Смекни!
smekni.com

Теоретические аспекты обеспечения экономической безопасности предприятия (стр. 2 из 3)

В межах вузькофункціональних підходів (інформаційного та фінансового) економічна безпека підприємства розглядається з позиції окремого аспекту його діяльності, що дозволяє провести всебічні й глибокі дослідження обраного аспекту діяльності підприємства і показати конкретні шляхи й способи забезпечення економічної безпеки підприємства в тій або іншій сфері його діяльності. Проте при такому підході виникає відсутність єдиного розуміння економічної безпеки підприємства, що може значно знизити результативність підходу, тобто попросту знецінити його, хоча такий підхід у цілому ряді випадків може принести відчутну користь [10].

Гармонізаційний підхід орієнтований на взаємоузгодження економічних інтересів підприємства з інтересами зовнішнього середовища, але при такому підході до визначення поняття «економічна безпека» не враховується вплив внутрішнього середовища на економічну безпеку підприємства.

Найбільш широким та перспективним для подальших досліджень є ресурсно-функціональний підхід. В межах цього підходу дослідження економічної безпеки підприємства носить різнобічний характер, вивчаються основні процеси, що впливають на її забезпечення, проводиться аналіз розподілу й використання ресурсів підприємства, розробляються заходи щодо забезпечення максимально високого рівня функціональної складової економічної безпеки підприємства. Метою забезпечення економічної безпеки з точки зору саме цього підходу є розвиток підприємства та його стабільне функціонування.

Сутність авторського розуміння економічної безпеки та забезпечення економічної безпеки підприємства полягає у наступному. Економічна безпека підприємства це комплексна характеристика досягнутих та очікуваних результатів діяльності підприємства, яка зумовлена узгодженням цілей та передбачає раціональне використання ресурсів

Відповідно під забезпеченням економічної безпеки підприємства пропонується розуміти безперервний, системний процес, перебіг якого передбачає, діагностику зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства, планування, організацію та реалізацію заходів, щодо підтримки стабільного функціонування підприємства у відповідності до його стратегічних, тактичних та поточних цілей, що досягається в першу чергу шляхом найбільш раціонального розподілу та використання ресурсів.

Таке трактування забезпечення економічної безпеки дає можливість виділити в якості критерію забезпечення економічної безпеки підприємства – досягнення ним цілей своєї діяльності.

Головною метою забезпечення економічної безпеки підприємства – забезпечення його стабільного і максимально ефективного функціонування в теперішніх умовах та створення високого потенціалу розвитку підприємства в майбутньому [6].

С. Ф. Покропивний [6] виділяє також функціональні цілі забезпечення економічної безпеки, які обумовлюють формування функціональних складових економічної безпеки підприємства та її загальної структури.

Під функціональними складовими економічної безпеки підприємства розуміється сукупність основних напрямів, щодо забезпечення його економічної безпеки, що істотно відрізняються один від одного за своїм змістом.

В економічній літературі існують різні думки, щодо кількості та складу функціональних складових економічної безпеки підприємства. Зокрема, у працях Е.А. Олейникова та С.Ф. Покропивного [12; 6] виділено сім складових економічної безпеки підприємства: інтелектуально-кадрову, фінансову, техніко-технологічну, політико-правову, екологічну, інформаційну та силову.

В Й.М.Петровича [7] подається дещо ширший перелік елементів економічної безпеки: фінансова, ринкова, інтерфейсна, інтелектуальна, кадрова, технологічна, правова, екологічна, інформаційна, силова, енергетична, соціальна, ресурсна, техногенна.

Ряд авторів [8] в якості складових економічної безпеки підприємства виділяють наступні:внутрішньовиробничі, які включають фінансову, кадрову, технологічну,правову, інформаційну, екологічну та силову безпеку; позавиробничі складові, що включають ринкову та інтерфейсну безпеку.

На нашу думку, забезпечення економічної безпеки підприємства повинно здійснюватись за такими функціональними напрямками (функціональними складовими) (рис.1).


Рис.1. Структура функціональних складових економічної безпеки[1]

Як зазначалося вище, процес забезпечення економічної безпеки підприємства за кожної її складовою потребує використання різних видів ресурсів. У найбільш широкому розумінні ресурсами вважають матеріальні та інформаційні об’єкти, джерела і передумови отримання необхідних людям матеріальних і духовних благ, які можна використовувати при існуючих технологіях та соціально-економічних відносинах. Під ресурсами також розуміють кошти, цінності, запаси, можливості їх використання при необхідності, джерела коштів. Виділяють наступні види ресурсів: матеріальні, нематеріальні, трудові, інформаційні, фінансові,технологічні, технічні, правові ресурси.

Саме формування певного набору ресурсів підприємства є одним з етапів процесу забезпечення його економічної безпеки. Структурна схема процесу забезпечення економічної безпеки підприємства наведена на рис.2.


Цілі 1 рівня (стратегічні цілі)

Цілі 2 рівня (тактичні цілі)

Цілі 3 рівня (оперативні цілі)

Рис. 2 Структурна схема процесу забезпечення економічної безпеки підприємства[2]

Однією з головних умов функціонування наведеної схеми процесу забезпечення економічної безпеки є наявність чітко сформульованої системи цілей підприємства. Під цілями підприємства розуміється чітко й однозначно сформульовані наміри, подані у вигляді переліку основних показників, які підлягають досягненню й зазвичай мають кількісну оцінку. Вони задають напрям розвитку підприємства й відображають бажаний стан, якого необхідно досягти в майбутньому. Для відображення цілей треба використати комплексний підхід, тобто створити систему цілей, яка б відбивала потреби підприємства з точки зору як зовнішнього, так і внутрішнього середовища. Для досягнення генеральної мети потрібно довести її зміст до кожного рівня системи управління та виконавця на підприємстві. Це можна забезпечити за допомогою деком­позиції цілей та завдань, тобто побудовою «дерева цілей», при чому кожному етапу процесу забезпечення економічної безпеки підприємства має відповідати певний рівень цілей підприємства.

Отже, для здійснення цілей підприємства розраховуються потреби підприємства в різних ресурсах і формується набір корпоративних ресурсів підприємства, за рахунок раціонального використання яких воно має досягти поставлених цілей.

На підготовчому етапі забезпечення економічної безпеки підприємства здійснюється пошук та аналіз інформації про зовнішнє та внутрішнє середовище підприємства, можливі загрози зовнішнього та внутрішнього характеру.

Найважливішим етапом забезпечення економічної безпеки є стратегічне планування, яке направлене на визначення якісних параметрів використання корпоративних ресурсів, а також деяких кількісних орієнтирів, які складають економічну безпеку підприємства. На основі визначених стратегічних параметрів економічної безпеки підприємства здійснюється стратегічне планування його фінансово-господарської діяльності, в той же час параметри економічної безпеки для різних підприємств є індивідуальними і залежать від особливостей діяльності підприємств.

Наступним етапом процесу забезпечення економічної безпеки підприємства є тактичне планування економічної безпеки підприємства, яке здійснюється на основі розробки декількох альтернативних сценаріїв розвитку ситуації. Виходячи з параметрів кращого варіанту тактичного плану, щодо забезпечення економічної безпеки підприємства здійснюється тактичне планування фінансово-господарської діяльності підприємства.

Оперативне планування економічної безпеки підприємства здійснюється у відповідності до встановлених оперативних цілей підприємства, а тільки потім здійснюється оперативне планування фінансово-господарської діяльності підприємства, після чого робиться практична реалізація розроблених планів.

Заключним етапом є діагностика рівню забезпечення економічної безпеки за окремими складовими, яка включає визначення функціональних та сукупного критерію економічної безпеки підприємства, їх відхилення від планових значень, аналізуються причини виникнення цих відхилень та досліджуються поля зовнішніх та внутрішніх загроз. Після цього виробляються рекомендації по коригуванню набору корпоративних ресурсів, параметрів стратегічного і тактичного та оперативного планування економічної безпеки і відповідно показників фінансово-господарської діяльності підприємства.