Смекни!
smekni.com

Економічне обгрунтування заходів щодо поліпшення виробничо-господарської діяльності підприємства (стр. 2 из 9)

Начальник адміністративно-господарського відділу відповідає за роботу чотирьох структурних одиниць – складського господарства, групи вантажників, групи охорони та транспортної групи.

Фірма має достатню матеріально-технічну базу для своєї діяльності. Складське господарство ТОВ «ДОМОСВІТ» складається з чотирьох складів: одного – для зберігання готової продукції; двох – для розміщення запасів сировини, а також інструментального складу.


Рис. 1.3. Організаційна структура ТОВ «ДОМОСВІТ»

Для виконання навантажувально-розвантажувальних робіт та пересування вантажів всередині складів ТОВ «ДОМОСВІТ» має необхідне обладнання. Офіс фірми знаходиться безпосередньо біля складського приміщення, що дозволяє ефективно здійснювати оперативний контроль та управління виробничими процесами з боку керівництва фірми.

Таблиця 1.1. – Внутрішнє середовище ТОВ «Домосвіт»

Організаційно – правові чинники
1. Форма власності Колективна
2. Організаційна форма підприємства Товариство з обмеженою відповідальністю
3. Організаційна структура Функціональна
4. Кадрова політика • професіоналізм працівників; • особиста продуктивність праці; • особистий розвиток та ініціатива; • спільна відповідальність за розвиток компанії; • матеріальне заохочення; • толерантне ставлення до співробітників будь-якої раси, етнічного походження, релігії, світогляду, віку, сексуальної орієнтації або статі.
5. Системи менеджменту й прийнятий стиль керівництва • невелика текучість кадрів; • незалежність працівників; • прямий зв’язок між керівником і підлеглими; • довгострокова співпраця з робітниками на основі довірчих стосунків
6. Принцип роботи Підприємство не має біржового котирування акцій, є незалежним від коливань на ринку акцій і, таким чином, залишається на тривалий час передбачуваним як для клієнтів, так і для співробітників. ТОВ «Домосвіт» ставить перед собою середньо- і довготермінові цілі і зорієнтоване на постійне зростання та довговічність, а не на короткочасний прибуток.
Ресурси
1. Виробничі потужності два виробничих цехи – №1 та №2.
2. Складські потужності Складське господарство ТОВ «ДОМОСВІТ» складається з чотирьох складів: одного – для зберігання готової продукції; двох – для розміщення запасів сировини, а також інструментального складу.
2. Технології «Ноу-хау»: технологія виготовлення «спайлекс» волокон. Дає переваги при виробництві вологих серветок
3. Трудові Близько 34 співробітників станом на кінець 2008 року

1.2 Аналіз поточного стану та перспектив розвитку ринку продукції ТОВ «Домосвіт»

Український ринок вологих серветок на сьогоднішній день перебуває на початковій стадії росту, що характеризується досить більшим збільшенням темпів росту продажів. Опираючись на досвід Європи й США, можна констатувати, що у України є значні резерви росту внутрішнього споживання вологих серветок. У США, де рівень гігієни сьогодні перебуває на досить високому рівні, споживання вологих серветок на душу населення в рік становить у середньому 14 пачок, в Україні цей показник у сім разів нижче.

Уперше на світовому ринку вологі серветки з'явилися в продажі в 70-х роках минулого століття й призначалися в основному для догляду за шкірою дитин. І лише коли ринок універсальних вологих серветок перевищив ринок дитячих серветок у вартісному вираженні стало зрозуміло – відбувся перерозподіл частки споживаючих сегментів не на користь останнього. При цьому по даним Euromonitor International ринок дитячих вологих серветок не збирався стагнувати. Його темпи росту залишалися як і раніше високими, що було викликано з однієї сторони підвищеним інтересом з боку зайнятих батьків (зручність і комфорт), а з іншої інтенсивними промоакциями, що інформують про додаткові різновиди продукції (дитячі серветки для чутливої шкіри).

Однак пізніше поява нових видів і напрямків застосування вологих серветок зробила свій негативний вплив на ринок дитячих вологих серветок. Як показало дослідження, нерідко дитячі вологі серветки використовувалися не тільки відповідно до прямого призначення. Вологі серветки застосовувалися для рук, зняття макіяжу, для видалення пилу із предметів меблів, домашньої техніки й т.д. Природно, що поява спеціалізованих серветок для різних цілей перемкнула покупців, що використовували дитячі серветки. Більше того, тепер виробник у рекламі почав наголошувати на відмінні риси різних видів серветок. Наприклад, серветка для догляду за технікою містить спиртову добавку, а для зняття макіяжу ніжне молочко. Все це привело до формування певної структури споживання, наведеної на рис. 1.4.


Рис. 1.4. – Структура споживання вологих серветок на світовому ринку

Найбільш активно зростаючим сегментом вологих серветок сьогодні, як і останні кілька років є косметика. Однак якщо раніше основним двигуном тут виступали звичайні серветки для зняття макіяжу, те тепер споживач вимагає інновацій. Серветка по догляду за шкірою особи повинна містити компоненти, що омолоджують, або мати додаткові властивості. У відношенні останніх можна виділити так звані двосторонні серветки, де з однієї сторони може бути лосьйон, а з інший пілінг для особи. Досить велику популярність за кордоном отримали маски – серветки, які являють собою вологу серветку, просочену складом з певним набором властивостей (омолоджування, охолодження, зволоження й т.д.). Динаміка споживання вологих серветок на світовому ринку у вартісному вираженні наведена в табл. 1.2.

Таблиця 1.2. – Динаміка споживання вологих серветок у світі в 1999–2004 роках

Сегмент вологих серветок Приріст в 1999–2004 гг. Середній темп приросту
Маски 233,2% 58,3%
Для зняття макіяжу 232,9% 58%
Серветки, що дезодорують 229,1% 57,3%
Універсальні 64,6% 16%
Для інтимної гігієни 48,4% 12%
Дитячі 41,7% 10,4%

Довгий час основним способом скріплення волокон для виробництва вологих серветок у світі був AIRLAID. Технологія SPANLACE на той час ще не була вдосконалена, і витрати на виробництво спанлейс були занадто високі в порівнянні з airlaid – матеріалами. Наприкінці 90-х, коли собівартість виробничого процесу була знижена, найбільші європейські виробники стали інвестувати гроші в запуск нових технологічних ліній spanlasing, повертаючи, таким чином, ринок серветок назустріч новому продукту. У свою чергу американські виробники нарощували потужності по виробництву айрлейда. Ситуація змінилася лише в 2002 році, коли під час кризи від перенасичення ринку айрлейд-матеріалами Procter&Gamble перевів свої лінії по виробництву вологих серветок на спанлейс. Вирішивши, що всі конкуренти Procter&Gamble зроблять те ж саме, виробники стали запускати spаnlacing лінії.

Сьогодні практично всі виробники спанлейса автоматично залучені у виробництво серветок. І, на думку учасників ринку, якщо ти хочеш провадити серветки, то тобі прийде впровадити й спанлейс, інакше ти не виживеш на ринку. Структура споживання матеріалу – основи для вологих серветок на світовому ринку наведена на рис. 1.5.

Рис. 1.5. – Структура споживання матеріалу – основи для вологих серветок на світовому ринку


Окремо варто сказати про щільність спанлейса. На світовому ринку найбільше поширення одержав матеріал щільністю 50–65 г./м3. Такий спанлейс прочніший, волокна покладені рівномірно (без проплешин як у тонкому), він набагато м'якше на дотик (дуже важливо для дитячих вологих серветок), більше просочення. Відповідно до світових норм для дитячих вологих серветок можна використовувати спанлейс щільністю не менш 50 г./м3. Однак даний матеріал і дорожче, що спричиняє високу вартість імпортних вологих серветок.

Світовий ринок вологих серветок – ринок найжорстокішої конкуренції. Сьогодні виробникам уже не досить просто грати на цінах. Щоб вижити на ринку серветок, необхідні інновації – нові області застосування продукту, візерунки й малюнки на матерії, різний склад волокон. Зупинимося докладніше на останніх інноваціях.

Серед волокон, використовуваних при виробництві вологих серветок можна виділити целюлозу, синтетичні волокна, бавовну. Перші серветки були виготовлені із целюлози. По текстурі вони нагадували паперові й були настільки ж неміцними. Із цієї причини відбувається зміна пріоритетів у виборі компонентів і перевага віддається синтетичним волокнам (переважно віскоза, поліестер або поліпропілен). Це дозволяє підвищити якість вологих серветок і, зокрема, поліпшити їхні вбираючі властивості. Однак інноваційним складом для вологих серветок повинен стати бавовна (не менш 15% бавовни в складі серветки). Основними сегментами використання є саме косметичні серветки (маски, для зняття макіяжу), а також дитячі. Бавовна має ще більшу вбираючу здатність, довше втримує склад вологої серветки, але головне асоціюється в споживача із чимсь натуральним і більше прийнятним для догляду за ніжною шкірою особи.

Побудова виробництва вологих серветок залежить від наступних основних технологічних та споживчих характеристик:

1). Асортименти

Якщо раніше ринок вологих серветок складався переважно з дитячих, то сьогодні областей їхнього застосування дуже багато. Тому, насамперед, необхідно визначити призначення вологих серветок, а також широту й глибину асортиментів. Пізніше це визначить вибір матеріалу, його товщини, а також упакування.