Смекни!
smekni.com

Світова організація торгівлі Форми передачі технології (стр. 4 из 4)

Поліпшення макроекономічних показників та економічної стабільності можливе, перш за все, за умов оздоровлення дер­жавних фінансової та податкової систем, подальшої економічної реструктуризації й чіткої грошово-кредитної та валютної політики. Для досягнення стабільного економічного розвитку Україна потребує значних іноземних інвестицій. Напрямок, за яким розвиватиметься економіка, так само, як і темпи еко­номічного зростання, буде залежати від джерел інвестицій - наприклад, від того, будуть ці інвестиції здійснені російськими підприємствами, західними компаніями або фінансовими уста­новами, що мають українське походження і повертаються з-за кордону.

Доступ зарубіжних експортерів на внутрішні ринки України досі не врегульований. Зміна тарифних ставок мита за більш як 1500 товарними позиціями і за 25% обсягу фактичного імпорту не дала очікуваного результату щодо обмеження імпорту тих товарів, які виробляються або можуть вироблятися в достатній кількості в Україні. Зберігаються значні розбіжності в розмірах митних зборів. Не зняті досі проблеми захисту зовнішньоеко­номічних інтересів вітчизняних виробників.

Держава має підтримувати безперешкодний та недискримінаційний доступ основних експортних товарів і послуг до ринків ЄС; надавати стабільну технічну допомогу реалізації про­ектів, що безпосередньо стосуються динамічних структурних зрушень й формування конкурентноспроможної економіки. В ході інтеграції України в європейські економічні структури слід на державному рівні визначити пріоритетні, першочергові за­вдання. Необхідно передусім адаптувати національне законо­давство до вимог системи ГАТТ/СОТ, до уніфікованого законо­давства ЄС. Слід вжити заходів щодо створення інфраструктури ринку, адаптованої до взаємовигідного співробітництва з ЄС та країнами СНД, які вже приєдналися до ГАТТ/СОТ. Ідеться про перехід до жорстких міжнародних вимог і стандартів: спрощен­ня та зведення до мінімуму експортних та імпортних формаль­ностей щодо товарів за контрактами (митна та будь-яка інша реєстрація, видання ліцензій і т.д.).

Для захисту зовнішньоекономічних інтересів товаровироб­ників, з методичної точки зору, важливим є опрацювання техніки визначення ряду специфічних показників. Серед них-рівень захисту внутрішнього ринку, або відношення компен­саційних платежів (митний збір, що стягується понад звичайні ввізні митні збори) до ціни світового ринку і рівень субсидуван­ня (підтримки) експорту товарів як відношення субсидій до цін світового ринку.

Складність механізму зовнішньоекономічної політики виз­начає різноманіття її цілей та завдань. Вони можуть бути кла­сифіковані на стратегічні (довгострокові), що передбачають структурну перебудову секторів економіки, безпосередньо пов'язаних з зовнішніми ринками, і тактичні, короткострокові, зумовлені поточними потребами.

Зовнішньоекономічна політика - політичне оформлення міжнародних економічних зв'язків країни. При цьому міжна­родні економічні відносини охоплюють всі економічні операції, що здійснюються між господарськими суб'єктами певної країни та їхніми іноземними партнерами (імпорт та експорт товарів, капіталу, послуг, рух робочої сили і грошей).

Економічна інтеграція країни з економічними системами інших країн також може бути засобом досягнення економічної рівноваги в широкому розумінні. При цьому ступінь єдності виз­начає ступінь інтеграції, її конкретні форми.

Для України сьогодні актуальні такі цілі зовнішньоекономічної політики:

1. Інтеграція України в світове господарство та динамізація її зовнішньоекономічних зв'язків.

2. Органічне поєднання заходів щодо послідовної лібе­ралізації сфери зовнішньоекономічних зв'язків з регулю­ючою роллю держави в цій сфері при переважному вико­ристанні засобів регулювання.

3. Орієнтація на цілеспрямоване формування та ефективну реалізацію експортного потенціалу країни.

4. Багатовекторність зовнішніх економічних зв'язків Ук­раїни.

Для реалізації зазначених цілей в Україні розробляється кон­цепція довгострокової зовнішньоекономічної політики та дер­жавна програма розвитку експортного потенціалу.

Список використаних джерел

1. Авдокушин Е.Ф. Международные экономические отношения: Учебник. – М.: Юристъ, 1999.

2. Антонюк Л. Л. Міжнародна конкуретноспроможність країн: теорія та механізм реалізації. — К.: КНЕУ, 2004. — 275с.

3. Гаврилюк О. В., Румянцев А. П. Економічна інтеграція в сучасно­му світі. — К.: Наукова думка, 1991. — 400 с.

4. Економічна енциклопедія: У трьох томах, т.1/ Редкол.:С.В.Мочерний (відп.ред.) та ін. – К.:Видавничий центр «Академія», 2000 – 864 с.

5. Козик В. В. Міжнародні економічні відносини. — К.: Знання, 2004. — 408с.

6. Кривов’язюк І.В. Зовнішньоекономічна діяльність підприємства. Навчальний посібник. – Луцьк.: Настир’я, 2005. – 140 с.

7. Ломакин В.К. Мировая экономика: Учебник для вузов. – М.: Финансы и статистика, 1998.

8. Макуха С. М. Міжнародні господарські зв'язки країн із перехідною економікою в умовах глобалізації. — Харків: Право, 2005. — 304с

9. Міжнародна економічна інтеграція на початку ХХІ століття. — К.: Знання України, 2004. — 299с

10. Міжнародні економічні відносини: система регулювання міжна­родних економічних відносин / А. С. Філіпенко, І. В. Бураковський, В. С. Будкін та ін. — К.: Либідь, 1994. — 254 с.

11. Международные экономические отношения: Учебник: 3-е изд./ В. Е. Рыбалкин, Ю. А. Щербанин, Л. В. Балдин и др.; под ред. проф. В. Е. Рыбалкина. - М., 1999. 3. Международные экономические отношения: Учебник / Е. Ф. Жуков, Т. И. Капаева, Л. Т. Литвиненко и др.; под ред. проф. Е. Ф. Жукова. - М., 1999.

12. Павлов В.І., Кривов’язюк І.В. приватизація державних підприємств: Навч.посібник. – Луцьк: Настир’я, 1998. – 180 с.

13. Панченко Є.Г. Міжнародний менеджмент. – К.: КНЕУ, 1996. – 80 с.

14. Поручник А. М. Міжнародна економіка. — К.: КНЕУ, 2005. — 157с

15. Світова економіка: Підручник / А.С.Філіпенко, О.І. Рогач, О.І.Шнирков та ін. – Либідь, 2000. – 582 с.

16. Сергеев П.В. Мировая экономика: Учеб. пособие для вузов. - М., 1999

17. Сергеев П.В. Мировое хозяйство и международные экономические отношения на современном этапе: Учеб. пособие по курсу “Мировая экономика”. – М.: Новый Юрист, 1998.

18. Семенов К.А. Международные экономические отношения: Курс лекций. – М.: Гардарика, 1998.

19. Стратегії економічного розвитку в умовах глобалізації: Монографія / За ред. Д.Г.Лук’яненка. – К.:КНЕУ, 2001. – 538 с.

20. Фомичев В.И. Международная торговля: Учебник. – М.: ИНФРА-М, 1998.

21. Україна і світове господарство: взаємодія на межі тисячоліть / А.С. Філіпченко, В.С. Будкін, А.С. Гальчинський та ін. – К.:Либідь, 2002. – 470 с.

22. Чабанний В.А. Україна – Бразилія: інноваційний вектор співробітництва // Персонал. – 2004. - № 11. – С. – 80 – 85.

23. Циганкова Т.М., Гордєєва Т.Ф. міжнародні організації: Навч.посібник, 2-е виданняю – К.:КНЕУ, 2001. – 340 с.

24. Циганкова Т.М., Петрашко Л.П., Кальченко Т.В. / Міжнародна торгівля: навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 488 с.

25. http://wto.inform.org.ua/