Смекни!
smekni.com

Основні показники інвестиційної діяльності Сумської області (стр. 5 из 5)

Якщо проаналізувати сьогоднішнє становище та порівняти з потенційними можливостями Сумщини, то можна зробити наступні висновки:

1. Надходження прямих іноземних інвестицій не відповідає потребам економічного розвитку області.

2. Інвестиційна інфраструктура недостатня і не в повному обсязі виконує свої функції. Особливо це стосується майже відсутнього фондового ринку, що не дає змоги розвиватись портфельним інвестиціям.

3. Імовірність залучення вищезгаданого зовнішнього капіталу складає 70% зважаючи на необхідність за два наступних роки підвищити фінансовий рейтинг України міжнародними агенціями, удосконалити судову систему (арбітражна практика), виконати заходи по створенню сприятливого інвестиційного клімату в області, та усунути проблеми, які зазначені нижче.

Базові проблеми, які необхідно усунути, щоб сформувати привабливий імідж області:

1. Відсутність інвестиційного портфеля, що відповідає міжнародним критеріям.

2. Недостатня поінформованість громадськості про пріоритети в розвитку економіки області та форми державної підтримки.

3. Розвинутий нецивілізований монополізм на майно, послуги та ресурси, що не створює конкурентне середовище і безпеку бізнесу.

4. Непрозорість тендерів та приватизаційних процесів в області.

5. Незначна кількість менеджерів, спроможних працювати з іноземними інвесторами.

В роботі з зовнішнім інвестором повинна бути врахована мотивація інвестора, що дозволяє встановити діалог взаєморозуміння і, таким чином, знайти вірні підходи до процесу інвестування.

Основною причиною експорту прямих іноземних інвестицій є прагнення зарубіжних підприємців розмістити свій капітал у тій державі, де він, на їхню думку, приноситиме найбільший зиск.

Враховуючи всю специфіку та складність прийняття іноземним інвестором рішення про вкладення капіталу за кордоном, особливо в такі ризиковані ринки, яким, на сьогодні, є український, виникає природна потреба у цілеспрямованій роботі з цими інвесторами, формуванні позитивного іміджу регіону.


Список використаної літератури

1. Конституція України //Відомості ВРУ. – 1996. - №30.

2. Про інвестиційну діяльність. Закон України від 18 вересня 1991 р. №1560-ХІІ.

3. Про державну Програму заохочення іноземних інвестицій. Закон України від 17 грудня 1993 р. №3744-2.

4. Про режим іноземного інвестування. Закон України від 19 березня 1996 р. №93/96-ВР.

5. Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на території міста Шостки Сумської області. Указ Президента Україні від 27 червня 1999 р.

6. Про захист іноземних інвестицій на Україні. Закон України 10.09.91р. N 1540а-XII.

7. Концепція регулювання інвестиційної діяльності в умовах ринкової трансформації економіки. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 1995 р. N 384.

8. Перелік пріоритетних видів економічної діяльності на територіях пріоритетного розвитку Житомирської, Чернігівської областей, м. Шостки Сумської області, на території спеціальної економічної зони "Миколаїв", де встановлено спеціальний режим інвестиційної діяльності. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 2000 р. N 1175.

9. Про заходи щодо залучення коштів, отриманих від приватизації державного майна, на інноваційне інвестування підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Указ Президента України 15 липня 2000 року N905/2000.

10. Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій.Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 7 серпня 1996 р.N 928.

11. Положення про порядок державної реєстрації договорів (контрактів) про спільну інвестиційну діяльність за участю іноземного інвестора. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 1997 р. N 112

12. Саліхова Є. Прямі іноземні інвестиції в Україну на 01.01.2005 р.// Інвестиції.–2005.-№1.

13. Карандакова І. Оцінка інвестиційного клімату в Україні та напрямки його покращання Економіка. Фінанси. Право. – 2007. - №1.

14. Колосов О. Іноземні інвестиції в економіку України: користь чи небезпека? Економіка України. – 2009. - №8.

15. Лукінов І. Інвестиційна політика в стабільному економічному розвитку Економіка України. – 1999. - №10.

16. Лукінов І. Інвестиційна активність в економічному оновленні та зростанні Економіка України. – 2008. - №7.