Смекни!
smekni.com

Стратегія боротьби спецслужб Ізраїлю з тероризмом (стр. 2 из 2)

На захоплення аеропорту штурмова група витратила 3 хв. з 10 запланованих. Під час операції всіх терористів близько 30 угандійських солдатів було вбито, а 100 солдатів поранено, всіх заручників визволено, окрім двох, які загинули під час атаки.

7 березня 1988 року троє бойовиків палестинської терористичної організації “Аль-Фатх” у пустелі Нечев на території Ізраїлю захопили автобус з працівниками Атомного центру. Зазначену акцію уряд Ізраїлю розцінив як удар по найважливішому об’єкту держави. Було проведено миттєву операцію з визволення заручників, в ході якої трьох терористів було вбито, але вони встигли ліквідувати трьох заручників. Цією акцією керівник військового відділу ОВП Абу Джихад (його справжнє ім’я – Халіл Ібрахим Махмуд ель-Вазір) підписав собі смертний вирок.

Керівництву Моссаду було відомо, що Абу Джихад мешкає у пригороді Сиді Бусейд (Туніс). Операція щодо знищення Абу Джихада проходила за такою схемою. Спочатку ретельно було вивчено пляжі на узбережжі Туніса, систему берегової оборони і визначено найбільш зручні місця для десантування. Армійська розвідка зібрала відомості про шляхи, аеродроми і поліцейські пости. Служба радіоперехоплення постійно прослуховувала передатчики палестинців у Тунісі і записувала всі телефонні розмови Абу Джихада та його оточення. Вся інформація надходила у комп’ютери, узагальнювалася, аналізувалася і перевірялася. Після цього була проведена генеральна репетиція, в якій брали участь агенти Моссада і бійці спецпідрозділу “Саєрет Миткаль”. При цьому навчання проходило біля Хайфи, де побудували копію вілли Абу Джихада і жилого кварталу його перебування. Випробування пройшли успішно, спецназівці витратили на них 22 с.

Безпосередньо операцію було здійснено 14 квітня. До Туніса прибула перша група у складі шести чоловіків і однієї жінки, які добре розмовляли арабською, мали лівійські паспорти. Зазначені особи прибули різними рейсами і розчинилися серед 2 млн туристів.

В ніч з 14 на 15 квітня два ізраїльські корвети з бійцями штурмової групи зустрілися неподалік від Кіпру з двома кораблями. Тоді, за офіційним повідомленням, ізраїльський флот проводив навчання. На одному з корветів знаходилось два швидкісні катери типу “Кобра” для вогневої підтримки штурмової групи у разі відходу. На цьому ж кораблі знаходився штаб по проведенню операції. На іншому корветі було розташовано госпіталь з найкращими ізраїльськими хірургами. На палубі морського лазарету також знаходився озброєний вертоліт, що мав евакуювати поранених і прикрити, у разі необхідності, бійців великокаліберними кулеметами. У повітрі знаходилися два “Боїнги-707”, в одному з яких перебував командуючий Військово-повітряними силами, а інший був обладнаний електронікою, здатною нейтралізувати наземні засоби зв’язку і управління як палестинців, так і тунісців.

Два кораблі прямували до берега, а решта – паралельно кордону. На палубах двох корветів знаходилося 30 бійців “Саєрет-Миткаль”, розбиті на чотири групи. Дві групи мали ліквідувати Абу Джихада, решта – прикривати виконавців. До берега бійці прибули на надувних човнах, після чого пересіли до автофургонів і лімузина. Корвети відійшли назад. Бійці були одягнені в чорні комбінезони і взуті у м’які безшумні черевики. На озброєнні вони мали пістолети “Беретта М-71” і пістолети-кулемети “Міні-Узі С” з пристроями безшумної та безполум’яної стрілянини. Групи прикриття на озброєнні також мали гвинтівки “Галіп” і кулемети “ФН МАГ”. На всіх були мікрожилети, в яких знаходилися мікрорадіостанції із закріпленими на шиї мікрофонами, а також електронні датчики, що постійно подавали сигнали до штабного комп’ютера. Завдяки зазначеній техніці на великому екрані, поєднаному з картою місцевості, безперебійно відображалося точне місцезнаходження кожного бійця. У разі поранення, захоплення у полон можна було негайно вислати допомогу. Всі переговори можна було здійснювати пошепки, але всі розмови передавалися до штабу операції.

О першій годині ночі автомашини виїхали до Седі-Бусейда. Після прибуття десантникам стало відомо від агентів, що Абу Джихад вдома відсутній. О 1-й годині 30 хвилин ночі шофер, він же охоронець, привіз Джихада додому, після чого один з бійців заблокував лінію телефонного зв’язку вілли з містом.

За сигналом дві групи перекрили підходи до будинку з прилеглих вулиць і безпосередньо саму віллу. Один з бійців застрелив шофера-охоронця, який спав у машині.

За допомогою приладів, не відомих раніше, бійці здолали всі зачинені двері. Вся операція тривала протягом 13 с, яких вистачило, щоб вилучити з кабінету таємні документи.

Навівши ретельний аналіз ефективно проведеної операції, вивчаючи міжнародний досвід і стратегію боротьби з тероризмом в Ізраїлі, Великобританії, а також в Німеччині й Туреччині, що має, безперечно, не тільки наукову, а й практичну значимість, можна дійти до висновку про те, що зменшення кількості терористичних проявів і запобігання здійсненню терактів є можливими за умови кваліфікованої протидії спеціальних сил і засобів.