Смекни!
smekni.com

Особливості відтворення в аграрній сфері економіки (стр. 3 из 3)

Другим рівнем державного регулювання агробізнесу є аграрна політика. Держава визначає напрями і методи державного регулювання продовольчого ринку шляхом прийняття законодавчих актів. Виконавчий орган (міністерство сільського господарства) може вносити до них відповідні корективи, зумовлені змінами ринкової кон'юнктури, але в межах, передбачених законодавством.

Вихідне положення серед інструментів займають питання оренди, купівлі-продажу та ціни землі. В усіх країнах ринкової економіки купівля-продаж землі суворо регулюється державою, проводиться під її контролем з метою цільового використання земельних ділянок згідно кадастру. В усіх європейських країнах є банк (реєстр) земельних ділянок, які хоч раз були в продажу.[6, с 356]

Маючи родючі грунти, сприятливі для сільського господарства природні умови, виключно працелюбне селянство, Україна здатна швидко відродитися і увійти до числа самих розвинутих країн світу. Для цього, крім всього іншого, вона повинна мати аграрну політику як визначальну основу, що далеко йде, для практичних дій по подальшому ефективному розвитку продовольчої сфери.

Безумовно, рух до ринку - проблема багатогранна і складна. Розглянемо її головні аспекти.

1.Ринкова економіка припускає перш за все вільне підприємництво. Головною фігурою тут є господар-власник. Для цього необхідне формування багатоукладної економіки в АПК. Шлях до них лежить через процеси роздержавлення і приватизації землі.

2. Перехід від існуючої регламентації в реалізації продукції (через держзамовлення, продподаток і т.п.) і лімітованого постачання фондами матеріально-технічних ресурсів до вільної реалізації продукції і оптової торгівлі ресурсами. Необхідним атрибутом такого механізму є вільні ціни на сільськогосподарську продукцію, що складаються під впливом попиту і пропозиції.

3. Щоб розвивати виробництво з орієнтацією на споживача, потрібна адекватна ринкова інфраструктура. Ринок товарів повинен органічно доповнюватися ринками капіталів, праці і, звичайно ж, землі. Перехід до ринку виключає існуючу штучну підтримку погано працюючих підприємств.[4, с 179]


Висновки

Таким чином, підприємницька діяльність в сільському господарстві відзначається особливостями, які необхідно мати на увазі під час розробки механізму зростання ефективності сільськогосподарського виробництва і АПК в цілому. Набутий іншими країнами досвід державного регулювання аграрних відносин повинен бути використаний в процесі трансформації аграрних відносин в Україні. Стан справ у аграрному секторі економіки України в останні роки (2002—2003) дає підстави стверджувати, що ринкові зміни не мають комплексного характеру, хоча реформування аграрних відносин зумовило позитивні зрушення. Зокрема, приватні господарські утворення з 2000 року нарощують виробництво, продуктивність праці, інвестиції та кредитування, сплату податків тощо. Проте актуальним залишається забезпечення поступального розвитку аграрних відносин і особливо формування комплексного аграрного ринку в Україні.


Література

1.Бутук А.И. Макроэкономика. К.: Знання, 2004. – 514с.

2. Основы экономической теории. Политэкономический аспект. Отв. ред.Г.Н. Клименко. К.:Знання – Пресс, 2001. – 646с.

3. Политэкономия. Под ред. Д.В. Валового. М.: ЗАО Бизнес – школа Интел Синтез, 2000. – 408с.

4. Основы макроэкономики. Учебно-методическое пособие. Под общ ред. проф. В.И. Богачева. Луганск, Світлиця, 1997. – 253с

5. Экономическая теория (Политэкономия). Под общ. ред. В.И. Видяпина. М.:ИНФРА-М, 1997. – 560с.

6. Політична економія За ред. д.е.н. В.О.Рибалкіна, д.е.н. проф..В.Г.Бодрова. К.: Академвидав, 2004. – 672с.