Смекни!
smekni.com

Посткейнсіанська теорія участі у ринкових відносинах (стр. 3 из 3)

- Функція генерації доходів: Безумовно, отримання доходу є основною функцією ринків у народних господарствах, заснованих на поділі праці. Проте цю функцію ринку можуть використовувати лише учасники ринкових відносин. Отже, соціальна політика і політика розподілу має застосовуватися там, де людина не в змозі продати товари, послуги або робочу силу на ринку таким чином, щоб гарантувати очікуваний від суспільства мінімальний рівень життя.

Функції ринку, ринкова кон'юнктура та інтервенція

Потреба в інтервенції Функція ринку(неокласична) Сфери інтервенції Політична функція
Поточна політика/ Структурна політика Функція ліквідації ринку Політика стабілізації/ Політика дерегуляції Функція стабілізації/ функція аллокації
Структурна політика Функція нормалізації доходів Політика конкуренції Функція аллокації
Структурна політика Функція ерозії переваг Політика конкуренції Функція аллокації
Поточна політика Функція впровадження інновацій Індустріальна політика Функція аллокації
Поточна політика Функція генерації доходів Політика розподілу ресурсів/ Соціальна політика Функція збуту
Ринкова кон'юнктура
Структурна політика Мінливість вартості/ Невпевненість Формування інституцій Функція стабілізації
Поточна політика Управління ресурсами/ Безробіття Стабілізаційна політика Функція стабілізації

Посткейнсіанська теорія участі у ринкових відносинах виходить з ринкових кон'юнктур, які передбачають втручання у двох вимірах:

- Фундаментальна невпевненість оцінювання товарів та цінностей викливає необхідність у забезпечуючих інституціях і звичаях, поряд із раціональними підрахунками.

- Індивідуальна діяльність на децентралізованих ринках потребує управління ресурсами, наслідком якого є недостатність ресурсів (особливо робочої сили). Неповна зайнятість є типічною кон'юнктурою ринку. Якщо суспільство прагне до іншого розподілу ресурсів (наприклад, до повної зайнятості) актор економічної політики має вводити в дію свій економічний потенціал і намагатися стабілізувати родподіл ресурсів на бажаному рівні.

Різноманітні сфери інтервенції – політика стабілізації, соціальна, індустріальна політика, політика розподілу, конкуренції, дерегуляції – розподіляються на дві сфери потреб інтервенції.:

- Структурна політика. Тут, зазвичай, мається на увазі встановлення рамкових умов та правил гри, в межах яких економічні суб'єкти можуть приймати рішення вільно або за встановленими цілями. Ступінь втручання держави в економіку у випадку структурної політики можна вважати низьким, часовий лаг може бути від середньострокового до довгострокового, оскільки встановлені правила мають відігравати стабілізуючу роль. Дерегулятивна, регулятивна та конкурентна політика, а також право укладати договори та право власності (як умова ринкових трансформацій) вважаються частиною структурної політики.

-Поточна політика. Тут маються на увазі прямі специфічні втручання в економічні процеси. Поточна політика передбачає значно більше втручання держави в економіку ніж структурна політика, вона часто вживається у більш короткострокових періодах, проте посткейнсіанська теорія участі у ринкових відносинах може обгрунтувати і середньострокові, і довгострокові інтервенції. Політика стабілізації, розподілу, соціальна та індустріальна політика можуть розумітися як форми поточної політики.

У неокласично-монетаристській теорії дезорганізації ринку діє примат структурної політики, яка повинна гарантувати найголовнішу функцію аллокації економічної політики, в той час як функція стабілізації та збуту відходять на другий план. В центрі посткейнсіанської теорії участі у ринкових відносинах знаходиться не оптимальне значення аллокацій, а управління ресурсами, яке випробовує функцію стабілізації економічної політики. Поточна політика не виділяється як окрема складова через обмежене регулювання. Поточна і структурна політика розглядаються як рівні заходи.