Смекни!
smekni.com

Акції в акціонерному товаристві (стр. 2 из 2)

Власники контрольного пакету акцій, крім дивідендів, що належать на їх акції, одержують значні доходи шляхом зосередження в своїх руках керівних постів по управлінню компанією і багатьма іншими способами витягання прибутку «від контролю за компанією». От чому у всіх фірмах постійно йде боротьба за володіння контрольним пакетом акцій.

Шляхом зосередження в одних руках контрольних пакетів акцій декількох дочірніх компаній може бути створена так звана холдингова компанія. Дочірні компанії в свою чергу можуть контролювати свої дочірні фірми. Таким чином, холдингова компанія може управляти капіталом, що у багато разів перевершує її власні засоби.

На річних загальних зборах акціонерів розв'язується питання про обрання ради директорів (наглядової ради). Рада директорів здійснює загальне керівництво діяльністю товариства, за винятком рішення тих питань, які віднесені до компетенції загальних зборів акціонерів. Кількісний склад ради директорів визначається статутом товариства або рішенням загальних зборів акціонерів. Відповідно до Федерального закону «Про акціонерні товариства» для відкритого акціонерного товариства з числом акціонерів більше 1 тис. кількісний склад членів ради директорів не може бути менше 7 членів, а для товариства з числом акціонерів більше 10 тис. — менше 9 членів. Законом передбачається, що вибори членів ради директорів в суспільстві з числом акціонерів — власників звичайних акцій менше 1 тис. можуть здійснюватися як кумулятивним, так і некумулятивним голосуванням. Якщо ж число акціонерів товариства складає більше 1 тис., то вибори членів ради директорів повинні вироблятися кумулятивним голосуванням.

При кумулятивному голосуванні на кожну акцію повинна доводитися кількість голосів, рівна числу членів ради директорів. Наприклад, якщо число членів ради 9, то кожна акція повинна мати 9 голосів. Ці голоси можуть бути віддані за одного кандидата або розподілені між декількома кандидатами.

Мінімальна кількість акцій, яка необхідна мати для того, щоб вибрати свого кандидата членом ради директорів, визначається по формулі:

акція

де N— число вакансій членів ради директорів.

Бланк акції звичайно є листом високоякісного паперу, що містить необхідні елементи захисту від підробки. У кожній країні, відповідно до чинного законодавства, встановлюються певні технічні вимоги до бланків цінних паперів і їх реквізитів. Проте у переважної більшості акціонерних суспільств немає фізичного обігу акцій. Акціонеру замість акцій видається один сертифікат на ту кількість акцій, якими володіє акціонер. У разі передачі акцій іншій особі виписується новий сертифікат на нового власника.

Акції переходять з рук в руки шляхом купівлі-продажу, тому список утримувачів акцій постійно міняється. Для того, щоб знати, хто може брати участь на загальних зборах акціонерів і кому виплачувати дивіденди, компанії проводять дні перепису акціонерів. Звичайно ця дата (дата закриття реєстру акціонерів) встановлюється за місяць до дня проведення загальних зборів акціонерів. На зборах може бути присутнім той акціонер, чиє ім'я буде внесене в реєстр акціонерів при переписі. По операціях купівлі-продажу, виробленим після дати перепису, дивіденди одержує продавець, не дивлячись на те, що у момент виплати дивідендів він вже не є власником акцій.

Депозитарні розписки

За законодавством низки країн ходіння цінних паперів, емітованих в інших країнах, заборонене або обмежене. Щоб організувати обіг цінних паперів за межами країни емітента, вдаються до випуску так званих депозитарних розписок. Депозитарні розписки — це документи, які підтверджують право власності на певну кількість цінних паперів. За допомогою цих документів здійснюються права, які закріплені за акціями у відриві від самих акцій. Самі акції знаходяться в довірчому управлінні банку, який є емітентом депозітарніх розписок.

Прийнято виділяти два види депозітарніх розписок: американські депозитарні розписки (American Depositary Receipts — ADR), які звертаються на фондовому ринку США, і глобальні депозитарні розписки (Global Depositary Receipts — GDR), які звертаються на фондових ринках інших країн.

Поява ADR відноситься до 1927 р. у зв'язку з ухваленням у Великобританії закону, що забороняє вивозити акції британських компаній з території країни. Інструментом, що дозволяє подолати цю перешкоду, і стали депозитарні розписки. До початку третього тисячоліття депозитарні розписки були випущені в більш ніж 60 країнах. В даний час тільки в США звертається більше 1 600 видів ADR першого, другого і третього рівня.

ADR першого рівня котируються на позабіржовому ринку. При цьому фінансова звітність компанії-емітента може здійснюватися за національними стандартами.

ADR другого рівня реєструються на Нью-йоркській фондовій біржі і інших біржах, а фінансова звітність компанії-емітента повинна відповідати вимогам GAAP.

Вимоги до ADR третього рівня такі ж, як і до ADR другого рівня. Ці ADR випускаються на нові емісії акцій. Таким чином, компанія-емітент має нагоду збільшити капітал за рахунок інвесторів США і інших країн.