Смекни!
smekni.com

Фінансова криза 2008-2009 рр. та її вплив на банківську систему України (стр. 5 из 5)

Викуп неякісних активів. Найбільші проблеми при використанні цього інструменту в українських умовах будуть пов’язані з визначенням справедливої ціни активів і значними бюджетними витратами. Окрім того існує ймовірність того, що політики зможуть це використати у власних цілях, що ми маємо змогу бачити сьогодні.

Рекапіталізація. Основні проблеми надання державних коштів фінансовим установам в обмін на участь у власності будуть пов’язані зі складність обсягів участі в капіталі, роллю уряду у питання контролю та управління, а також тривалістю такого заходу і способом продажу державних часток.

Гарантування вкладів. Враховуючи, що підвищення рівня гарантування вкладів суттєво не вплинуло на відтік коштів із банків, а також існуючі проблеми з функціонуванням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, найбільші проблеми стосуються нарощування його капіталу за рахунок держави, оскільки банки не в змозі суттєво збільшити обсяги відрахувань.

Гарантії та інші види зобов’язань. Оскільки внутрішній ринок капіталу є слаборозвиненим, а останніми роками значно зросла залежність банків від зовнішніх фінансових ринків, використання цього інструменту не доцільне [14].

Висновок

Загалом, фінансова криза мала багато негативних наслідків і, нажаль, ці наслідки поки що не остаточні, тому що, як прогнозують спеціалісти, криза банківської системи може ще продовжуватися не один рік [15].

Проблеми українських банків в окремих випадках подібні до проблем, які виникли в банківських системах зарубіжних країн (знецінення активів банків, відтік вкладів із банків). Однак вони мають і певну специфіку, зумовлену як особливостями економічної моделі розвитку країни, так і структурними змінами всередині банківської системи (агресивна кредитна політика, погіршення якості кредитів, обмеження доступу до зовнішніх ресурсів, паніка серед вкладників тощо). Тому, хоч у нас й існують певні розходження у причинах кризи та методах боротьби з нею з іншими світовими банками, можливо все ж таки виділити окремі елементи з світового досвіду антикризової боротьби.

Крім цього, в українському варіанті кризові явища в банківському секторі слід розглядати як певну форму оновлення системи управління національними інвестиціями, а також оновлення кредитних та фінансових потоків. Саме з цих подій необхідно виходити владі та експертам про розробці загальних підходів відновлення банківського сектору. Конкретними першочерговими заходами мають стати: підвищення державної частки в капіталі фонду гарантування вкладів; прискорене нарощування капіталів державних банків; найшвидша ліквідація банків із нестабільною фінансовою моделлю та ін. [14].

Роблячи остаточний висновок можна сказати, що фінансова криза торкнулася не тільки України, але й цілого світу. Проте чомусь весь світ намагається боротися із кризою і робить це дуже ефективно, проте Україна не поспішає набратися досвіду у інших країн. В цьому році хоч й можна бачити тенденцію до покращення стану фінансового сектору, проте святкувати перемогу ще занадто рано, адже ситуація покращилася, але все ж таки не набагато. Хоча урядом й було розроблено декілька постанов щодо боротьби з фінансовою кризою, проте вони не набрали достатнього застосування й на це є свої причини. Тому будимо сподіватися, що в майбутньому все ж таки будуть розроблені необхідні методи для боротьби з кризою й розроблені вони будуть не занадто пізно.

Список використаної літератури

1. Банківська криза та інструменти антикризового управління //Актуальні проблеми економіки – 2009 - №2- с.20 - 26

2. Compilation Guide on Financial Soundness Indicators // IME - 2004 – July // www.imf.org

3. Світова фінансова криза та її наслідки для банківської системи України // Вісник НБУ – 2009 - №1 – с.28-33

4. Макроекономічна оцінка грошово-кредитної та валютно-курсової політики України до і під час фінансової кризи // Економіка України – 2009 - №2 – с.5-23

5. Механізм стабілізації банківської системи України в період фінансової кризи // Україна: Аспекти праці – 2009 - №1 – с.28-32

6. http: //www.standardandpoors.ru

7. Вкрадена довіра: Банківська система. Україна // Експерт – 2009 - №17-18 – с.14-23

8. http://uk.wikipedia.org

9. http://www.citynet.kharkov.ua

10. http://www.party-regions.od.ua

11. http://tsn.ua

12. http://news.liga.net

13. http://www.grivna.ks.ua

14. Реструктуризація банківського сектора в умовах світової фінансової кризи // Економіка і прогнозування – 2009 - №1 – с.24-34

15. Економічна криза в Україні: виміри, ризики, перспективи. - Жаліло Я. А., Бабанін О. С., Белінська Я. В. - К.:, 2009. - с. 52