Смекни!
smekni.com

Аналіз стану ринку і визначення ринкових перспектив підприємства (стр. 4 из 4)

Виграш продавця після введення потоварного податку знайдемо за допомогою розрахунку площі (

-T)MC:

Тоді загальний виграш ринку після введення потоварного податку складе суму виграшу продавця і покупця:

Витрати споживача:


Витрати виробника:

Знайдемо значення втрат суспільства після введення потоварного податку:

Можна зробити висновок, що введення потоварного податку є ефективним, тому що розмір податкових надходжень до державного бюджету більше ніж втрати суспільства(

>
).

Складемо рівняння нової функції пропозиції, яка виникла після введення потоварного податку:

Функція пропозиції після введення по товарного податку буде мати такий вид:

Співставляючи обсяги податкових надходжень у бюджет та втрат суспільства, слід мати на увазі, що втрати суспільства мають безпосередній характер та виникають через короткий проміжок часу після введення податку, а надходження до бюджету можуть перетворитись у додатковий попит держави, підприємств або населення тільки згодом, а його обсяг може бути значно меншим за обсяг надходжень. Тобто, виходячи з цих міркувань, можна зробити висновок, що з точки зору суспільства в цілому та задоволення його потреб введення потоварного податку вважається доцільним, оскільки обсяги податкових надходжень до державного бюджету (11,35) перевищують обсяги втрат суспільства (7.045)

3. Визначення стану та ринкових перспектив виробника

Використовуючи функцію індивідуальної пропозиції виробника, визначимо та охарактеризуємо становище виробника до та після введення податку.

Рисунок 3.1 Співвідношення параметрів функціонування підприємства у разі отримання нормального прибутку

Розрахуємо мінімальну ринкову ціну, що забезпечить виробникові нормальний прибуток, за умов існування якого підприємець зможе втриматись у даному бізнесі. Мінімальна ринкова ціна дорівнює мінімальним середнім витратам.

Функцію середніх витрат (АТС) визначимо за допомогою функції валових витрат (ТС):

Обсяг виробництва

, який дозволяє мінімізувати середні витрати, відшукаємо через визначення її першої похідної.

– Обсяг виробництва, який дозволяє мінімізувати середні витрати.

Значення обсягу виробництва підставимо у функцію середніх витрат:

грошових одиниць.

ВИСНОВКИ

У курсовій роботі було проведене дослідження ринку товару А. Було встановлено, що попит на товар А не залежить від попиту та рівня цін на товари В і С.

Було встановлено, що при рівноважній ціні 8,81гр.од. споживач виграє, купуючи товар дешевше, чим він міг за нього заплатити; в свою чергу отримує надлишок і виробник товару А.

Проаналізувавши отримані коефіцієнти цінової еластичності попиту та пропозиції, можна сказати, що попит на товар А нееластичний, а пропозиція – еластична.

Дослідження показало, що рівновага ринку товару А відносно стійка як у короткому, так і в тривалому часових інтервалах; у короткому часовому інтервалі, за версією Вальраса, в умовах дефіциту активною стороною ринку є покупці, а в умовах надлишку – продавці товару. Згідно версії Маршалла, основною рушійною силою механізму відновлення рівноваги в довгому часовому інтервалі завжди являються виробники товару.

Після введення податку скоротилися обсяги надлишків покупця та продавця товару. Одна частина втрат учасників ринку балансується (для суспільства) податковими надходженнями до державного бюджету, а інша їх частина не балансується нічим. Ця частина буде являти собою чисті втрати і для учасників ринку , і для суспільства від введення потоварного податку. Ці втрати перш за все викликані скороченням об’єму виробництва даного товару та пере розподіленням звільнившихся ресурсів в інші галузі, де вони використовуються з меншим ефектом. Але в порівнянні з надходженнями в державний бюджет збитки відносно малі, тому введення податку можна вважати доцільним.


ПЕРЕЛІК ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ

1. Гальперин В. М. Микроэкономика

2. Тарасевич Л.С.Микроэкономика

3. Нуреев Р.М.Курс микроэкономики

4. Будаговська С., Кілієвич О., Луніна І. Мікроекономіка і макроекономіка.