Смекни!
smekni.com

Комплексний аналіз галузі (стр. 5 из 5)

Місцевий Регіональний Національний

Аналіз найближчих конкурентів

Аналіз проводиться для підприємства „Експомедіа” яке є одним з ведучих підприємств м. Києва по наданню технічних послуг.

Серед головних конкурентів підприємства є: - „Медіанек”, фірма „Пресском” та підприємство „Літер ”. Ці підприємства є одними з лідерів на ринку, не тільки м. Києва але й всього центрального регіону. Так ТОВ. „Медіанек” є одним з призерів міжнародного конкурсу World exhibition service – 2005.

Продукція конкурентів складається з однакового асортименту, що й у ТОВ . „Експомедіа”, проте в них дуже високий технічний рівень, кваліфікація персоналу і ресурсна база. Що дозволяє їм надавати дуже якісні послуги за меншою ціною.

Основною перевагою ТОВ. „Експоммедіа” перед конкурентами є більші потужності і гарна репутація.

Фірма „Пресском” крім надання в оренду мультимедійного та проекційного обладнання займається також організацією та проведенням концертів міжнародного рівня. В зв’язку з цим компанія має досить потужні зв’язки зі споживачами та постачальниками міжнародного рівня. Компанія має власну мережу реалізації, складську базу і транспортний парк.

ПП „Літер” займається в основному організаціями різних заходів і в тому числі мають в активах власне обладнання, яке здається під найм. Його клієнтами є компанії, які займаються проведенням тренінгів, конференцій, дитячих свят, шоу-програм.

Визначення ключових факторів успіху, їх оцінка

Ключові фактори успіху (КФУ) визначають фінансовий і конкурентний успіх у тій чи іншій галузі. Ключові фактори успіху підкреслюють те, що повинно пильно вивчатися усіма фірмами галузі - специфічні результати, що вирішують для досягнення успіху у виробництві і на ринку, що роблять самий безпосередній вплив на рентабельність компанії. КФУ в цьому бізнесі є: використання потужностей (для підтримки низьких витрат), розгалужена мережа збуту (для одержання доступу до максимально можливого числа клієнтів), наявність в регіоні достатнього числа підприємств, які зацікавлені в якісному обладнанні та технічному забезпеченні і розумна реклама (повідомити споживача про наявність обладнання, донести до фірм – учасників виставок інформацію про асортимент різноманітних послуг).

Визначення ключових факторів успіху - основна задача стратегічного аналізу. Тільки в самому кінці, коли керівництво достатньо добре знає стан галузі, можна зробити висновок про те, які фактори мають більше значення для успіху в конкурентній боротьбі, а які менше. По великому рахунку КФУ можуть служити фундаментом стратегії бізнесу - часто компанія може домогтися переваги в конкуренції, концентруючи свої зусилля на одному чи декількох ключових для даної галузі факторах успіху.

КФУ міняються при переході від однієї галузі до іншої, а також з часом у межах однієї і тієї ж галузі в міру того, як міняється характер рушійних сил і умови конкуренції. У будь-який даний момент часу будь-яка галузь, як правило, характеризується 3-4 факторами успіху. І навіть серед цих трьох-чотирьох один чи два, звичайно, важливіше інших. Тому розроблювачі стратегій не повинні захоплюватися віднесенням великого числа факторів до числа ключових. Ціль визначення ключових факторів успіху складається у виділенні основних факторів, що мають вирішальне значення для досягнення успіху в конкурентній боротьбі, серед менш важливих.

Представлення висновку про привабливість галузі в цілому.

Це заключний етап, роль якого складається в оцінці загальної ситуації і представлення обґрунтованих висновків про відносну привабливість чи непривабливості галузі. Але навіть якщо буде зроблений висновок про непривабливість галузі з погляду внутрішньогалузевих моментів, то вона може виявитися привабливої з погляду окремої компанії, що непогано улаштувалася в галузі, чи з погляду сторонньої фірми, що має в своєму розпорядженні достатні ресурси для придбання якоїсь діючої в галузі компанії, щоб перетворити знову придбану компанію в один з основних учасників галузі.

Оцінка привабливості галузі з погляду окремої компанії галузі припускає облік наступних додаткових аспектів:

конкурентна позиція компанії в галузі, чи буде позиція компанії підсилюватися чи слабшати (міцна позиція лідера нехай навіть не в настільки привабливій галузі може все-таки приносити досить значний прибуток),

потенціал компанії скористатися уразливістю більш слабких конкурентів (тим самим, перевівши непривабливу галузеву ситуацію в потенційно цікаву для компанії можливість),

чи ізольована дана компанія (чи здатна вона захищатися) від дії факторів, що роблять галузь у цілому непривабливої, чи збільшує тривалу участь компанія у виробництві даної галузі її можливості зміцнення своїх позицій в інших галузях, у яких вона представлена.

Остаточний висновок про привабливість галузі і конкурентної ситуації в ній буде мати важливе значення для вибору стратегії компанії.

Перспективи розвитку галузі

Після проголошення незалежності України утворена нова важлива підгалузь: це можливість надавати послуги приватним компаніям.

Практично на голому місці в короткі строки створено відповідні потужності, оснащені сучасною технікою та технологією, підготовлено висококваліфіковані кадри. В результаті держава має можливість наповнювати бюджет за допомогою податкових важелів.

В Україні останнім часом за підтримки держави почала відроджуватися виставковий бізнес. Це стимулює розвиток компаній, які пропонують широкий спектр послуг для осіб, які приймають участь у виставках. Створюються нові виробництва, оснащені передовою технікою та технологією, які вже реально конкурують із закордонними виготовлювачами. Отже, існують великі можливості на цьому ринку.

Майже кожний навчальний заклад, включаючи школи, перебудовують свою роботу відповідно до ринкових умов — організували підготовку фахівців нових спеціальностей: таких як програміст електронних апаратів, посилили контакти з виробництвом. Серед найближчих завдань — налагодження післядипломного підвищення кваліфікації керівників і фахівців галузі.

Серед першочергових дій направлених на покращення стану галузі є:

- прогнозування розвитку технічного забезпечення та суміжних галузей;

- підтримка і захист інтересів підприємств, діяльність яких пов'язана з цим бізнесом та його обслуговуванням у державних, недержавних і громадських органах та організаціях;

- підготовка проектів законодавчих актів та нормативних документів з метою поліпшення економічних та правових умов діяльності компаній;

- тісна взаємодія з органами законодавчої і виконавчої влади, організаторами виставок, рекламними агентствами, компаніями, які займаються конференц-сервісом;

- сприяння створенню інформаційної системи моніторингу ринків на яких працюють відповідні підприємства, допомога в пошуку партнерів, ринків збуту, сфер виживання;

- організація та проведення виставок, конкурсів, оглядів, семінарів, "круглих столів", встановлення міжнародних зв'язків з організаціями поліграфістів інших країн; сприяння організації навчання та підвищенню ділової кваліфікації фахівців галузі.