Смекни!
smekni.com

Загальні питання безпеки праці Перелік робіт підвищеної небезпеки (стр. 2 из 2)

> отримання та транспортування сильнодіючих токсичних речовин, балонів із стисненим га­зом, посудин із лугами та кислотами;

> земляні роботи у зоні розташування енергетич­них комунікацій;

> знешкодження високотоксичних і вибухових ре­човин тощо.

Виконання перелічених робіт підвищеної небезпеки без оформлення наряду не дозволяється. Видавати наряд мають право керівник підприємства, головний інженер, заступники керівника підприємства. Особа, яка видає наряд, несе відпові­дальність за необхідність і можливість виконання робіт підви­щеної небезпеки, повноту вказаних у наряді заходів безпеки, достатню кваліфікації особи, призначеної відповідальним ро­біт, та за достатність кваліфікації робітників, які залучаються до роботи. Відповідальний за виконання робіт несе відпові­дальність за керівництво роботами, проведення цільового інст­руктажу з охорони праці, додержання працюючими вимог з охорони праці та заходів, передбачених нарядом. Він повинен весь час бути на місці виконання робіт та здійснювати керів­ництво цими роботами. Особа, яка здійснює допуск до вико­нання робіт підвищеної небезпеки, несе відповідальність за своєчасне відключення енергоносіїв на дільниці виконання робіт та надання роз'яснень відповідальному виконавцеві робіт про те, яке обладнання, комунікації та інші пристрої перебува­ють під напругою, мають високу температуру, тиск тощо.

Наряд видається на одного відповідального виконавця ро­біт і на одну бригаду. Після закінчення роботи наряд закрива­ється і повертається особі, яка його видала. Примірник закри­того наряду зберігається на підприємстві протягом року.

Шкідливі та небезпечні умови праці часто призводять до підвищеної втоми виконавців, що обов'язково треба вра­хувати при нормуванні робіт. Тому в низці випадків зменшу­ють тривалість зміни, регулюють перерви, збільшують кіль­кість днів відпустки, запроваджують спеціальне харчування. Вплив зовнішніх умов компенсують спеціальними одягом і взуттям. Для відпочинку відводять спеціальні місця, які об­ладнують відповідно до вимог санітарних норм.