Смекни!
smekni.com

Экономическая кибернетика (стр. 4 из 13)

Згідно розглянутого переліку обмінових норм здійснюється організація обліку власного капіталу на ЗАТ "ВПФ", що відповідає законодавчій базі України, а також Статуту підприємства. Далі доцільно роздивитись облік статутного фонду, як одної з важливих складових частин власного капіталу.

2.2 Облік статутного фонду

Статутний фонд – це сума грошових внесків або вартість майна, що власник надає в повне господарське володіння (використання, розпорядження) підприємству, що він утворює.

Статутний фонд є основним видом влансих джерел підприємства. Він утворюється за рахунок засновників або учасників. Внесками можуть біти кошти, права, на використання землі, води й інших природних ресурсів, матеріальних цінностей (у тому числі майнове право на інтелектуальну власність). Сума внеску встановлює частину кожного учасника в статутному фонді (капіталі). Акціонерні товариства, у тому числі і ЗАТ "ВПФ" мають статутний фонд, поділений на визначений розмір акцій однакової номінальної вартості. При цьому необхідно здійснювати облік акцій, які є бланками сурової звітності. Сума виданої або поверненої акції кожному акціонеру повинна підтверджуватися прибутковим або видатковим касовим ордером. Рух акцій та виплата дивідентів по ним на ЗАТ "ВПФ" за досліджуємий період не відбувались. Синтетичний облік статутного капіталу ведеться на рахунку 85 "Статутний фонд", рахунок пасивний, фондовий. Цей рахунок використовується для обліку даних і узагальнення інформації про стан і формування статутного фонду (капіталу) підприємства. Сальдо рахунка 85 повинно відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксований у статуті підприємства і зареєстрований у державному реєстрі. Записи по рахунку 85 ведуться тільки у випадках збільшення або зменшення статуного фонду, що проводяться у встановленному законодавством порядку і тільки після внесення відповідних змін у статуті підприємства. Після державної реєстрації підприємства статутний капітал у сумі внесків засновників, що передбачені статутними документами (наприклад, у сумі виконаної підписки в АТ) відображається по кредиту рахунку 85 у кореспонденції з рахунком 75 "Розрахунки з засновниками".

Фактичні надходження власників проводяться по кредиту рахунку 75 у кореспонденції з рахунками по обліку і інших цінностей (активів).

У АТ до рахунку 85 можуть бути відкриті субрахунки:

1) по видам акцій – прості, привілейовані;

2) по ознакам внесків – проголощений фонд, підписаний фонд, оплачений фонд, виплачений фонд.

У табл. 2.2 показані основні бухгалтерські проводки, що використовуються при формуванні статутного капіталу акціонерного товариства.

Статутний і аналітичний облік ведеться в журналі-ордері №13. При зменшеній журнально-ордерній формі використовується журнал-ордер №04, а при ззпрощенної формі відомость В-4. На ЗАТ "ВПФ" використовується ж/о №13.

Статутний фонд державних підприємств являє собою совокупність засобів асигнованих державою з бюджета в момент формування підприємства (вартість усіх витрат на будівельні монтажні роботи, а також вартість обладнення і оборотних засобів).

Таблиця 2.2

Основні бухгалтерські проводки при формуванні статутного капіталу акціонерного товариства

Зміст операції Дт Кт Сума(грн.)(з реєстрації акціонерів)
1. Внески в рахунок вкладів до моменту реєстрації акціонерів, які підписалися на акції:- в національній валюті (грн.)- валютніНезакончені об’єкти кап. вкладеннь:- матеріальні цінності;- різні товари;- цінні папери;Право використанням майна та іншими нематеріальними активами:- основні засоби по величені первинної вартсті- на суму зноса2. Відображена зареєстрована сума статутного фонду.Внесені вклади до реєстрації:3. Отримані в рахунок кінцевої оплати акцій у власність різні внески (на ЗАТ "ВПФ" зроблені 100% внески до реєстрації)4. При анулюванні акцій: 50,51523305,124158040175757505-1250-525685 75757575757575750285857550,5156 3680001200024300227000970-110003780002803010290001029000-

Розмір статутного фонду фіксуються в Статуті підприємства. Дані про зміни проводяться у звіті "Про фінансово-мацновий стан підприємства" (дод. ). Джерелом складення донного звіту служать аналітичні показики до рахунку 85 (ж/о №13), до рахунків 88, 96 (ж/о №12). Величина статутного фонду на
ЗАТ "ВПФ" протігом дослідженого періода не змінювалась, тому що його розмір повинний бути постійний, такий, як зазначений в статуті підприємства.

Тому що ЗАТ "ВПФ" випустило акції номінальною вартістю 10 грн. і емісія склала 102890 грн, тобто на весь розмір статутного капіталу, варто роздивитися можливість зміни статутного фонду акціонерного товариства.

У процесі діяльності ТА може змінювати свій капітал – первинний статутний фонд за рахунок операцій, пов’язаних зі зміною його розмірів і структури. (рис. 2.1.) і за умови його переєстрації. АТ має право збільшувати статутний фонд, якщо усі випущенні раніше акції цілком оплачені по вартості не нижче номінальної.

Статутний фонд АТ
Розмір Структура

Збільшення Зменшення Обсяг привієльованих акцій на прості
Збільшення номінальної вартості акцій Зниження номінальної вартості акцій Роздроблення або консолідація
Обмін раніше випущених облігацій на акції Зменшення кількості акцій шляхом їх вікупу і анулювання

Рис. 2.1. Зміна статутного фонду АТ

Збільшення статутного фонду в слідстві додаткової емісії (випуску) акцій, а так само збільшення номінальної вартості акцій за рахунок додаткових внесків акціонерів відбивається бухгалтерською проводкою:

Дт 75 Кт 85

Якщо номінальна вартість акцій зросла за рахунок прибутку АТ, запис виглядає:

ДТ 81(88) Кт 85

Акціонерне товариство, що проводить індексацію основних фондів, може додаткове випустити акції або збільшити номінальну вартість акцій за рахунок суми цієї індексації.

У цьому випадку оформляють запис:

ДТ 95 Кт 85

Статутний фонд АТ може зменшитися за рахунок двох чинників:

1) зниження номінальної вартості акцій, що відбивається так:

Дт 85 Кт 75;

2) зменшення кількості акцій, шляхом їх викупу за рахунок сум, що перевищують статутний фонд для подальшого розподілу між своїми робітниками, перепродажі або анулювання. Викуп акцій відбувається в обліку таким записом:

Дт 56 Кт 50,51

Якщо акції викуплені по ціні, що перевищує їх номінальну вартість, то різниця списується в кредити рахунку 88 "Фонди спеціального призначення" субрахунок (Емисійний прибуток). Викуплені акції повинні бути реалізовані або анулювані протягом року, їх анулювання відбувається записом:

Дт 85 Кт 56

(субрахунок "Власні акції, викуплені в акціонерів").

Перерахуванні вище бухгалтерські проводки не використовуються на базовому підприємстві, тому що по ним відсутні господарські операції, тому показні теоретично.

Сутність обліку статутного фонду акціонерного товариства дуже важлива, тому що статутний фонд є складового власного капіталу, наявність якого дає можливість здійснення господарської діяльності.

2.3.Формування і використання фондів і резервів підприємства

Крім статутного фонду до складу власного капіталу входять деякі фонди і резерви, утворення яких передбачено статутними докуметами.

Так, велике значення має додатковий капітал підприємства. Додатковий капітал – це такий вид власного капіталу, котрий не зареєстрований у складі статутного фонду і він не може утворюватися за рахунок результатів діяльності.

Основні джерела додаткового капіталу:

- різниця між номінальною і продажною вартістю акцій (емісійний дохід);

- внески засновників;

- надходження майна безкоштовно від інших підприємств;

- дооцінка основних засобів.

Облік додаткового капіталу проводиться на пасивному рахунку 88. В балансі ЗАТ "ВПФ" "Додатковий капітал" складає 82642 і 93061 тис. грн. відповідно на початок і кінець 1998 року (дод. ).

На підприємстві відкриті до додаткового капіталу слідуючі субрахунки:

88/3 – "Індексація балансової вартості основних фондів";

88/4 – "Переоцінка товарно-матеріальних цінностей";

88/5 – "Безоплатно отримане майно";

88/6 – "Засоби використання на фінансування статутного фонду і придбання акцій";