Смекни!
smekni.com

Суб єкти засоби та методи регулювання зовнішньоекономічної діяльності (стр. 2 из 2)

Торговельні договори та угоди належать до най­важливіших засобів сучасної торговельної політи­ки країн світу. Вони визначають правові умови, на яких ґрунтуються економічні взаємовідносини урядів, а також фізичних і юридичних осіб дер­жав, котрі підписали договір. Торговельні догово­ри та угоди використовуються порівняно давно.

Сучасні торговельні договори та угоди промислово розвинених країн і країн, що розвиваються, мають різні найменування та охоплюють широке коло регульованих процесів. За своїм змістом, ха­рактером і значенням вони можуть бути поділені на дві великі групи: торговельні договори (догово­ри про торгівлю і мореплавання), які визначають найважливіші принципи і створюють правову базу для всього комплексу економічних взаємин між країнами, і торговельні угоди (угоди про товаро­оборот, угоди про товарооборот і платежі), які ре­гулюють окремі аспекти економічних взаємовід­носин.

Міждержавну регламентацію зовнішньої еко­номічної діяльності здійснюютьміжнародні ба­гатосторонні інститути регулювання зовніш­ньоекономічного співробітництва.

Загальну координацію економічної та соціальної діяльності ООН та її спеціалізованих установ здійснює Економічна і соціальна рада ООН — ЕКОСОР.

У структурі ЕКОСОР діютьміжнародні регіо­нальні економічні комісії: Європейська економіч­на комісія — ЄЕК, Економічна комісія ООН для Африки — ЕКА, Економічна комісія ООН для Ла­тинської Америки — ЕКЛА, Економічна комісія ООН для Західної Азії — ЕКЗА, Економічна і со­ціальна комісія ООН для Азії й Тихого океану — ЕСКАТО.

Комісії покликані вивчати соціально-економічні проблеми країн регіону, сприяти їхньому еконо­мічному розвиткові та співробітництву, зміцненню зв'язків з іншими країнами світу. Вони проводять дослідження, розробляють рекомендації урядам країн-членів, здійснюють практичні заходи.

Регулювання зовнішньої торгівлі здійсню­ють такі міжнародні організації:

·ГАТТ (Генеральна угода про тарифи й торгів­лю). Основні її принципи — багатосторонність зов­нішньої торгівлі; застосування загального режиму найбільшого сприяння; зниження митних тарифів та інших обмежень; взаємність поступок; ведення зовнішньої торгівлі на приватноправовій основі;

·ВТО (Всесвітня торгова організація). Її головна мета — сприяння розвиткові торгівлі як засобу економічного зростання та розвитку; вдосконален­ня технології;

·ЮНКТАД (Конференція ООН з торгівлі та роз­витку) — спеціалізована організація ООН, яка по­кликана сприяти розвиткові міжнародної торгівлі на рівноправній і взаємовигідній основі.

Головні функції Конференції: заохочення до міжнародної торгівлі, особливо з погляду приско­рення економічного розвитку; встановлення прин­ципів політики, що стосуються міжнародної торгів­лі та відповідних проблем економічного розвитку;

сприяння координації діяльності інших установ у рамках системи ООН у сфері міжнародної торгівлі;

ведення переговорів і затвердження багатосто­ронніх правових актів у сфері торгівлі (у співпраці з компетентними організаціями ООН); узгоджен­ня політики уряду та регіональних економічних угруповань у сфері торгівлі та пов'язаного з нею розвитку.

Товарні угоди асоціації імпортерів та екс­портерів відіграють важливу роль у координації політики й цін між експортерами та імпортерами на світових ринках.