Смекни!
smekni.com

Аудит розрахунків з оплати праці (стр. 5 из 5)

Для того, щоб підвищити якість аудиту і довіру до нього з боку користувачів фінансової звітності, розроблено пропозиції змін законодавства з метою підвищення відповідальності аудиторів:

1)змінити поняття «матеріальна відповідальність» на «цивільну відповідальність» чи «кримінальну відповідальність», оскільки їх тлумачення передбачено в Цивільному та Кримінальному кодексах України відповідно;

2)зафіксувати право користувачів аудиторського висновку, які понесли збитки через неякісний аудит, висувати судовий позов до аудитора і аудиторської фірми та отримати компенсацію завданих збитків.

Запропоновані вище шляхи удосконалення відповідальності аудиторів та аудиторських фірм за наданий недостовірний аудиторський висновок і неякісну аудиторську перевірку приведуть до зростання рівня довіри до аудиту з боку користувачів фінансової звітності та захисту їх інтересів.

Аудитору слід знати про ризик, який виникає під час здійснення операцій із пов'язаними сторонами. Отже, виникає необхідність розробки на основі МСА національних стандартів аудиту із широким використанням передового зарубіжного досвіду, з урахуванням діючої практики аудиту в Україні.

З прийняттям Закону України «Про аудиторську діяльність» аудиторська діяльність набуває офіційного визнання як самостійна підприємницька діяльність. Аудиторська діяльність — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик підприємницька діяльність із надання аудиторських послуг з метою отримання прибутку, яка здійснюється фізичними і юридичними особами, зареєстрованими як суб'єкти підприємницької діяльності у порядку, встановленому чинним законодавством.

Отже, необхідність проведення аудиту обумовлена потребою користувачів у достовірній інформації про фінансовий стан суб'єкта господарської діяльності.