Смекни!
smekni.com

Автоматизація управління запасами торгівельного підприємства (стр. 10 из 12)

Відповідно до принципу Парето, товари групи А підлягають більш ре-тельному облікові, попит на них прогнозується за допомогою більш складних методик, більш часто й уважніше контролюється своєчасне поповнення цих запасів цих товарних позицій в асортименті. У той час як потреба в активних товарах визначається більш точним методом прогнозування збуту, потреба в малоактивних товарах може визначатися менш точним і більш дешевим способом обліку минулого досвіду. Неоптимальне керування малоактивними товарами слабко впливає на загальні показники керування запасами. З огляду на це, підприємства часто можуть здійснювати закупівлі відразу річної потреби по номенклатурі малоактивних товарів.

Таблиця 2.7

Розрахунок показників АВС-аналізу по реалізації асортиментних груп продукції ПП «Монолит Пласт» у 2005 -2007 роках (по обсягам реалізації)

Таким чином, використання принципу Парето в керуванні товарними за-пасами означає, що вся номенклатура поділяється на групи за критерієм актив-ності та вартості продажів. Група А, як "найбільш активна", піддається самому ретельному контролеві, групі В виявляється менше управлінської уваги, а група С обслуговується "найменш активно".

XYZ-аналіз дозволяє класифікувати товарний асортимент продажів товарів, розглянутий при проведенні АВС-аналіза, у залежності від характеру їх продаж і точності прогнозування змін у їхній потребі, що особливо важливо для торговельних компаній.

Угруповання товарного асортименту при проведенні XYZ-аналізу здій-нюється в порядку зростання коефіцієнта варіації.

До категорії X відносять ресурси, що характеризуються стабільною вели-чиною обсягів продажу, незначними коливаннями в обсягах їх продаж і високій точності прогнозу.

Категорія Y - це ресурси, продаж яких характеризується відомими тен-денціями (наприклад, сезонними коливаннями) і середніми можливостями їхнього прогнозування.

Товари які відносяться до категорії Z, продаються нерегулярно, точність їхнього прогнозування невисока.

При порівнянні варіаційних рядів між собою використовують коефіцієнт варіації. Розподіл коефіцієнта, що рекомендується, варіації по групах:

КВ = 0-10% - група Х

КВ = 10-25% - група Y

КВ > 25% - група Z

Заходи щодо управління продажами: X - закупівля відбувається синхронно процесові продажу товарів Y - необхідне створення запасів товарів для продажу Z - вимагає індивідуальних замовлень по закупівлі товарів на перепродаж.


Рис.2.17. – Динаміка щоквартального обсягу чистого доходу від продажу укрупнених асортиментних груп продукції ПП “Монолит Пласт” у 2005 – 2007 роках (частина 1)

Рис.2.18. – Динаміка щоквартального обсягу чистого доходу від продажу укрупнених асортиментних груп продукції ПП “Монолит Пласт” у 2005 – 2007 роках (частина 2)


Рис.2.19. – Динаміка щоквартального обсягу чистого доходу від продажу укрупнених асортиментних груп продукції ПП “Монолит Пласт” у 2005 – 2007 роках (частина 3)

На рис. 2.17- 2.19 наведена динаміка щоквартального обсягу чистого доходу від продажу укрупнених асортиментних груп продукції ПП “Монолит Пласт” у 2005 – 2007 роках.

Таблиця 2.8


Результати статистичної обробки хронологічних рядів щоквартальних чистих доходів по асортиментним групам ПП “Монолит Пласт”

2.3 Оцінка ефективності впровадження проектів автоматизації управління запасами ПП «Монолит Пласт» на базі сполучення АВС та XYZ – аналізів

В дослідженому підприємстві ПП «Монолит-Пласт» впроваджений 1 етап автоматизованої системи управління запасами на базі сполучення АВС та XYZ – алгоритмів моніторингу асортименту продаж.

Накладення результатів аналізу XYZ на дані ABC-методу утворює 9 груп ресурсів, для кожної з них необхідно розробити свою технику керування, при цьому кожна з груп має дві характеристики вартість запасів і точність прогно-зування потреби в них (Рис.2.20 [12]).

Рис.2.20. – Квадранти спільного проведення аналізу АВС і XYZ

Результатом спільного проведення аналізу АВС і XYZ є виділення клю-чових, найбільш важливих ресурсів фірми і встановлення на цій основі пріори-тетів у структуризації бізнесів-процесів.

Групи AX, AY і AZ вимагають найбільшої уваги, для них необхідно ре-тельне планування потреби, нормування витрати, ретельний (щоденний) облік і контроль, постійний аналіз відхилень від запланованих показників. Причому для категорії AX варто розраховувати оптимальний розмір закупівель і вико-ристовувати технологію "just in time". А для категорії AZ ефективніше викорис-товувати систему постачання по запитах з обов'язковим розрахунком величини страхового запасу. Для ресурсів категорії CX, CY, CZ застосовуються укрупне-ні методи планування.

В табл. 2.9 наведені результати спільного аналізу АВС і XYZ для ПП “Монолит Пласт” за результатами продажу продукції в основних асортимент-них групах. Як видно з спільного аналізу результатів обробки (табл.2.7 – 2.9) продукція ПП “Монолит Пласт” відноситься до категорій AY, BY, CY (мають сезонний характер з наростанням обсягів продажу):

AY – потребує систему постачання по запитах з обов'язковим розрахунком величини страхового запасу:

Труба каналізаційна поліпропіленова "OSTENDORF" (d=100)

Коліна поворотні та трійники поліпропіленові "OSTENDORF" (d=100)

Труба каналізаційна поліпропіленова "OSTENDORF" (d=50)

Труба каналізаційна поліпропіленова "OSTENDORF" (d=32)

BY – потребує систему постачання авансовими партіями згідно прогнозу попиту з обов'язковим розрахунком величини страхового запасу

Коліна поворотні та трійники поліпропіленові "OSTENDORF" (d=50)

Коліна поворотні та трійники поліпропіленові "OSTENDORF" (d=32)

CY – можлива закупка великими партіями, оскільки ціна товарної групи асортименту – невелика

Муфти насувні поліпропіленові "OSTENDORF" (d=32-100)

Хрестовини поліпропіленові "OSTENDORF" (d=32-100)


Таблиця 3.3

Спільний АВС та XYZ –аналізи продажу асортиментних груп продукції ПП “Монолит Пласт” у 2005 –2007 роках


2.4 Висновки розділу 2

Отримані результати економічної діагностики показали, що підприємство ПП «Монолит Пласт» потребує автоматизованої системи управління запасами торгового підприємства, оскільки працює з максимальними ризиками при практичній відсутності страхових запасів. Помилка в асортиментній політиці придбання товарів для підприємства є недопустимою,бо невірні обсяги закупки товарів в асортиментних групах загрожують швидкому доведенню діяльності підприємства до банкрутства.

Впровадження в дослідженому підприємстві ПП «Монолит-Пласт» 1 етапу автоматизованої системи управління запасами на базі сполучення АВС та XYZ – алгоритмів моніторингу асортименту продаж дозволило виявити, що продукція ПП “Монолит Пласт” відноситься до категорій AY, BY, CY (має сезонний характер з наростанням обсягів продажу):

AY – потребує систему постачання по запитах з обов'язковим розра-хунком величини страхового запасу:

BY – потребує систему постачання авансовими партіями згідно прогнозу попиту з обов'язковим розрахунком величини страхового запасу

CY – можлива закупка великими партіями, оскільки ціна товарної групи асортименту – невелика

Таким чином, отримані результати автоматизованої системи управління запасами, побудованої на детальному управлінні асортиментними групами товарів дозволяють ефективно прогнозувати подальші дії ПП «Монолит Пласт» по керівництву закупками асортиментних груп товарної номенклатури продукції згідно матриці результатів спільного АВС-XYZ –аналізів.


Висновки

Економічна діагностика діяльності ПП «Монолит Пласт» за 2005 -2007 роки показала, що підприємство є класичним оптовим торговцем, у якого оборотні активи представлені 3 основними статтями:

запаси куплених товарів;

дебіторська заборгованість за відпущені (продану) товари;

грошові кошти в касі та на розрахунковому рахунку.

Аналіз фінансово-господарської діяльності ПП “Монолит Пласт” за 2005 – 2007 роки виявив наступні проблеми в його розвитку:

- для активів підприємства характерні процеси практично повного використання грошових коштів підприємства, при цьому 44,4 % активів займає дебіторська заборгованість за реалізовану продукцію, а 44,1 % активів – запаси, тобто розвиток підприємства залежить від надходження коштів від реалізації для придбання в запаси наступної партії продукції.

- основними джерелами ресурсів підприємства ПП “Монолит Пласт” є кредиторська заборгованість та позичені кредитні кошти банків, власний капітал займає долю не більше 1% в пасивах джерел.

- підприємство – прибуткове, але суми чистого прибутку після оподатку- вання становлять 2600 – 5900 грн., що є незначним на рівні валових доходів від реалізації більше 0,5 млн.грн../рік, але є достатніми для рівня вкладеного статутного капітала в 500 - 2000 грн.

Результати аналізу структури витрат підприємства ПП “Монолит Пласт” показують, що матеріальні витрати на придбання товарів займають долю 99,5 – 99,7% в собівартості діяльності підприємства, тому основне управління доходами та витратами підприємства повинно виконуватися на рівні цінової стратегії між цінами покупки та продажу товарів.