Смекни!
smekni.com

Форми та методи організації проведення аналітичної роботи на підприємстві (стр. 2 из 4)

Підсумковий (завершальний) аналіз проводиться за звітний період часу (місяць, квартал, рік). Його цінність в тому, що діяльність підприємства вивчається комплексно і всесторонньо за звітними даними за відповідний період.

Підсумковий оперативний аналізи взаємозв'язані і доповнюють один одного.

По просторовій ознаці можна виділити аналіз внутрішньогосподарчий і міжгосподарський. Внутрішньогосподарчий аналіз вивчає діяльність тільки досліджуваного підприємства і його структурних підрозділів. При міжгосподарському аналізі порівнюються результати діяльності двох або більш підприємств. Це дозволяє виявити передовий досвід, резерви, недоліки і на основі цього дати більш об'єктивну оцінку ефективності діяльності підприємства.

Важливе значення має класифікація АХД по об'єктах управління. У зв'язку з цим виділяють :

· Техніко-економічний аналіз, яким займаються технічні служби підприємства. Його змістом є вивчення взаємодії технічних і економічних процесів і встановлення їх впливу на економічні результати діяльності підприємства;

· Фінансово-економічний аналіз (фінансова служба підприємства, фінансові і кредитні органи), засновану увагу надають фінансовим результатам діяльності підприємства: виконанню фінансового плану, ефективності використовування власного і позикового капіталу, виявленню резерву збільшення суми прибутку, зростання рентабельності, поліпшення фінансового полягання і платежі здатності підприємства;

· Управлінський аналіз проводять всі служби підприємства з метою надання керівництву інформації, необхідної для планування, контролю, і ухвалення рішень, вироблення стратегії і тактики з питань фінансової політики, маркетингової діяльності, удосконалення техніки, технології і організації виробництва, носить оперативний характер, результати його є комерційною таємницею;

· Соціально-економічний аналіз (економічні служби управління, соціологічні лабораторії, статистичні органи) вивчає взаємозв'язок соціальних і економічних процесів, їх вплив один на одного і на економічні результати господарської діяльності;

· Економіко-статістічеській аналіз (статистичні органи) застосовується для вивчення масових суспільних явищ на різних рівнях управління: підприємства, відростили, регіони;

· Економіко-екологичеській аналіз досліджує взаємодію екологічних і економічних процесів, пов'язаних із збереженням і поліпшенням навколишнього середовища і витрат на екологію;

· Маркетинговий аналіз застосовується для вивчення зовнішнього середовища функціонування підприємства, ринків сировини і збуту готової продукції, її конкурентоспроможності, попиту і пропозиції, комерційного ризику, формування цінової політики, розробки тактики і стратегії маркетингової діяльності.

ПРАКТИЧНАЧАСТИНА

В умовах переходу до ринкової економіки роль аналізу господарської діяльності підприємств значно підвищилась. З метою виявлення резервів підвищення ефективності господарювання необхідно проводити аналіз з урахуванням навколишнього економічного і соціального середовища.

Важливим завданням фахівців економічного профілю є оволодіння прийомами та методами економічного аналізу, за допомогою яких здійснюється управління фінансовою діяльністю підприємства.

Метою виконання контрольної роботи є закріплення теоретичних основ економічного аналізу, оволодіння його методикою та окремими видами для економічного обґрунтування діяльності підприємств у системі ринкових відносин, прийомами виявлення впливу певних чинників на відхилення результативних показників.

Практична частина присвячена вивченню основних способів факторного аналізу і методам комплексної порівняльної оцінки декількох економічних об’єктів.

Метою практичної роботи є набуття навичок з виконання розрахунків по визначенню :

— побудови факторних систем;

— визначення відхилень результативних показників під впливом факторів;

— вибору найкращого економічного об’єкту з наведеної сукупності;

— формулювання висновків за отриманими результатами, які б дозволяли не тільки виявити напрямки зміни економічних процесів або явищ, але й обґрунтувати причини цих змін.

Отже, контрольна робота дозволяє отримати уявлення про економічний аналіз як науку і як інструмент підвищення ефективності виробничо-господарської діяльності підприємств.

загальнітеоретичнівідомості

Практичні завдання контрольної роботи побудовані на основі використання методів економічного аналізу. Метод економічного аналізу - це система прийомів і способів комплексного взаємопов'язаною та безперервного дослідження динамічного розвитку виробничих відносин у нерозривній єдності з продуктивними силами, розкриття факторів, тенденцій і закономірностей цього розвитку, обгрунтування і прийняття оптимальних управлінських рішень, виявлення і мобілізація внутрішньогосподарських, резервів.

Метод економічного аналізу направлений на розчленування предметів і явищ на частини; вивчення і виявлення внутрішніх зв'язків предметів і явиш; узагальнення і підведення підсумків господарської діяльності.

У контрольній роботі використовуються дві базові групи методів економічного аналізу: методи елімінування та методи комплексної порівняльної оцінки.

Елімінування - найбільш простий і доступний спосіб визначення впливу окремих факторів на відхилення фактичних результативних показників від базових. Ця група включає прийоми ланцюгових (послідовних) підстановок, абсолютних різниць, відносних різниць, інтегральний тощо.

Прийом ланцюгових підстановок - полягає в послідовній заміні базової (планової) величини одних і тих же факторів фактичною (звітною), з подальшим відніманням від результату кожної наступної підстановки попереднього результату. Різниця результатів показує величину впливу окремого фактора на результативний показник. Використовується для всіх типів детермінованих факторних моделей: адитивних, мультиплікативних, кращих та змішаних.

Якщо припустити, що V- результативний показник, а а; b; c; d - фактори, то в загальному вигляді система розрахунків методом ланцюгових підстановок матиме вигляд:

Y

=f(а
; b
; c
; d
;... ) - базисне значення результативного показника;

Y

=f(а
; b
; c
; d
;... ) - проміжне значення,

Y

=f(а
; b
; c
; d
;... ) - проміжне значення;

Y

=f(а
; b
; c
; d
;... ) - проміжне значення;

……………………………………………….

Y

=f(а
; b
; c
; d
;... ) -фактичне значення.

Загальне абсолютне відмічення результативного показника визначається за формулою

Y=Y
-Y
=f(а
; b
; c
; d
;... ) - f(а
; b
; c
; d
;... ). (1)

Загальне відхилення результативного показника розкладається на фактори:

за рахунок зміни фактораа

Y
= Y
-Y
= f(а
; b
; c
; d
;... )-f(а
; b
; c
; d
;... ). (2)