Смекни!
smekni.com

Ефективність використання обротних коштів підприємства (стр. 8 из 9)

Час обороту вказує, скільки днів необхідно підприємству для поповнення його

оборотних засобів і дорівнює середньому періоду від авансування коштів у виробництво продукції до отримання коштів від її реалізації. Чим менша тривалість обороту, тим менша потреба підприємства у власних оборотних засобах. Тривалість обороту в нашому випадку досить висока хоча існує тенденція до зменшення цього показника.

3.2 Аналіз забезпеченості матеріальними ресурсами на ТзОВ „ПТД”

Крім показників оборотності, оцінка ефективності використання матеріальних ресурсів та забезпеченість підприємства матеріальними ресурсами на практиці здійснюється за системою показників: узагальнюючі показники (матеріаломісткість продукції, матеріаловіддача, питома вага матеріальних витрат у собівартості продукції, ко­ефіцієнт використання матеріалів); індивідуальні показники.

Проведемо розрахунок деяких показників використання матеріальних ресурсів та забезпеченість підприємства матеріальними ресурсами за два роки. Результати представимо в таблиці 3.4.

Таблиця 3.2 – Динаміка показників використання матеріальних ресурсів та забезпеченість підприємства матеріальними ресурсами за 2005-2006 роки

Показник

2005

2006

Абсолютне відхилення (+; - )

Обсяг робіт, послуг в оптових цінах під-ва без ПДВ і АЗ в діючих цінах, тис.грн

345,7

592,9

803,1

Собівартість продукції, тис.грн.

628,1

832,6

199,8

Матеріальні витрати, тис.грн.

73,4

85,6

13,5

Середні залишки матеріалів, тис.грн.

21,7

31,8

8,9

Коефіцієнт оборотності матеріалів

26,2

23,5

3,1

Тривалість обороту матеріалів, дні

12,9

14,7

1,3

Коефіцієнт закріплення

0,07

0,08

0,02

Матеріаломісткість продукції

0,12

0,10

-0,01

Матеріаловіддача продукції

10,0

11,1

1,1

Питома вага матеріальних витрат в собівартості продукції,%

12,1

10,8

-1,3

Як свідчать дані таблиці, коефіцієнт оборотності матеріалів у

попередньому році становив 26,2 тис.грн., а в звітному 23,5 тис.грн., і вказує, скільки разів у середньому поповнювалися матеріали підприємства протягом року. Одночасно це свідчить, що підприємство має запасів приблизно на 0,6 місяці.

Тривалість обороту збільшилась на 1,3 днів, тобто у попередньому році матеріали трансформувались у кошти за 12,9 днів, а у звітному - за 14,7 дні. Збільшення тривалості обороту свідчить про сповільнення оборотності і зростання середніх залишків матеріалів.

Матеріаломісткість показує, скільки матеріальних витрат припадає на кожну гривню виготовленої продукції. У попедньому році матеріало­місткість становила 12 коп., а у звітному - 10 коп., тобто використання матеріалів зменшилось на 2 коп. на кожну гривню виготовленої продукції.

Відповідно зросла матеріаловіддача продукції на 1,1 грн., що сприяло зростанню обсягу виготовленої продукції з кожної гривні затрачених матеріальних ресурсів.

Питома вага матеріальних витрат у собівартості продукції становить понад 10 %, що свідчить про низьку матеріаломісткість продукції з подальшою тенденцією до зниження (в попередньому році – 12,1 %, у звітному – 10,8%).

Основними шляхами поліпшення використання матеріалів є: рівномірне завезення товарно-матеріальних цінностей; формування запасів необхідних цінностей у межах можливого мінімуму для постійного забезпечення безперервності процесу виробництва; недопущення придбання непотрібних і реалізація надлишкових матеріалів. Економія матеріаль­них ресурсів, що характеризується зниженням абсолютної і пито­мої ваги їх окремих видів, дає змогу з однієї і тієї ж кількості сиро­вини і матеріалів виготовляти більше продукції без додаткових витрат суспільної праці, підвищувати ефективність виробництва загалом на кожному підприємстві.

4 Оцінка резервів покращення використання оборотних коштів на ТзОВ “Прикарпатський торговий дім

Оборотні засоби підприємств весь час перебувають в русі, переходячи з однієї стадії до іншої. Раціональне і економне витрачання окремих елементів оборот­них засобів підприємства мас важливе економічне значення. Це зумовлюється всезростаючими масштабами абсолютного спожи­вання сировини, матеріалів, енергії для виробництва продукції у різних галузях народного господарства, переважаючою часткою матеріальних витрат у загальній її вартості.

Раціональне господарювання з оборотними засобами можливе лише при дотриманні принципів, адекватних ринковим відноси­нам:

· забезпечення оптимального співвідношення між потрібним об­сягом оборотних засобів і їх виробничою потребою;

· мінімізація витрат на створення виробничих запасів;

· забезпечення мінімального знаходження оборотних засобів у виробничих запасах при дотриманні безперервності виробничо­го процесу;

· максимально можливе самофінансування потреб в оборотних засобах.

Для підвищення ефективності використання оборотних засобів необхідно прискорювати швидкість обертання, що забезпечує:

- збільшення обсягу виробництва при незмінній масі оборотних засобів;

- зниження витрат за рахунок раціонального використання ресурсів та

зменшення запасів.

Основні шляхи ефективного використання оборотних засобів:

- науково обґрунтоване нормування, економія ресурсів;

- удосконалення складського господарства;

- удосконалення планування, системи контролю, механізація ;

-

автоматизація виробництва тощо;

- оптимізація запасів ресурсів і незавершеного виробництва;

- скорочення тривалості виробничого циклу;

- удосконалення організації матеріально-технічного забезпечен­ій;

- вдосконалення системи стимулювання працівників за економію матеріальних ресурсів.

Основними шляхами поліпшення використання матеріалів є: рівномірне завезення товарно-матеріальних цінностей; формування запасів необхідних цінностей у межах можливого мінімуму для постійного забезпечення безперервності процесу виробництва; недопущення придбання непотрібних і реалізація надлишкових матеріалів.

Збільшення швидкості обороту відображає підвищення економічного потенціалу підприємства, оскільки дозволяє вивільнити частину оборотних засобів для розвитку виробництва. Водночас, здійснюючи господарську діяльність, підприємство повинно намагатися не лише пришвидшувати рух засобів але й ефективно їх використовувати і отримувати максимальну віддачу від використання.

Висновки

Проаналізувавши фінансове становище даного підприємства, можна зробити висновок, що ТзОВ “Прикарпатський торговий дім” продає конкурентоспроможну продукцію, працює в сприятливих умовах, а також поступово розвиває продаж продукції рухаючись в нових напрямах.

Ресурси підприємства дозволяють йому працювати успішно на ринку даної продукції, конкурувати , фірмами, які займаються продажем аналогічної продукції.

Провівши аналіз коефіцієнту оборотності оборотних засобів, для того щоб побачити ефективність їх використання можна сказати, що протягом аналізованого періоду даний показник росте, проте це позитивний показник і чим більше обертів здійснюють оборотні засоби тим більше продукції буде реалізовано, а отже, тим ефективніше й використовуватимуться оборотні засоби.

Структура оборотних коштів на ТзОВ „ПТД” включає багато елементів, що зумовлено перед усім специфікою діяльності підприємства а також тими фінансовими операціями, які здійснює підприємство. Загальна вартість оборотних засобів зростає з кожним роком: у 2005 році загальна вартість оборотних коштів зросла на 116,2 тис.грн. , що на 23% більше вартості оборотних коштів за 2004 рік, а у 2006 році вартість оборотних коштів зросла ще на 107,4 тис.грн., тобто ще на 17%. Зростання оборотних коштів зумовлене насамперед зростанням швидкості їх обороту , а також збільшення кількості реалізованої продукції. Таким чином, підприємство може в більшому розмірі мобілізувати фінансові кошти та раціонально і ефективно їх використовувати.