Смекни!
smekni.com

Теоретичні та практичні аспекти формування мотивації досягнення (стр. 2 из 2)

Д.Мак-Клелланд, аналізуючи умови формування мотивації досягнення, об'єднав основні формуючі впливи у чотири групи:

- Формування синдрому досягнення (переваги у людини прагнення до успіху над прагненням уникати неуспіху).

- Самоаналіз.

- Формування прагнення та навичок ставити перед собою високі, але адекватні цілі.

- Міжособистісна підтримка.

Кожна з цих груп складається, в свою чергу, із сукупності більш конкретних впливів. Так, наприклад, формування синдрому досягнення спрямоване на:

а) навчання способів створення проективних оповідань (тобто оповідань, які складаються за картинками), з яскраво вираженою темою досягнення. Учням роз'яснюється стандартна система категорій, котрі використовуються в діагностиці мотиву досягнення (очікування успіху, похвала, позитивний емоційний стан у процесі діяльності),їхнє завдання полягає в тому, щоб у своїх оповіданнях використати максимальну кількість даних категорій: у процесі такого навчання учні починають правильно виявляти мотив досягнення серед інших мотивів, формують на основі вивчених категорій особливу мову (категоріальний апарат), за допомогою якого аналізують мовну та інтелектуальну продукцію (і поведінку) - як свою, так і інших людей;

б) навчання способів поведінки, типових для людини з високорозвинутою мотивацією досягнення (коли вибираються середні за складністю цілі і уникаються як занадто легкі, так і дуже складні цілі; коли надається перевага ситуаціям, що передбачають особисту відповідальність за успіхи справи і уникаються випадкові ситуації, а також ситуації, де цілі задаються іншими людьми);

в) вивчення конкретних прикладів зі свого повсякденного життя, а також із життя людей з високою мотивацією досягнення; аналіз цих прикладів за допомогою системи категорій, що використовується у діагностиці мотивації досягнення.

Етапи формування (засвоєння) мотиву досягнення.

На основі порівняння різних курсів тренінгу мотивації досягнення виділяють шість послідовних етапів актуалізації і засвоєння даного мотиву:

1) привернення уваги до змісту курсу;

2) одержання учнями в ході різноманітних ігор і при виконанні спеціальних вправ досвіду мислення, поведінки, емоційного реагування, характерного для даного мотиву;

3) засвоєння учнями спеціальних термінів, які означають різні компоненти мотиву досягнення;

4) співвіднесення даного мотиву кожним учнем зі своїм ідеалом, зі своїми основними духовними цінностями та особисте прийняття мотиву;

5) практичне використання учнями набутих знань у реальних життєвих ситуаціях;

6) самостійна поведінка учнів відповідно до, засвоєного мотиву.

4. Психолого-педагогічні ефекти тренінгу мотивації досягнення.

Курси мотиваційного тренінгу виявилися недостатньо ефективними для покращення академічної успішності учнів. Що ж стосується більш широких ефектів тренінгу мотивації досягнення, які поширюються на позаучбову діяльність учнів, то виявилося, що цей вид тренінгу істотно змінює (особливо у підлітків) ставлення школярів до використання свого вільного часу, до вироблення і перспективного планування професійних намірів і глобальних життєвих цілей: 77% учнів через рік після проходження тренінгу мали високий загальний показник рівня мотивації досягнення у позаучбовій діяльності в порівнянні з 11% учнів контрольної групи.

Слід зазначити, що тренінг мотивації досягнення справляє більший вплив на хлопчиків. Нижча ефективність впливу тренінгу мотивації на дівчаток є наслідком їхньої меншої стурбованості своєю майбутньою професійною кар'єрою, їхньою орієнтацією на створення сім'ї і розв'язання життєвих сімейних проблем.

Фактори успішності тренінгу

1. Вік учасників тренінгу (найбільша ефективність тренінгу в середніх класах школи).

2. Стать учнів (у хлопчиків у результаті тренінгу спостерігаються більш істотні зміни мотивації досягнення).

3. Тип навчальних предметів (тренінг є ефективнішим щодо тих навчальних предметів, котрі передбачають більш конкретні учбові дії, в яких зв'язок між дією і результатом є більш простим і очевидним). Саме тому тренінг мотивації досягнення є найбільш ефективним при навчанні таких дисциплін, як математика, фізика, хімія. Що стосується гуманітарних предметів, де немає чіткої градації успішності, ефективність тренінгу мотивації досягнення є значно нижчою.

ЛІТЕРАТУРА

1. Асеев В.Г. Мотивацияповедения и формированиеличности. - М.,1976.

2. Берне Р. РазвитиеЯ-концепции и воспитание. - М., 1986.

3. Изард К., Эмоциичеловека. - М., 1980.

4. Маркова А.К.,Матис Т.А.,ОрловА.Б. Формирование мотивацииучения. - М., 1990.

5. Матюхина М.В. Мотивация учения младшихшкольников. - М., 1984.

6. Рудестам К. Групповаяпсихотерапия. - М., 1993.

7. Хекхаузен X. Мотивация и деятельность. - М., 1986.

АННОТАЦІЯ

У статті розглядаються теоретичні і практичні аспекти формування мотивації досягнення. Аналіз факторів, які впливають на розвиток мотивації досягнення, складатиме теоретичне підгрунтя для розробки психологічних процедур формування мотивації.

ANNOTATION

This article is dealing with the problems of the development achievement motivation. The training which had been developed by author is of great importance for forming the achievement motivation. A study of factors which influence the achievement motivation can provide us with knowledge of how to increase the string for success and business activity of the Ukrainian people.

ÓЗанюк Сергій Степанович

аспірант кафедри психології Волинського державного університету ім. Лесі Українки.

Домашня адреса: м.Луцьк, вул. Кравчука 36, к.211.