Смекни!
smekni.com

Аналіз українського та світового досвіду колдоговірної роботи (стр. 12 из 13)


VIII. ВИСНОВКИ

По результатам свого дослідження я можу сформулювати декілька чітких висновків щодо проблеми укладення і виконання колективних договорів, яка, на мій погляд, є дуже актуальною для України.

1. Колективний договір повинен стати основним засобом реалізації соціальної справедливості і гуманного ставлення до людини праці.

2. Колективний договір не повинен залежати від політики уряду, не отримувати законодавче обгрунтування, вигідне тільки одній стороні.

3. Переймати світовий досвід досягнення консолідації та соціального миру в суспільстві, соціальне партнерство на державному, галузевому та виробничому рівнях.

4. Створення крім профспілок інших трудових спілок, організацій, особливо на підприємствах державної форми власності, які були б такими масовими, мали б такий досвід роботи і авторитет серед трудящих.

5. Для уникнення можливостей нереалізованості прав та гарантій працівників у зазначеній законодавцем сфері соціально-трудових відносин, за умови відсутності колективного договору, законодавчо закріпити обов’язковість укладення колективного договору на всіх підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, господарювання, виду діяльності, галузевої належності.

6. У законі про колективні договори і угоди потрібно чітко виписати заходи відповідальності за їх порушення, посилити відповідальність посадових осіб як за забезпечення процедур, визначених цим законом, так і за невиконання укладених договорів і угод. Це сприяло б попередженню колективних трудових конфліктів, спорів, які нерідко виникають саме з обставин неналежного виконання посадовими особами законодавчих положень і процедур колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин.

7. Популяризувати процедуру укладання колективного договору, в укладенні якого не менше працівників повинен бути зацікавлений власник або уповноважена ним особа. Колективний договір встановлює локальні норми в сфері праці і соціального розвитку. Тому існує безпосередній зв’язок між стимулами праці і соціальними резервами виробництва. Чим оптимальнішими будуть локальні правові норми, тим більшою мірою колективний договір стриятиме ефективному господарюванню, стимулюватиме виробництво. Проявляючи турботу про себе, працівники тим самим роблять значний внесок у розвиток виробництва, підвищення його ефективності.

ІХ. ЛІТЕРАТУРА

1. Законодавство України про працю // Збірн. нормативних актів у трьох книгах / Упор. В. Вакуленко - К.: Істина, 1999.

2. Закон України «Про колективні договори і угоди» від 1 липня 1993 р. // Закони України. – Т.6. – К., 1997.

3. Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15 вересня 1999 р. із змінами від 13 грудня 2001 р. - К: «Профінформ» ФПУ, 2002.

4. Закон України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) від 3 березня 1988 р. // Закони України. – Т.15. – К., 1999.

5. Закон України «Про підприємства в Україні» від 27 березня 1991 р. із змін. та допов. // Закони України. – Т.1. – К., 1997.

6. Закон України «Про оплату праці» від 24 березня 1995 р. із змін. Та допов.// Закони України. – Т.8. – К., 1977.

7. Постанова Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 р. № 225 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих, регіональних угод, колективних договорів» // ЗП України. – 1994. - № 8. – Ст . 193.

8. Конвенції та Рекомендації Міжнародної Організації праці: т.1 (1919- 1964). Т.2 (1965 –1999). Укр. Вид. - Женева: МБП, 1999.

9. Свобода объединения и коллективные переговоры /Общий обзор по Конвенциям МОТ № 87 «О свободе ассоциации»; № 98 «О праве на организацию и на ведение коллективных переговоров»; № 154 «О содействии коллективным переговорам» // Международное бюро труда. – Женева, 1995.

10. Опыт профсоюзов в проведении колективных переговоров в Центральной и Восточной Европе. – Будапешт: Многопрофильная группа МБТ для стран Центральной и Восточной Европы.

11. Жуков В.І., Осовий Г.В., Привалов Ю.О. Проблеми колективно- договірного регулювання трудових відносин в Україні. Моногр. – К.: Ін-т соціології НАНУ, 1999.

12. Осовий Г.В. Колдоговір і угода: теорія і практика укладення // Профспілки України – 1997. - №1. – С. 6-17.

13. Генеральна угода на 2002-2003 роки та коментар фахівців / Бібліотечка голови профкому / Заг.ред. Г.В. Осового – К.: Профінформ ФПУ, 2002.

14. Як вести колективні переговори і укласти колективний договір, угоду. / Методичні рекомендації ФП України // Профспілки України. – 1998.

– № 1. – С.5 –34.

15. Рекомендації учасників Всеукраїнської тристоронньої наради представників профспілок, органів виконавчої влади та об’єднань роботодавців з питань ефективності колективних договорів і угод від 22 грудня 1998 р. – К.: ФПУ, 1998.

16. Вирішення колективних трудових спорів (конфліктв // Збірн. законодавчих та нормативно-правових актів / Упор. В.М. Руденко – К.: Основа, 2000.

Х. Додатки

Додаток 1

Всього укладено галузевих уго У них мінімальна тарифна ставка оплати праці становить:
118 грн Від 119 грн. до 140 грн. Від 141 грн. до 165 грн. 50% прожиткового мінімуму 50-75% прожиткового мінімуму На рівні і більше прожиткового мінімуму
53 30 5 7 2 9 -
100% 56,6% 9,4% 13,2% 3,8% 17,0% -

Додаток 2

Колективний договір

Мета Регулювання соціально-трудових відносин та узгодження соціально-економічних інтересів найманих працівників і власників
Форма Прийняття сторонами взаємних зобов’язань
Сфера укладання Підприємства, установи і організації незалежно від форм власності і господарювання. Структурні підрозділи підприємства (за необхідністю)
Право на ведення переговорів від імені працівників Профспілкова організація, а при наявності кількох профорганізацій їх спільний представницький орган; інший орган трудового колективу, наділений ним відповідними повноваженнями
Підготовка проекту колдоговору та ведення переговорів Робоча комісія з паритетної кількості представників сторін, наділених відповідними повноваженнями. Тривалість переговорів законом не обмежена
Зміст колдоговору Визначається сторонами самостійно і межах їх компетенції і норм законів
Укладання колдоговору Схвалення проекту колдоговору на загальних зборах (конференції) трудового колективу (більше 50% голосів)
Сфера поширення На всіх працівників підприємств, незалежно від того, чи є вони членами профспілки
Термін дії Законодавством не встановлений, визначається сторонами спільно. Уразі зміни власника діє до укладання нового колдоговору, але не більше одного року

Додаток 3

Колективні угоди

Територіальна сфера застосування
Національний Галузевий Регіональний
Генеральна угода Галузева угода Регіональна угода
Сторони угоди
Всеукраїнські професійні спілки, об’єднання профспілокВласники об’єднання власників, на підприємствах яких зайнято більше 50% найманих працівників держави Професійні спілки чи об’єднання галузевих (фахових) профспілок або інші представницькі організації трудящих, які мають відповідні повноваженняВласники, об’єднання власників, які мають повноваження на укладання угоди та реалізацію норм для більшості підприємств ,що входять у сферу їхньої дії Регіональні об’єднання профспілок чи інші упроваджені трудовими колективами органиМісцеві органи державної влади або регіональні об’єднання підприємців, якщо вони мають відповідні повноваження
Сфера регулювання
Принципи і норми реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин, розвиток соціального партнерства Галузеві норми і мінімальні гарантії у сфері праці, зайнятості. Специфічні умови для професійних груп і категорій працівників Норми соціального захисту працівників підприємств, що випливають з повноважень місцевих органів влади
Принципи колективної угоди
Встановлення більш високих норм, ніж передбачено законодавством Якщо новий закон встановлює більш високі норми, ніж угода, то застосовується закон Галузева, регіональна угода не можуть містити норм, які б погіршували становище трудящих порівняно з генеральною угодою
Сфера дії угод
Генеральна Галузева Регіональна
Норми і положення діють безпосередньо Є обов’язками для всіх суб’єктів, що перебувають у сфері дії сторін, які підписали угоду

Додаток 4

Форма власності підприємств Кількість підприємств Кількість підприємств, на яких виявлені порушення трудового законодавства % Кількість порушень з питань укладення і виконання колдоговорів
Всього, 409877 45309 11 16249
В т.ч.:
Державна 62040 9938 16 2700
Колективна 221946 29286 13 11300
Власність юридичних осіб інших держав 1220 14 1,1 15

[1] Автори монографії “Проблеми колективно-договірного регулювання трудових