 – 20.

6. Волков О. И., Скляренко В. К. Экономика предприятия: Курс лекций.- М.: ИНФРА-М, 2003.- 484 с.

7. Гловач О.К. Дискусійні проблеми обліку витрат і калькулювання собівартості продукції // Бухгалтерський облік і аудит. – 2008. – №10. – с.3 – 7.

8. Економіка підприємства: Підручник / За заг. рсд. С. Ф. 1 Покропивного.- Вид. 2-е, перероб. та доп.- К.: КНЕУ, 2001.- 528 с.

9. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» № 996-Х1У від 16. 07. 99 р.

10. Закон України «Про оплату праці» від 24. 03. 95 р. № 108/95-ВР // Все о бухгалтерском учете.- 1999.- 1№ 12.

11. Закон України від 22 травня 1997 р. № 283/97-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств».

12. Коваленко О.В. Класифікація витрат ресурсів як основа оцінювання собівартості продукції // Економіка АПК. – 2008. – №4. – с.90 – 95.

13. Мацибора В.І. Економіка сільського господарства: Підручник. – К.: Вища школа, 1994. – 415 с.

14. Перед контрактні витрати : місце в структурі собівартості БМР та вплив на показник НБВ // Бухгалтерський облік і аудит. – 2010. – №5. – с.34 – 38.

15. Петров В.М., Токар А.В. Методичні підходи до формування собівартості сільськогосподарської продукції та її вплив на ефективність виробництва // Економіка АПК. – 2008. – №1. – с.55 – 60.

16. Рибалко О.М. Шляхи вдосконалення собівартості та тенденції зміни структури накладних витрат для прийняття управлінських рішень // Держава та регіони серія: Економіка та підприємництво. – 2008. – №4. – с.293 – 298.

17. Скрипник М.І. Ідентифікація витрат з метою визначення собівартості продукції // Облік і фінанси АПК. – 2010. – №2. – с.61 – 65.

18. Ткаліч О.В. Основні фактори інтенсифікації аграрного виробництва // Економіка АПК. – 2009. – №23. – с.8 – 12.

19. Токар Ф.А. Управління процесом інноваційного розвитку промисловості та інтенсифікацією виробництва // Економіка та держава. – 2008. – №1. – с.74 – 77.

20. Череп А. В. Управління собівартістю й ціною в умовах ринкової економіки // Держава та регіони. Сер. Державне управління. - Запоріжжя, 2007.- № 1.- С. 119 - 120.

21. Державний комітет статистики України:[Електрон. ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/