Смекни!
smekni.com

Аналіз трудових ресурсів (стр. 8 из 8)

Якщо чиста поточна вартість більше нуля, то проект вигідний, якщо дорівнює нулю, проект може бути прийнятий за умови додаткового обгрунтування; якщо менше нуля, то проект невигідний.

NPV >0 запропонований проект вигідний.

Тепер потрібно знайти за який період окупиться наш проект. Термін окупності визначається за формулою:

Т = ЧПД / І (3.3)

де ЧПД – приведений чистий доход;

І – сума інвестиицій.

Спочатку знайдемо ЧПД за формулою:

ЧПД = ∑Дт * Vn (3.4)

ЧПД = 42*0,455 = 19,11 тис.грн

Т = 19,11 / 20 = 0,95 р.

Запропонований проект окупиться майже за рік.

Дослідження проекту показало, що він є привабливим та доцільним для даного підприємства. А також дає змогу ефективніше використовувати трудові ресурси підприємства.


ВИСНОВОК

В ході вивчення сутності і методів оцінки використання трудових ресурсів була освітлена низка запитань, на підставі яких можна зробити наступні висновки:

Трудові ресурси - широке і різностороннє поняття, що передбачає характеристику як вже задіяного у виробництві людського потенціалу в особі кадрів або персоналу, так і сукупності осіб, що ще готують себе до трудової діяльності або займаються іншими видами діяльності. Основними напрямами підвищення ефективності використання трудових ресурсів в рамках конкретного підприємства є раціоналізація підбору і розставляння кадрів, стимулювання вивільнення працівників; усунення малопродуктивної ручної праці; його автоматизація і механізація.

Умови ринку, що формуються, висувають вимоги до вдосконалення процесу оцінки використання трудових ресурсів. Аналіз трудового і технологічного вмісту робіт, виконуваних виробничих функцій і посадових обов'язків, необхідних теоретичних знань і практичних умінь необхідний для вироблення правильних управлінських рішень про професійний відбір персоналу, прийом і розставляння працівників, їх закріплення і переміщення.

Як основні оцінні критерії ефективності використання трудових ресурсів можуть застосовуватися такі показники як результативність праці, дотримання законодавства, задоволеність працею, наявність прогулів, текучість кадрів, кількість конфліктів і скарг, частота травматизму та інші. Кінцеві результати діяльності підприємства оцінюються показниками конкурентоспроможності продукції і послуг. Особисті якості працівників характеризуються здібностями, образом мислення і схильностями, перевагами і інтересами. У систему управління трудовими ресурсами виділяють 4 групи методів оцінки використання персоналу: бальні методи, цільові методи, порівняльні і психологічні методи. При оцінці використання трудових ресурсів використовують такі показники, як ефект і ефективність, продуктивність, результативність.

У економіцчній праці використовують методи, так званої формальної оцінки досконалої діяльності. Вона передбачає оцінку виконання працівником своєї роботи, комунікативний аспект з приводу оцінки і програму удосконалення управління. Може проводиться у формі атестації. Основними методами формальної оцінки використання трудових ресурсів є визначення робочого стандарту, оцінний тест і оцінку через целепологание або управління цілями.

У процесі оцінки використання трудових ресурсів важливим поняттям є «якість праці». Якість праці – це сукупність властивостей процесу праці працівника (підрозділи, організації), здійснюваного в конкретних умовах виробництва, що забезпечують здобуття якісного результату роботи, - продукції, товару, послуги. Економія від впровадження системи заходів за оцінкою якості праці складається у виробництві за рахунок зменшення повернень, доробок продукції, втрат від браку і рекламацій, в управлінні - за рахунок підвищення наукового рівня розробок, попередження виходу з буд устаткування, прийняття госпітальних і інших заходів по зміні на кращий за відношення виконавців до своєї праці.

До показників, що характеризують процес використання трудових ресурсів є показники плинності, пов'язана з вивільненням працівників в процесі діяльності. Ефективність трудової діяльності персоналу підприємства повною мірою оцінює продуктивність праці.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Владімірова Л.П. Економіка праці: Навчальний посібник. 2-е видавництво, перераб і доп. – М.: Дашков і До, 2002.- 300с.

2. Економіка праці і соціально-трудові стосунки: Навчальний посібник. Під ред.. Е.П. Міхайлова. –К.: Наукова література, 2005. – 240с.

3. Остапенко Ю.М. Економіка і соціологія праці: Навчальний посібник.- М.: Инфра-м.: ІКФ «ЕКМОС», 2001. -240с.

4. Економіка праці: Навчально-методичний посібник. – М.: ЗАТ «Фінстатінформ», 2002. – 490с.

5. Базаров Т.Ю. Управління персоналом: Навчальний посібник для студентів середніх учбових закладів. –М.: Майстерність, 2002. – 224с.

6. Мазур І.І., Шапіто В.Д.. Ефективний менеджмент: Навчальний посібник для вузів. Під ред. І.І. Мазура. –М.: Вища школа, 2003.- 555с.

7. Бухалков М.І., Кузьміна Н.М., Бабуріна .А. Управління персоналом підприємства: Навчальний посібник, 2005. – 318с.

8. Цветаєв В.М. Управління персоналом. – СПб:Пітер, 2002. – 192с.

9. Савіцкая Г.В. Економічний аналіз: Підручник / Г.В. Савіцкая. 9-е видавництво, - М.: Нове знання, 2004. – 640с.

10. Аналіз господарської діяльності в промисловості: Підручник / Н.А. Русак, В.І. Стражев, О.Ф. Мігун і др.; Під общ. ред. В.І.Стражева. –Мн., Висш.шк., 1998. – 398с.

11. Економік праці: Підручник для вузів / Під ред.. М.А.Вінокуров, Н.А.Горелов. – СПб: ЕКМОС, 2004. – 350с.

12. Основи управління персоналом / Під ред.. Б.М. Генкина., М., 2002. – 124с.

13. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”, затверджене Міністерством фінансів України № 87 від 31.03.99 р.

14. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”, затверджене Міністерством фінансів України № 318 від 31.12.99 р.

15. Типове положення з планування, обліку і калькулювання собівартості (робіт, послуг), затверджене постановою Кабінету Міністрів України № 473 від 26.04.96 р.

16. Ломоносов А.В. Економіка підприємства: Навчальний посібник. – Миколаїв: НУК, 2004. – 328с.

17. Економіка підприємства: Навч. посібник. / А.В. Шегда, Т.М. Литвиненко, М.П. Нахаба та ін.; За ред. А.В. Шегди. – 2-ге вид., стер. – К.: Знання -Прес, 2002. 335с.

18. . Івахненко В.М. Курс економічного аналізу: Навч.-метод. посібник для сам ост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 200. – 263 с.

19. Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств: Навч. посіб. – К.: Т-во “Знання”, КОО, 2000. 378с.

20. Мних Є.В. Економічний аналіз: Підручник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 412с.

21. Любушин Н.П., Лещева В.Б., Дьякова В.Г. Анализ финансово-экономической деятельности предприятия: Учеб. пособие для вузов / Под ред. проф. Н.П. Любушина. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2000. – 471с.

22. Примак Т.О. Економіка підприємства: Навч. посіб. – К.: Вікар, 2001. – 178с.

23. Тарасенко Н.В. Економічний аналіз діяльності промислового підприємства. – Львів: ЛБІ НБУ, 2000. – 485с.

24. Хрипач В.Я., Суша Г.З., Оноприенко Г.К. Экономика предприятия / Под. ред. В.Я. Хрипача – Мн.: Экономпресс, 2000. – 464с.

25. Житна І. П. Нескреба А. М. Економічний аналіз господарської діяльності підприємства. – Київ. Вища школа 1998, 190 с.