Смекни!
smekni.com

Показники економічного та соціального розвитку регіону на прикладі Рівненської області (стр. 2 из 3)

1. Оцінка виконання перевезень:

- для пасажирських перевезень – за кількістю перевезених пасажирів (в розрізі видів транспорту: залізничний, автомобільний, тролейбусний і т.д.) і виконаних пасажиро-кілометрів в цілому по галузі, підприємствах, видах перевезень (міські, приміські, міжміські); по затверджених маршрутах.

- для вантажних перевезень – обсягів перевезень в цілому та за основними видами вантажів; характеристика перевезень за видами транспорту та замовниками.

2. Визначення основних факторів, що спричинили зміни в обсягах перевезень та ступеня їх впливу.

3. Розробка заходів щодо покращення діяльності підприємств транспорту, забезпечення попиту на вантажні перевезення, задоволення попиту населення на перевезення, підвищення якості пасажирських перевезень.

Перспективи розвитку автомобільного транспорту багато в чому визначається станом шляхового господарства, довжиною автомобільних доріг, перш за все, з твердим покриттям, їх техніко-економічними характеристиками, а також обсягами капітальних вкладень на розвиток транспортної мережі. Розрахунки необхідно проводити з урахуванням усіх джерел фінансування.

Особливу увагу необхідно приділяти внутрішньоміським пасажирським перевезенням. Внутрішньоміський пасажирооборот залежить від чисельності міського населення, його транспортної рухомості та середньої діяльності поїздок. Тому періодично досліджують пасажиропотоки по періодах доби, днях тижня, місяцях року, напрямах. Відповідно до результатів цих досліджень розробляють схеми маршрутів транспорту.

Аналіз діяльності підприємств зв’язку необхідно проводити в розрізі видів послуг підприємств зв’язку (структури послуг), в динаміці, з визначенням основних факторів, які впливають на стан та розвиток підприємств галузі.

Аналіз послуг поштового зв’язку здійснюється за такими видами послуг: листи, грошові перекази, посилки, періодичні видання, телеграми. Також враховуються показники надання послуг в розрахунку на 1 особу наявного населення, кількість вхідного, вихідного і транзитного обміну листів, грошових переказів, посилок, періодичних видань, телеграм, пробіг транспорту, який перевозить пошту, кількість обслуговуючих каналів.

Аналіз діяльності підприємств електрозв’язку необхідно проводити із врахуванням показників кількості телефонних станцій, телефонів-автоматів, абонентів міського і сільського телефонного зв’язку, трансляційних радіоточок, довжини телефонних міжміських ліній, потужностей міських і сільських телефонних станцій (ємність) тощо.

При проведенні аналізу враховуються показники приросту потужностей міських і сільських телефонних станцій. Важливе значення має аналіз забезпеченості населення телефонними апаратами загального користування, тобто домашніми телефонними апаратами (на 100 сімей), міжміськими таксофонами (на 10 тис. населення). Також необхідно проводити аналіз інвестицій, які залучаються, в тому числі іноземних, які зацікавлені в освоєнні ринку України в таких перспективних галузях зв’язку як стільниковий мобільний зв’язок, супутникова система зв’язку з використанням низькоорбітальних супутників зв’язку, абонентські радіолінії, послуги Internet і т.д.

При плануванні інфраструктури зв’язку враховується поступальний ріст обсягу її продукції і послуг, а також капітальних робіт та введення в дію потужностей, що сприяють розвитку засобів зв’язку. Причому обсяг послуг зв’язку на перспективний період оцінюється через відповідні нормативи за рівнем споживання продукції та послуг даної галузі в розрахунку на одного мешканця. Потреба в різноманітних поштових послугах (письмова кореспонденція, доставка періодичних видань, грошові перекази) визначається з обсягу цих послуг на душу населення і кількості населення на плановий період з урахуванням зміни поштових тарифів та вартості послуг.

У ринкових умовах господарювання найважливішими показниками плану щодо зв’язку є доходи, прибуток і рентабельність.

4. Задача (варіант №5)

На основі даних, наведених в таблиці, провести аналіз динаміки обсягів виробництва промисловими підприємствами за період 5 років.

Для проведення аналізу розрахувати та використати такі показники як:

- абсолютний приріст,

- загальний приріст,

- середньорічний абсолютний приріст,

- темпи росту,

- темп приросту до абсолютного рівня попереднього рівня попереднього року, середньорічний темп росту,

- середньорічний темп приросту,

- абсолютне значення 1% приросту.

Вихідні дані наведені в таблиці:

Показник Роки
1 рік, базовий 2 рік 3 рік 4 рік 5 рік, звітний
Валова продукція в порівняльних цінах, тис. грн. 90968 95911 101776 108149 115651

5. Аналіз соціально-економічного розвитку Рівненської області

Сучасні процеси регіонального розвитку об’єктивно свідчать про те, що вирішення складних управлінських завдань неможливе без комплексного дослідження регіонів.

Аналіз - це метод дослідження, який полягає в уявному розчленуванні цілого на складові і виділенні окремих сторін, властивостей, зв'язків.

Регіональний економічний аналіз як наука являє собою спеціальні знання, пов’язані з:

· дослідженням економічних процесів в їх взаємозв’язку, що складаються під впливом об’єктивних економічних законів і факторів суб’єктивного характеру на певній території;

· науковим обґрунтуванням регіональних планів і прогнозів, об’єктивною оцінкою їх виконання;

· визначенням позитивних і негативних факторів і кількісним виміром їх впливу;

· встановленням тенденцій і пропорцій економічного розвитку, резервів регіону, що не були використані;

· узагальненням досвіду і прийняттям оптимальних управлінських рішень.

Аналіз соціально – економічного розвитку Рівненської області будемо проводити по таким показникам :

- Валовий регіональний продукт;

- Капітальні інвестиції;

- Доходи і витрати населення;

- Середньомісячна заробітна плата;

- Зайнятість та безробіття населення;

1) Валовий регіональний продукт відображає додатково створену вартість у процесі виробництва і визначається як різниця між випуском і проміжним споживанням з урахуванням податків і за виключенням субсидій на продукт. Валовий регіональний продукт наведений у таблиці 5.1.


Таблиця 5.1 Валовий регіональний продукт

Показники Роки Абсолютне відхилення
2004 2005 2006 2005 2006
1. Валовий регіональний продукт у фактичних цінах, млн..грн. 5599 7263 8924 1664 1661
2. Валовий регіональний продукт у розрахунку на одну особу, грн.. 4817 6269 7724 1452 1455
3. Індекс фізичного обсягу валового регіонального продукту у порівняних цінах, відсотків до попереднього року 113,1 102,1 106,9 -11 4,8

По розрахунках таблиці ми бачимо, що валовий регіональний продукт у фактичних цінах з кожним роком все збільшується. Наприклад у 2005 у порівняні із 2004 на 1664 млн. грн., а у 2006 у порівняні із 2005 на 1661 млн. грн. Але спостерігався спад індексу фізичного обсягу валового регіонального продукту у порівняних цінах, відсотків до попереднього року у 2005р порівнявши із 2004р. зменшився на 11%. Проте у 2006р. у порівняні із 2005 р. збільшився на 4,8%.

2) Капітальні інвестиції – інвестиції у придбання або виготовлення власними силами для власного використання матеріальних та нематеріальних активів. До інвестицій у матеріальні активи належать інвестиції в основний капітал (капітальні вкладення), інвестиції у землю, існуючі будівлі та споруди, нові будівлі, споруди, об’єкти незавершеного будівництва, довгострокові біологічні активи тваринництва, капітальний ремонт та інші необоротні матеріальні активи. До інвестицій в нематеріальні активи належать обсяги інвестицій у придбання або створення власними силами програмного забезпечення, баз даних, прав користування природними ресурсами, майном, прав на знаки для товарів і послуг, на об’єкти промислової власності, авторських та суміжних прав.

До інвестицій в основний капітал (капітальні вкладення) належать інвестиції у капітальне будівництво, машини, обладнання, інструмент, інвентар, транспортні засоби та інші основні засоби.

Капітальні інвестиції наведено в таб. 5.2

Таблиця 5.2 Капітальні інвестиції

2004 2005 2006 Абсолютне відхилення
У фактичних цінах, млн.грн. 2005 2006
Усього1 2201 1583 2574 -618 991

3199

у тому числі

інвестиції у матеріальні активи

з них

інвестиції в основний капітал

1937

1184

2144

-754

960

з них

капітальне будівництво

1377

705

997

-672

292

машини, обладнання та транспортні засоби

560

479

1147

-81

668

земля

існуючі будівлі та споруди

нові будівлі, споруди, об’єкти незавершеного будівництва