Смекни!
smekni.com

Витрати як керована економічна категорія, їх види і функції (стр. 11 из 12)

У управлінні витратами велике значення має такий комплексний показник, як витрати на одну гривну виробленої (товарної) і реалізованої продукції.Цей показник знаходить застосування в оцінці ефективності витрат, пошуку резервів їх зниження і ціноутворенні. Щоб уникнути виникнення дуже великих відмінностей в розрахунку цього показника доцільно використовувати собівартість продукції, виробленої в попередніх періодах, визначену по дірект-костінгу, тобто по змінних витратах. Для поточного періоду необхідно підсумовувати всі витрати. Подібне рішення обґрунтовується тим, що частина повних витрат, понесених при виробництві продукції, вже була зіставлена і відшкодована доходами, одержаними в минулих, періодах, і, відповідно, не повинна враховуватися при зіставленні доходів і витрат поточного періоду.

Документообіг в управлінні витратами покликаний забезпечувати всіх користувачів необхідною їм інформацією. Тому при побудові документообігу в управлінні витратами слід орієнтуватися на потреби внутрішніх і зовнішніх користувачів, необхідні характеристики інформації, можливість її швидкого збору і обробки, а також на економічну виправданість організовуваного документообігу.

3.3 Економічне обґрунтування нововведень на ЗАТ «Термо»

Аналізуючи економічну діяльність ЗАТ «Термо» за попередні три року можна виявити деякі недоліки в управлені витратами. Перш за все це розмита база нормативно технологічних і не можливість визначити межі, за якими норма переходить у відхилення. Дуже великий асортимент продукції, що погано піддається управлінню. Також на підприємстві відсутня чітко сформована система управління фінансами і звітності з витрат. Для вирішення виділених проблем на підприємстві потрібно сформувати і запропонувати для розгляду керівництвом чітко сформовану систему управління витратами.

Для поліпшення системи управління витратами на ЗАТ «ТЕрмо» можна зробити пропозиції, що економічного розвитку підприємства:

1. На підприємстві дуже багато продукції застоюється на складі, її повинно реалізовувати. Цім займається відділ маркетингу, саме цей відділ повинен забезпечити просування товару на вітчизняні ринки, та знаходити нові (зовнішні) ринки для більш ефективного просування товару.

2. Для того, щоб відповідати суровим вимогам ринку, ЗАТ Термо повинно використовувати вісь свій потенціал, це і підвищення якості продукції, маркетингове та інформаційне забезпечення для визначення пріоритетів в зовнішньоекономічній діяльності, а також фінансового і правового забезпечення.

3. При збільшенні абсолютної ліквідності ЗАТ Термо може відкрити перед собою багато більші можливості, це дозволить підприємству брати довго і короткострокові позики в банку для фінансування поточної діяльності, які видаються лише платоспроможним підприємствам, в яких коефіцієнт абсолютної ліквідності відповідає нормі. Для збільшення абсолютної ліквідності требо збільшити грошові кошти ЗАТ Термо, це можна зробити за рахунок реалізації зайвих виробничих і невиробничих фондів, здачі їх в оренду.

4. Для виходу на зовнішні ринки ЗАТ Термо повинно більше приділяти увагу новим розробкам та виробництву нових видів продукції, яка зацікавить споживачів, а також отримання ліцензій на виробництво “ходових” товарів, що дозволить стабілізувати і покращити фінансовий стан підприємства.

А також, облік витрат повинен базуватися на концепції «центрів витрат – центрів прибутку». Центрами витрат на будь-якому підприємстві є всі організаційно виділені підрозділи підприємства, по яких ведеться облік витрат. А центри прибутку, у свою чергу, - це центри витрат, які виробляють товарну продукцію. Витрати накопичуються на рахунках центрів витрат, а в кінці звітного періоду після перерахунку здійснюється процедура їх перенесення на конкретний вид товарної продукції. Ідеальною ж схемою обліку витрат є та, при якій такий облік ведеться по основних бізнес-процесах підприємства. Функціональна організаційна структура підприємства дає можливість пов'язати кожен підрозділ з певною функцією, що дозволяє вести облік витрат по кожному підрозділу і одночасно по кожному бізнес-процесу, виділивши його як центр витрат.

Система обліку витрат повинна забезпечувати накопичення докладної інформації за певний проміжок часу. Інформація про витрати дає уявлення про загальний їх рівень і прибутковість або збитковість діяльності всього підприємства, виявляючи неефективні операції, надаючи можливість вибору найвигідніших напрямів використання ресурсів. Також вона є основою для аналізу і порівняння окремих підрозділів (і їх керівництво), видів продукції і діяльності, споживання окремих видів ресурсів, а також для визначення проблеми і її вирішення на стадії планування. Для цього необхідно детально враховувати, накопичувати, аналізувати і планувати витрати. Чим докладніше деталізовані рівень обліку і аналізу всіх витрат і точніше одержані результати, тим дорожче вони обходяться споживачу інформації, оскільки це вимагає значних витрат часу і засобів.


ВИСНОВКИ

Наприкінці хотілося б відзначити, на етапі переходу до ринкових відносин багато підприємств, втративши державну підтримку, стали самостійними суб'єктами економічного життя. Питання вибору виду діяльності, організації виробничого процесу, випуску і збуту готової продукції стали прерогативою самих підприємств. В умовах самофінансування основною задачею для підприємств стала задача отримання прибутку в розмірі, достатньому для відтворювального процесу. Основною умовою збільшення прибутків підприємства є зниження витрат виробництва і збуту продукції, в частині собівартості продукції, що випускається. Тому питання управління витратами є актуальними для підприємств.

Основою системи управлінського обліку є облік витрат, а також управління їми у процесі виробництва та реалізації продукції. Слід визначити, що не існує якого-небудь загально прийнятого регламенту управління витратами. Підприємство вільної формі з урахуванням власної специфіки та положення на ринку проектує та розробляє власну систему, більш прийнятну та зручну для оперативного прийняття рішень. Ця система повинна забезпечувати керівництво інформацією об об’ємах витрачання ресурсів підприємства та представити можливість спрогнозувати необхідну кількість додаткових матеріальних та фінансових ресурсів.

Головним об’єктом аналізу у процесі управління підприємством є витрати. На практиці не усі безпосередньо зв’язані з виробництвом чи здобуттям товарів. Особливістю витрат у виробництві є зв'язок з певним продуктом, підрозділом чи проектом. У процесі діяльності підприємства виникає необхідність прогнозувати об’єм продаж, забезпечуючого відшкодування усіх витрат та отримання прибутку.

Система витрат повинна забезпечити накопичення детально інформації за певний період часу. Витрати виникають у процесі діяльності підприємства. Відповідно, вони є вартісним вираженням фактично споживаних фізичних ресурсів під час реальної діяльності підприємства. Для адекватного планування витрат на первинному етапі необхідно звільнитися від прихильності до їх вартісного виразу, мається на увазі максимально описати їх у натуральному виразі споживання ресурсів. Таким чином підприємство може відокремити нестійкий фактор вартості від достатньо стабільного показника норм споживання ресурсів.

Інформація о витратах дає уявлення про загальний їх рівень та прибутковості чи збитковості діяльності усього підприємства, виявлення неефективності операції, надає можливість вибору більш вигідніших направлень використання ресурсів. Також вона є основою для аналізу та порівняння окремих підрозділів (та їх керівництва), видів продукції (робіт, послуг) та діяльності, споживання окремих видів ресурсів. А також для визначення проблеми та її рішення на стадії планування. Для цього треба детально враховувати, накопичувати, аналізувати та планувати витрати. Чим детальніше деталізований рівень обліку та аналізу усіх витрат та точніше отримані результати, тим дорожче вони обходяться споживачу інформації, оскільки це потребує значних витрат часу та коштів. Досягнення поставленої мети забезпечується рішенням наступних задач:- визначити витрати як керовану економічну категорію;- розглянути концептуальні основи управління витратами;- вивчити основні прийоми і методи управління витратами підприємства;- застосувати вивчені методи і прийоми в удосконаленні управління витратами підприємства ЗАТ «Термо».

СПИСОК ВИКОРАСТИНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Постановление Кабинета Министров Украины от 13 декабря 1999 г. №2288 «О приведении в порядок условий оплаты труда работников