Смекни!
smekni.com

Управління інноваційною діяльністю торговельного підприємства (стр. 2 из 2)

2) цільова підсистема — підсистема управління, у якій безпосередньо планується й необхідно впровадити інновації;

3) забезпечуюча підсистема — підсистема управління, що задіяна для розробки й реалізації інноваційної діяльності торговельного підприємства;

4) взаємодіюча підсистема — підсистема управління, що включає всі бізнес-процеси торговельного підприємства, незадіяні безпосередньо в реалізації інноваційної діяльності, але на які відіб'ються її результати.

На рис. 1 показані такі ланцюжки взаємозв'язків виділених чотирьох підсистем управління інноваційною діяльністю торговельного підприємства:

1. Впливове мікро- та макросередовище формує у торговельного підприємства необхідністьвпровадження інновацій, для чого створюється забезпечуюча підсистема на підприємстві, тобто це прямий вплив.

2. Забезпечуючі підсистеми можуть бути створені не лише на самому підприємстві, але формуватися у зовнішньому середовищі. Наприклад, звернення при створенні відповідальної команди до зовнішніх консультантів, аутсорсинг тощо. Такі підсистеми обов'язково пов'язані між собою, бо формують єдине ціле при розробці, впровадженні та реалізації інновацій.

3.Забезпечуючі підсистеми мають прямий вплив на цільову підсистему, бо забезпечуюча система безпосередньо пов'язана з суб'єктом та механізмом управління, тоді як цільова підсистема з об'єктом управління.

4.Як цільова, так і забезпечуюча підсистеми мають певний вплив на взаємодіючу підсистему, тобто інші функціональні підрозділи на підприємстві, які незадіяні у процесі інноваційної діяльності. Такий вплив може бути опосередкованим, що й показано на рисунку за допомогою подвійної стрілки.

5. Впровадження інновацій на одному торговельному підприємстві може впливати й на інші торговельні підприємстві, постачальників, споживачів тощо, що й демонструє на рисунку зворотний зв'язок з впливовим мікро- та макросередовищем.

Виділяють також наступні структурно-функціональні системи: система прогнозування й планування, система організації, система мотивації, система інформаційного забезпечення [3, с. 262]. Дані системи можна однаково виділити як для виробничого, так і торговельного підприємства.

Дуже важливим елементом механізму управління інноваційною діяльністю торговельного підприємства є стратегія, тобто комплекс послідовних заходів, спрямованих на досягнення поставленої мети. Тобто стратегія в цьому випадку повинна визначити порядок дій управління інноваційною діяльністю. Вважаємо доцільним виділити наступні етапи стратегії управління інноваційною діяльністю торговельного підприємства:

1.Визначення місії й цілей торговельного підприємства.

2.Діагностика зовнішнього й внутрішнього середовища торговельного підприємства, виявлення основних погроз і проблем ( «вузьких місць»), які можна було б нівелювати за допомогою нововведень. Оцінка інноваційного потенціалу торговельного підприємства.

3.Розробка й оцінка інноваційних альтернатив розвитку торговельного підприємства з урахуванням ризику.

4.Вибір цільової підсистеми й виду інновації, тобто вибір інноваційної стратегії торговельного підприємства і її узгодження з корпоративною, діловими (якщо вони є) і іншими функціональними стратегіями підприємства.

5. Формування забезпечуючої підсистеми управління інноваційною діяльністю торговельного підприємства — склад команди реалізації інноваційної діяльності, розробка механізму фінансування інноваційних процесів і т.д.

6.Реалізація стратегії — включає впровадження розробленого стратегічного плану за здійсненням інноваційної діяльності, формування блоку операційних дій і заходів також з коректування розробленої стратегії та зниженню існуючого ризику, розробка комплексу заходів за зниженням опору впровадженню змін (інновації — це завжди зміни).

7.Контроль над виконанням розробленого стратегічного інноваційного плану (програми).

8.Оцінка — оцінка ефективності управління інноваційною діяльністю торговельного підприємства й безпосередньо самої інноваційної діяльності за якісними і кількісними показниками, сформованими залежно від поставленої мети здійснення інноваційної діяльності.

9.Коректування здійснюваної інноваційної діяльності, якщо оцінка ефективності її управління й реалізації не відповідає запланованому нормативу.

Таким чином, на основі проведеного дослідження можна зробити висновок, що економічні перетворення, які відбуваються в країні за останні роки, відбилися на механізмах прийняття рішень і поводження на ринку, що призвело у свою чергу до поширення інноваційної моделі розвитку і на торгівельні підприємства. Як і будь-яка діяльність інноваційна потребує розробленої концепції управління, що залишається не дослідженим питанням для торговельного підприємства. Як результат у статті була запропонована базова схема управління інноваційною діяльністю торговельного підприємства та розглянуті основні позиції та елементи управління як системи, що відображають особливості торговельної діяльності.

Напрямом подальшого дослідження є формування критеріїв ефективності та методики оцінки управління інноваційною діяльністю торговельного підприємства.


Література

1. Балабанов И.Т. Инновационный менеджмент [Текст]: учебник / И.Т.Балабанов — СПб:Питер,2001. - 304 с. (Серия «Учебники для вузов»). - ISBN5-318-00054-1

2. Микитюк П.П. Інноваційний менеджмент [Текст]: Навчальний посібник / П.П.Микитюк. — К.: Центр навчальної літератури, 2007. - 400 с. - ISBN 966-364-361-1

3. Волков О.І. Економіка та організація інноваційної діяльності [Текст]: Підручник (третє видання) /І.О.Волков, М.П. Денисенко, А.П.Гречан та інші; під ред.О.І.Волкова та М.П.Денисенко. — К.: Центр учбової літератури, 2007. - 662 с. - ISBN 987-966-364-539-1