Смекни!
smekni.com

Економіка Швейцарії (стр. 3 из 3)

В імпорті України переважають засоби захисту рослин, лікарські препарати, устаткування, прилади, верстати.

Всього Україна експортувала до цієї країни товарів на суму 144 млн. швейцарських франків, а імпортувала – на суму 627 млн. швейцарських франків (2008 р.).

Будучи країною, чиє економічне зростання залежить від експорту, і в зв'язку з тісними економічними зв’язками з Західною Європою та США, економічне зростання в Швейцарії віддзеркалює спади і зростання, які відбуваються у цих країнах. Швейцарська економіка в середньому в період між 1991-1997 рр. мала нульове зростання. Починаючи з кінця 1997 р, вона поступово набирає темпи зростання до піку в 2000 р. (3%). Протягом 2002-2003 рр. економіка знову зростала досить повільно. Але вже з 2004 року реальний темп зростання ВВП становив 2,5% річних – до недавньої глобальної економічної кризи. Довгострокове економічне зростання, однак, має базуватися на структурних реформах. З метою максимального збільшення свого економічного потенціалу, Швейцарії необхідно пройти через важкі аграрні реформи і реформи в області конкуренції.

Економічний підйом мав певний позитивний вплив на ринок праці, який почав слабшати через вплив глобальної фінансової кризи (економіка Швейцарії вступила в рецесію в другій половині 2008 р.). Безробіття скоротилася з 4,1% у грудні 2003 року до 1,5% в 2007 р., але знову зросло до 2,7% у грудні 2008 р.

Світова фінансова криза докотилася і до швейцарських банків – швейцарський UBS став одним із великих банків, які найбільше постраждали від кризи на американському іпотечному ринку. Цей банк є однією з найбільших фінансових компаній у світі і діє на території 50 країн світу. Уряд Швейцарії вимушений був піти на низку заходів, щоб зберегти UBS. Зокрема, 16 жовтня 2008 р. банк оголосив, що залучає 6 млрд. швейцарських франків (3,98 млрд. євро) за рахунок додаткової емісії акцій у формі конвертованих нот, які викупить уряд країни. Чисті збитки швейцарського банку UBS AG за 9 місяців 2009 року знизилися на 69% і склали 3,49 млрд. швейцарських франків (2,32 млрд. євро), тоді як роком раніше компанія отримала чисті збитки у розмірі 11,28 млрд. швейцарських франків (7,48 млрд. євро).

Іншим швейцарським банком, який отримав урядову допомогу, став Credit Suisse. Швейцарія стала чи на останньою із розвинених країн, що оголосила про державну допомогу банківському сектору.

Ситуація, що склалася цього року в Швейцарії, стає реальною загрозою для благополуччя країни, де 12% ВВП припадає на частку фінансового сектору, в якому задіяно 6 % населення активного працездатного віку. Причина цього — глобальна фінансово-економічна криза, недавня заява уряду Швейцарії про прийняття стандартів Організації економічного співробітництва й розвитку (ОЕСР), що веде до “пом’якшення” банківської таємниці, страх перед загрозою потрапити до чорного списку світових “податкових оазисів”. Як відомо, 13 березня швейцарський уряд оголосив про прийняття стандартів ОЕСР з обміну інформацією при боротьбі з податковими правопорушеннями в банківській сфері, як у разі податкового шахрайства, так і в разі ухиляння від податків.


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Вікіпедія http://ru.wikipedia.org

2. Економіка Швейцарії //http://www.evropa.org.ua

3. Economy of Switzerland // http://www.economywatch.com

4. CIA – The World Factbook // http://www.cia.gov

5. Switzerland – 2009 Article IV Consultation Conclusions of the Mission // Міжнародний валютний фонд // https://imf.org