Смекни!
smekni.com

Організація виробництва продукції на підприємстві 2 (стр. 7 из 7)

8. Прибуток

8.1.Згідно проекту плану.

Визначається за формулою:

8.2. По товарній продукції

Визначається за формулою:

9.Рентабельність

9.1. Згідно проекту плану

Визначається за формулою:

9.2. По товарній продукції

Визначається за формулою:

Висновок

Отже, виробнича потужність підприємства (підрозділу) – це його потенційна здатність до випуску максимальної кількості продукції за одиницю часу до визначеної дати за допомогою сукупності наявних на підприємстві знарядь праці при досягнутому рівні їх удосконалення і освоєння.

Основним завданням обчислення виробничих потужностей є виявлення і використання резервів у сфері технічного прогресу і вдосконалення організації виробництва з метою збільшення випуску продукції.

Фактори збільшення виробничої потужності підприємства пов’язують з усіма основними елементами процесу виробництва. Із засобами праці цей зв’язок виявляється в кількісному і якісному аспектах, з предметами праці і самою працею – тільки в якісному.

Під потужними ресурсами розуміють сукупність устаткування і робочих місць, які функціонують у процесі виробництва продукції в тому чи іншому виробничому підрозділі. Устаткування і робочі місця по-різному беруть участь у формуванні величини виробничої потужності.

Для оцінки реального стану використання виробничих потужностей застосовується система показників, яка дає змогу комплексно проаналізувати використання і розробити заходи щодо реалізації резервів виробничої потужності.

Ефективність використання виробничих потужностей підприємств досягається насамперед завдяки використанню комплексних резервів, формування яких відбувається шляхом вибору найраціональнішої методики організаційної побудови системи машин.

Отже, в даній курсовій роботі, провівши ряд розрахунків, ми визначили потужність кожного виду обладнання і на їх основі розрахували потужність дільниці в цілому. Так потужність дільниці № 1 становить 10290 шт., дільниці № 2 – 11122 шт., № 3 – 1694 шт., а дільниці № 4 – 1400 шт.

Оскільки під час затвердження планових завдань на ринку відбулись зміни (фактично підписані угоди відрізняються від попередніх домовленостей), виникла необхідність збільшити обсяг випуску продукції і виробів № 1 на 800 шт., виробів № 2 на 1145 шт., виробів № 3 на 297 шт., а виробів № 4 на 176 шт. Наслідком збільшення обсягу випуску є зростання коефіцієнта використання виробничої потужності на дільницях. Але для виробництва додаткового обсягу продукції виникла потреба в 13 додаткових робітниках і додаткових матеріальних ресурсах на загальну суму 74560,1грн.

В курсовій роботі було розроблено план організаційно-технічних заходів, який має на меті забезпечити плановий ріст продуктивності праці і покрити потребу в матеріальних і трудових ресурсах для додаткового випуску продукції.

Впровадження організаційно-технічних заходів згідно з проектом плану дало економію чисельності робітників 43 чол.

Економія зарплати з відрахуваннями на соціальні заходи склала 110,7 тис. грн.

Вартість матеріальних ресурсів, які перевищують потребу на додатковий випуск, становить:

- алюмінієвого прокату – 280,73 тис. грн.;

- лак і фарб – 462,18 тис. грн.;

- труби – 270,32 тис. грн;

- дошки – 3173,1 тис.грн.;

Також ми розрахували собівартість продукції згідно з планом, яка становить 44144,8 тис. грн., а також собівартість товарної продукції, яка становить 47679,7 тис. грн.

А прибуток від реалізації продукції дорівнює 9318,2 тис. грн., а рентабельність – 19,5%.

Оскільки на підприємстві збільшилась величина прибутку і рентабельність, то можно вважати, що виробництво реалізації додаткового обсягу продукції є для підприємства більш доцільним і вигідним.

Використана література:

1. Абрамов, Данюк, Грененко. Нормування праці. – К., 1995.

2. Економічний словник-довідник за ред. Мочерного. – К.: Фаміна, 1999.

3. Коштел. Организация производства на предприятии. – М.: Финансы и стастика, 1990.

4. Плоткін, Янушкевич. Організація і планування виробництва на машинобудівному підприємстві. – Львів: Світ, 1996.