Смекни!
smekni.com

Безробіття, як економічне явище, втрати від безробіття, безробіття у різних країнах. (стр. 7 из 9)

Державна активна політика зайнятості передбачає розроблення програм сприяння зайнятості. Ці програми можуть охоплювати як окремі категорії населення, передусім маргінальні групи: молодь, жінок, інвалідів, так і специфічні випадки загрози безробіття, зумовлені економічною або іншою ситуацією (демографічним, політичним, стихійним лихом тощо).

У розвинутих країнах більшість програм зайнятості стосується певних категорій населення, які потребують підтримки й допомоги.

Розрізняють довгострокові й короткострокові (на один рік) програми. Вони розробляються як на державному, так і на регіональному рівнях. Метою державних і регіональних програм зайнятості є сприяння зайнятості населення, задоволення потреб громадян у праці.

Державні й територіальні програми зайнятості населення спрямовані на: • сприяння розвитку і структурній перебудові економіки, створенню умов для спрямування вивільнюваних працівників, насамперед на рентабельні виробництва та в пріоритетні галузі економіки;

• попередження розвитку безробіття і його скорочення шляхом підвищення економічної заінтересованості підприємств і організацій у створенні додаткових робочих місць, переважно з гнучкими формами зайнятості;

• удосконалення системи відтворення робочої сили водночас із збільшенням числа робочих місць, поліпшенням професійної орієнтації, підвищенням кваліфікації працівників та ефективності використання трудових ресурсів;

• захист безробітних та їхніх сімей від негативних наслідків безробіття і забезпечення зайнятості громадян, які потребують соціального захисту і не спроможні конкурувати на ринку праці;

• формування кадрової, матеріальної, інформаційної, статистичної, фінансової та науково-методичної бази державної служби зайнятості;

• заходи сприяння зайнятості населення, яке проживає у сільській місцевості.

Спеціальні галузеві програми зайнятості населення призначені для вирішення на рівні окремих галузей і підприємств проблем прихованого безробіття, сприяння продуктивній зайнятості працівників практичній реалізації диференційованого підходу щодо окремих підприємств з урахуванням державної політики структурної перебудови, санації державних підприємств і заходів державної політики на ринку праці.

В Україні вперше була розроблена державна програма зайнятості населення на 1995 р, як елемент довгострокової стратегії формування соціально-ринкової моделі управління ринком праці.

У програмах, розроблених в Україні, узагальнюються конкретні заходи щодо створення відповідного правового, організаційного та методичного забезпечення політики зайнятості за такими напрямами:

• формування механізму диференційованого підходу щодо збереження робочих місць;

• створення механізмів реалізації політики зайнятості в загальнонаціональних програмах (зокрема в програмах громадських робіт, сприяння зайнятості молоді, відродження села та ін.);

• регулювання трудових міграцій;

• забезпечення додаткових гарантій зайнятості населення окремим категоріям громадян;

• сприяння професійній мобільності;

• розвиток соціально-трудових відносин;

• удосконалення інформаційно-статистичної бази щодо розвитку ринку праці;

• сприяння зайнятості шляхом розвитку соціального партнерства.

Заходи щодо реалізації державної політики зайнятості на територіальному рівні ураховують необхідність сприяння будь-яким формам розширення сфери прикладання праці, в тому числі створення нових робочих місць, забезпечення умов для розвитку підприємництва та працевлаштування незайнятого населення і безробітних; забезпечення державних гарантій зайнятості для окремих категорій населення; поліпшення системи професійної орієнтації, підготовки й перепідготовки кадрів, матеріальної підтримки безробітних та їхніх сімей; організації громадських робіт тощо.

У програмах також обґрунтовується організаційне, наукове і фінансове забезпечення усіх запланованих заходів та необхідність контролю щодо їх реалізації.

Заходи, розроблені у програмах, передбачають забезпечення сприятливих податкових, інвестиційних, фінансово-кредитних та інших умов господарювання для підприємств, організацій, установ усіх форм власності.

Формування державної програми зайнятості має подвійний характер. З одного боку, вона розробляється знизу і являє собою узагальнення територіальних програм. З іншого боку, державна програма зайнятості формується зверху, узагальнюючи завдання, які можуть визначатися тільки на загальнодержавному і міжрегіональному рівнях. Це здійснюється шляхом розроблення законодавчих актів, удосконалення системи управління, координації фінансових витрат на реалізацію заходів економічної і соціальної політики у сфері зайнятості, підвищення рівня її наукового обґрунтування.

Важливим є об'єднання річного та довгострокового підходів до програмування зайнятості населення, як це передбачено статтею 14 Закону України “Про зайнятість населення”.

3.4 Врегулювання безробіття

Вирішення проблем безробіття на ринку пра­ці України по регулюванню незайнятості насе­лення мають включати заходи, що систематизовані за сьома основними напрямами, зокрема:

1. Формування нормативно-правової бази в сфері зайнятості населення.

♦ Забезпечення розробки нових проектів, пе­регляд і адаптація чинних законодавчих і нор­мативних актів і міжнародних договорів з пи­тань регулювання процесів незайнятості з ме­тою приведення національного законодавства у відповідність з міжнародними нормами і прин­ципами, запровадження механізмів захисту внутрішнього ринку праці України.

♦ Законодавче забезпечення підвищення конкурентоспроможності робочої сили на осно­ві адекватного вимогам ринку праці розвитку механізму підготовки кадрів.

2. Професійно-освітня підготовка кадрів, підвищення якості робочої сили.

♦ Розширення зв'язків підприємств і органі­зацій з місцевими освітніми установами всіх рівнів з метою залучення інвестицій на розвиток матеріальної бази навчальних закладів, вдосконалення системи професійної орієнтації учнів загальноосвітніх шкіл з урахуванням пот­реб місцевих ринків праці.

♦ Вирівнювання освітнього потенціалу між регіонами країни за рахунок трансформації ме­режі вищих навчальних закладів; зменшення міграційних потоків молоді.

♦ Розвиток системи виробничого навчання персоналу підприємств і організацій, а також випереджаючого навчання працівників, які підлягають вивільненню, як важливого засобу під­вищення їх конкурентоспроможності в умовах реформування окремих галузей економіки.

♦ Створення системи безперервної освіти, розробка професійних стандартів з урахуван­ням вимог до професійного рівня працівників, що дозволить забезпечувати якість і продуктив­ність виконуваних робіт.

♦ Створення системи оцінки професійних якостей працівників, що ґрунтується на визна­ченні їх компетентності і здатності гнучко реа­гувати на безперервні зміни вимог до кваліфіка­ції і професійної підготовки відповідно до ви­мог професійних стандартів.

♦ Розроблення і затвердження на державно­му рівні концептуальних засад формування та розвитку єдиної цілісної системи безперервної професійної освіти, зорієнтованої на задоволен­ня поточних і перспективних потреб у кадрах для сучасного виробництва та сфери послуг.

3. Збереження і створення робочих місць, сприяння розвитку підприємництва та самос­тійної зайнятості населення.

♦ Реалізація Державної та регіональних програм зайнятості населення, акцентуючи ува­гу на розширенні сфери прикладання праці за рахунок збереження ефективно функціонуючих та створення нових робочих місць, особливо в регіонах з критичною ситуацією на ринку праці, насамперед у вугільних регіонах, сільській міс­цевості, малих монофункціональних містах.

♦ Забезпечення збереження ефективно фун­кціонуючих робочих місць, підвищення ефек­тивності використання робочої сили та скорочення обсягів "прихованого безробіття", розви­ток гнучких форм зайнятості на допоміжних ро­ботах та у сфері послуг.

♦ Створення сприятливих умов для розвитку сфери малого бізнесу; самозайнятості та під­приємницької діяльності безробітних.

♦ Сприяння стабільній діяльності провідних промислових підприємств, які визначають зай­нятість в Україні з метою максимального упо­вільнення темпів скорочення чисельності зай­нятих в промисловості, створення в економіці нових робочих місць.

♦ Вдосконалення податкової політики з ме­тою зниження податкового тиску на роботодав­ців і стимулювання створення робочих місць в
перспективних галузях економіки.

4. Розв'язання проблем зайнятості населення у сільській місцевості.

♦ Підтримка суб'єктів господарювання, що створюють нові робочі місця, особливо в сіль­ській місцевості, регіонах України з високим рівнем безробіття, через надання пільг за раху­нок місцевих бюджетів.

♦ Створення додаткових робочих місць у сільській місцевості шляхом розвитку суміжного виробництва, побутового обслуговування, стимулювання малого підприємства і самозайнятості професійної освіти.

5. Сприяння зайнятості громадян, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці.

♦ Створення робочих місць для окремих соціально демографічних груп населення (молоді, жінок, інвалідів, колишніх військовослужбовців тощо) шляхом надання роботодавцям дотацій за
рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.