Смекни!
smekni.com

Національна економіка України, її стан та основні проблеми (стр. 4 из 4)

Наступальна стратегія в економічній політиці держави повинна мати довгостроковий характер, враховувати глобальні зміни, які відбуваються у світовій системі господарювання, сприяти інтеграції національної економіки у світовий економічний простір. При цьому важливо розраховувати на власні можливості. Участь зарубіжних партнерів у вітчизняній економіці має бути лише одним із компонентів економічної стратегії держави. З цих позицій функції держави повинні якісно змінюватися в напрямі поглиблення аналізу і оцінки потоків інформації, які характеризують реальні зміни у світогосподарських зв'язках та їхній вплив на розвиток національної економіки.

Висновки

Нові інформаційні технології дають можливість швидко і якісно формувати потоки економічної інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень. Разом з тим зростає небезпека того, що на державний рівень може надходити недостовірна, свідомо сфальсифікована інформація. Або навпаки - за межі країни може потрапляти інформація, яка розкриває політичні, економічні, фінансові та інші таємниці держави. Ці питання набувають особливої актуальності для України і потребують прийняття нових законодавчих актів, які не тільки регламентуватимуть вимоги до інформаційного забезпечення управлінських процесів на всіх рівнях, а й посилюватимуть відповідальність за шкоду, завдану інтересам держави.

Оскільки сьогодні жодна держава світу не може абстрагуватись від впливу процесів глобалізації, економічна політика має дедалі більше орієнтуватися на ті зміни, які відбуваються у світовій системі господарювання, адаптуватися до зовнішньоекономічної ситуації за максимального забезпечення власної незалежності, цілісності та суверенності.

Бібліографічний список

1. Долішній Мар'ян Іванович. Академік НАН України. Голова Західного наукового центру НАН України (Львів).

2. Козоріз Марія Андріївна. Доктор економічних наук, професор. Завідувач відділу Інституту регіональних досліджень НАН України (Львів). 2002.

3. Глобализация мирового хозяйства и место России / Отв. ред. В. Колесов, М. Осемова - М.: ТЕИС, 2006. - С.230.

4. Загладин Н. США: общественно-политическое развитие на рубеже нового века // МэиМО, 2008. - № 5. - С.13.