Смекни!
smekni.com

Виробнича програма виготовлення мобільних телефонів (стр. 3 из 5)

Потужність радіопередавача визначає дальність зв'язку. В той же час із збільшенням потужності скорочується час користування трубкою. У зв'язку з цим, потужність передавачів в трубках обмежена і, як правило, не перевищує 2 Вт. Для зниження між канальних перешкод і зменшення енергоспоживання мобільні телефони і базові станції працюють при найменшій потужності, достатній для необхідної якості сигналу.

Для зниження вжитку енергії в мобільному зв'язку передбачені також і деякі технологічні тонкощі. Так, з'ясовано, що в звичайній розмові біля 60% часу займають паузи, тому передавач відключається на час мовчання абонента, інший спосіб економії енергії акумулятора полягає в здійсненні мобільним телефоном перервного прийому. Під час пауз в розмові мобільний телефон перемикається в "сплячий" режим, практично не споживаючи енергії. Крім того, мобільний телефон вимірює потужність сигналу і передає інформацію на базову станцію, яка вирішує, чи слід змінити рівень потужності.

Чутливість приймача - основний критерій якості апарату. Хороший телефон може прийняти сигнал оператора навіть в місці дуже слабкого сигналу. Мобільні телефони мають меншу потужність передачі, чим радіостанції (максимум 2 Вт), проте їх чутливість в десятки разів перевищує чутливість більшості радіостанцій. В результаті стільникові телефони мають порівнянний з радіостанціями радіус дії. Вибірковість приймача дозволяє виділити корисний сигнал зі всіх сигналів, наведених в антені. Радіохвилі відбиваються від різних об'єктів - будівель, пагорбів, автомобілів, літаків і так далі, тому антена приймає велике число відбитих сигналів з різними фазовими зсувами. Чим вище вибірковість, тим потужніше корисний сигнал, а значить - чистіше звук. Тривалість зарядки акумулятора з часом збільшується, оскільки акумуляторні батареї поступово зношуються.

Тому, важливо правильно вибрати зарядний пристрій. Сьогодні існує досить багато зарядних пристроїв, що забезпечують хороше збереження акумулятора і контроль над режимом зарядки. Найпростіші зарядні пристрої зазвичай входять в комплект мобільного телефону. Виробники мобільних телефонів, погоджують технологію зарядки зі всіма можливими типами акумуляторів, призначених для роботи з даною маркою телефону. Вага мобільного телефону може варіюватися від 65 до 150 грамів. Ергономічність визначається зручністю утримання рукою, розміром і дизайном кнопок, розміром цифр і знаків, підсвічуванням екрану, чіткістю символів і наявністю сервісних функцій.

Упаковка виготовлена з картону з кольоровим зображенням апарата на ній. Вартість її складає 2,5% від вартості виробу.


4. ПЛАН ВИРОБНИЦТВА

4.1 Обґрунтування виробничої програми

Методологія маркетингу виходить з того, що підприємство може досягти успіху на ринку, якщо буде орієнтуватися, перш за все на запити споживача, забезпечувати йому вибір та необхідну кількість і ціну товару.

Користувачів завжди цікавила висока довговічність та надійність виробів за невисоку ціну. Фірма “Mobile Telephones” створена саме з цією метою. Аналіз ринку нашого міста показує, що зараз переважна більшість, купуючи новий телефонний апарат, вибирають саме АВН, через не набагато більшу ціну від звичайного телефону – зате набагато більше можливостей та зручностей. Середня величина ринку даних товарів складає для м. Вінниці та району приблизно 200000 шт. Основними конкурентами є апарати компаній „Мобіла PHONE”, „Panasonic”, що виготовляють досить високоякісну продукцію, та маловідомі і безіменні виробники, які виготовляють продукцію набагато нижчої якості. Враховуючи це, можна обмежитись долею в ринку в 24%. Таким чином, річний обсяг продукції складатиме 110000 штук.

4.2 Розрахунок необхідної кількості обладнання та планування виробничих площ

Техпроцес виробництва даної продукції складається з 4 операцій. Кількість обладнання повинна відповідати кількості робочих місць.

Таблиця 8 – Кількість виробничого обладнання

Дільниця Обладнання Кількість
Штампування Прес 3
Зборка Монтажний стіл 2
Перевірка Монтажний стіл 1
Упаковка Монтажний стіл 1

Для даного технологічного процесу нам необхідно розмістити 7 робочих місць. Відповідно до санітарних та ергономічних вимог на одне робоче місце відведемо 5 м2 площі виробничого приміщення, таким чином загальна площа виробничого приміщення повинна бути рівною або більшою 5*7=35 м2. Для забезпечення всіх функцій потрібно мати одне приміщення для виробничих потреб, одне приміщення під склад матеріалів і готової продукції і одне приміщення для офісу. Також необхідна побутова кімната для персоналу. Загальну площу всіх приміщень встановимо 80 м2.

4.3 Виробничий процес

Виробничий процес виготовлення телефонів складається з 4 етапів: на першому етапі виконується виготовлення корпусу, на дугому – збирання телефону; на третьому – перевірка та наладка виробу; на четвертому – пакування. Основними постачальниками матеріалів є:

Компанія „СSА” та фірма “ПК-Електронік”, які постачають різноманітне промислове обладнання та радіоелектронні компоненти;

1. Фірма “Papermaker”, яка постачає витратні матеріали для пакувального обладнання.

2. Акціонерне товариство “Поділля”, що поставляє інструкції по використанню телефонних апаратів.


5. РИНОК ЗБУТУ

5.1 Аналіз споживачів та аналіз еластичності попиту

Основними потенційними покупцями нашого товару є перш за все, різного типу офісні установи державних та приватних підприємств, банківські управлінські структури, а також досить значну частку становить звичайне населення не тільки м. Вінниці, а й багатьох інших міст України. Даний товар останнім часом користується досить значним попитом у населення. Попередні маркетингові дослідження показали, що із зменшенням ціни попит на продукцію буде збільшуватись. Зменшення собівартості продукції (і ціни) планується здійснити за рахунок підвищення продуктивності праці та укладення контрактів з більш „вигідними” постачальниками.

5.2 Ємність і динаміка ринку

Враховуючи, що на ринку є конкуренти, і що на даному етапі розвитку метою нашої фірми є завоювання місця на ринку, то нам для початку достатньо охватити 24% ринку. Свій цільовий ринок ми плануємо забезпечити нашою продукцією протягом 1 року. Приймемо виробничу програму в 110000 виробів.

5.3 Канали збуту

Для виробничої фірми є два варіанти здійснення виходу на ринок:

1. Взяти функцію збуту на себе (прямий канал збуту);

2. Скористуватись послугами посередників (непрямий канал збуту);

При цьому розрізняють довжину (рівень) і ширину каналу. Довжина каналу характеризує число його незалежних учасників визначеного типу. Існують одно- двох- і трьохрівневі канали збуту. Ширина каналу відображає кількість учасників товароруху.

Враховуючи, що ринок горизонтальний (на ньому достатня кількість покупців), і потрібно зробити розгорнуту мережу збуту, а наша фірма на даному етапі не має для цього можливостей, то прямі контакти не рентабельні. Звичайно, можна зекономити на транспортних витратах, поставляючи великі партії товарів.

Для забезпечення високої оборотності коштів підприємство зацікавлене в оптовому продажу продукції.

5.4 Заходи щодо просуваня товарів на ринку

Так, як наша фірма робить на ринку перші кроки, то покупець може відреагувати позитивно лише тоді, коли він отримає позитивну інформацію про товар. Після того, як товар стане відомим, потрібно переконати покупця в необхідності покупки.

Для стимуляції руху товару на ринку планується задіяти:

1. Канали особистої комунікації. При цьому, фірма планує виділити в сфері покупців найбільш впливові особи і концентрувати на них особливу увагу, створити лідерів суспільної думки, поставляючи їм товар на пільгових умовах; використовувати авторитети в рекламі.

2. Канали неприватної комунікації. При цьому зв’язок з покупцями здійснюється через засоби масової інформації. Наша фірма планує скористатись послугами газет “RIA”, “33-й канал”та інші. Фірма планує брати участь у різного роду ярмарках та виставках. Також планується виготовлення реклами, яка буде розповсюджуватись у магазинах.


6 СТУПІНЬ КОНКУРЕНЦІЇ

6.1 Оцінка свого конкурентного статусу

Конкурентний статус фірми визначається на протязі довгого періоду часу. Наша фірма нова, тому про конкурентний статус фірми можна судити лише приблизно. За технічними показниками серед товарів-аналогів, орієнтованих на обраний нами цільовий ринок, наша продукція задовольняє потреби покупців. За показникам якості ми не поступаємось іншим виробникам, а по деяким показникам наша продукція є кращою. По організаційним показникам ми програємо за рахунок нерозвиненої мережі поширення готової продукції та доставки товару до споживачів.

Основними конкурентами на ринку даної продукції є, в основному, апарати компаній „Мобіла PHONE”, „Panasonic”, що виготовляють досить високоякісну продукцію (але і досить дорогу), та маловідомі і безіменні виробники, які виготовляють продукцію набагато нижчої якості.

6.2 Основні методи боротьби за ринок

В обставинах, що склалися, основними формами боротьби за ринок є:

1. Знижки цін на товар за рахунок собівартості;

2. Поліпшення сервісного обслуговування;

3. Розширення торгівельної мережі;

4. Реклама продукції, що виготовляється;