Смекни!
smekni.com

ТНК сутність та особливості діяльності (стр. 2 из 2)

На мою думку, ТНК можна визначити як інститут або організацію, що здійснює виробництво або послуги, не менше, ніж у шести країнах, в яких не менше 25% закордонних зайнятих і не менше 25% капіталовкладень за кордоном. Діяльність даного підприємства-інституту, його управління й інтереси обумовлені не внутрішніми, а зовнішніми чинниками, причому потреби місцевого розвитку, як правило, або ігноруються, або мало приймаються до уваги, і сама діяльність пов'язана насамперед із глобальною капіталістичною економікою.



1.2 ТНК і прямі іноземні інвестиції як основа глобалізації.
Основою глобалізації, її головною рушійною силою, несучою конструкцією всієї сучасної міжнародної економіки є транснаціональні корпорації, для яких закордонна діяльність має не менш, а все частіше і більш важливе значення, ніж внутрішні операції.

У доповіді ООН про іноземні інвестиції роль ТНК і прямих іноземних інвестицій як основних компонентів глобалізації визначається таким чином: "У результаті все більш ліберальної політики і технологічних досягнень і під тиском конкуренції глобалізація все в більшій мірі формує сучасну світову економіку.

Прямі іноземні інвестиції транснаціональних корпорацій грають зараз найважливішу роль поєднанні багатьох національних економік і створенні інтегрованої інтернаціональної виробничої системи - виробничого ядра глобалізіруемой світової економіки "(World Investment Report 1995. UN, 1995. Стор.1).

Про те ж йде мова і в новітньому дослідженні Конференції ООН з торгівлі та розвитку (ЮНКТАД), виданому в 1997 р.: "Прямі іноземні інвестиції продовжують бути рушійною силою процесу глобалізації, характерною для сучасної міжнародної економіки. Нинішній бум в сфері прямих іноземних інвестицій свідчить про все більш важливу роль, яку грають транснаціональні корпорації в розвинених країнах і країнах ". (Ibid. 1997. UN, NY, 1997.стр.15)

ТНК розміщують в різних країнах свої матеріальні і нематеріальні активи (капітал, технологію і НДДКР, організаційний і управлінський досвід, торгові ланки) з метою підвищити свою конкурентоспроможність і ефективність, що знаходить вираз у прибутку. Разом з тим діяльність ТНК зміцнює ресурсну і виробничу базу приймаючих країн, розширює їх експортні можливості, сприяє реструктуризації їх економіки і в результаті поліпшує їх економічне становище. У принципі ТНК справляють позитивний вплив і на економіку тих країн, "звідки вони родом", де знаходяться їх штаб-квартири.

Які рушійні сили, що перетворюють велику компанію в транснаціональну? Відповідь на це питання не таке просте, як може здатися з першого погляду. І стандартне міркування - гонитва за прибутком - хоча й справедливо, далеко не достатньо для пояснення. Оскільки тут діє цілий ряд причин, причому не у всіх випадках вони однакові.

В одних випадках це, звичайно, те, що назива ється економікою, або ефектом масштабу. Виходячи все більше на глобальні ринки, компанії нарощують виробництво, "набирають вагу", стають більшими, а разом з тим ефективніше. Проте в авіаційній промисловості найбільший виробник - американський "Боїнг" так і не перетворився на ТНК (все виробництво зосереджене в США), хоча й пов'язаний з постачальниками і субпідрядниками у десятках країн. Те ж саме справедливо по відношенню до іншого виробника в цій же галузі - європейської компанії "Ербас індастріз", що складається з чотирьох окремих фірм у чотирьох європейських країнах, де тільки й знаходиться їх виробництво.

Особливої уваги заслуговує інша форма ефекту масштабу, яку представляє, наприклад, компанія "Кока-Кола". Тут вирішальну роль грають масштаби не виробництва, а збуту, маркетингу на основі мережі незалежних фірм, що діють по ліцензії головної компанії.
Інший чинник в створенні ТНК - вертикальна інтеграція, пов'язана з придбанням фірм-постачальників або фірм-споживачів. Так забезпечуються гарантії стійкості для джерел постачання або каналів збуту. І якщо поглинаються фірми знаходяться за кордоном, головна компанія перетворюється в транснаціональну.

Третій фактор - конкурентна боротьба в масштабах світового ринку. Великі компанії, які виросли в конкурентному середовищі, характерної для розвинених країн, найкращим чином пристосовані до цієї боротьби.

Перекладено порталом © за допомогою translate.google.com.

Редактор: Адаманов Дамир.

Оригинал: /15