Смекни!
smekni.com

Особливості ділового етикету (стр. 5 из 5)

«Доброволець» («Хто хоче це Зробити?») - підходить для такої ситуації, коли роботу не хоче робити ніхто, але, проте, вона повинна бути зроблена. В цьому випадку доброволець сподівається, що його ентузіазм буде відповідним чином оцінений в подальшій роботі.

Існують різні засоби і способи підвищення рівня моральності ділового спілкування. Як приклади підвищення показників етичності поведінки як керівників, так і рядових працівників можна привести наступні:

Розробка етичних нормативів на підприємстві;

Створення комітетів і комісій з етики;

Проведення соціально-етичних ревізій;

Навчання етичній поведінці.

Діловий етикет вимагає особливої поведінки в спілкуванні службовця з відвідувачами. У кожному виді послуг, що надаються відвідувачам, є свої професійні тонкощі в поведінці. Але завжди треба пам'ятати, що визначає відносини з відвідувачами найголовніший принцип: відвідувач - найдорожча і бажана людина у вашому офісі (магазині, підприємстві). Якщо відвідувачів багато, то зазвичай прагнуть в першу чергу обслужити жінок і старезних. Але у будь-якому випадку з відвідувачами треба бути хорошим психологом.

Важливо також дотримувати певні правила відносно одягу і зовнішнього вигляду. Надмодний костюм зовсім необов'язковий. Важливо, щоб він був в пристойному стані, не висів мішком, а брюки не повинні нагадувати засалену стару гармошку. Але костюм повинен бути до місця і до часу. Якщо прийом відвідувачів ведеться в денний час, підійде світлий костюм. Брюки і піджак можуть бути різних квітів. Але якщо увечері - костюм повинен бути темним, сорочка - обов'язково свіжіше, прасованою, краватка - не кричущим, черевики - вичищеними. Елегантність ділової людини визначають сорочка, краватка і черевики, а не кількість костюмів.

Для поїздки за кордон досить мати три комплекти одягу: темний і світлий костюми, пристойну куртку і светр для прогулянок. Якщо маршрут вашої поїздки проходить через країни Сходу, то пам'ятаєте, що жінкам не слід надягати брюки, вони не повинні з'являтися на вулиці, в суспільних місцях без панчіх або колготок (особливо в країнах, що сповідають іслам), а чоловіки в яскравих краватках.

Колір костюма Сорочка Краватка Шкарпетки
сірий біла, слонячій кістці, ясно-блакитна, рожева будь-якого кольору чорні
темно-сірий біла, слонячій кістці, ясно-рожева смугастий, червоно-чорний чорні
темно-блакитний біла, слонячій кістці у сіру, червону, бордову смужку чорні, темно-червоні
темно-синій біла у білу, блакитну, червону смужку, темно-бордовий чорні, темно-сині
темно-зелений слонячій кістці, бежева, ясно-рожева, тютюнова зелений, бордовий, червоно-чорний чорні, темно-коричневі
пісочний ясно-блакитна,рожева темно-блакитний чорні, ясно-блакитні
світло-коричневий біла, рожева, тютюнова зелений, бордовий, червоно-чорний чорні, коричневі, кавові
темно-коричневий біла, бежева, ясно-рожева сріблисто-сірий, червоно-чорний чорні, світло-коричневі

Необхідно пам'ятати, що в ділових відносинах дрібниць немає і етикет означає дуже багато. Одяг, поведінка підприємця, менеджера - це його візитна картка. Про ГОСТ починають складати уявлення заздалегідь, збираючи про нього інформацію. Джерелами інформації служить поведінка бізнесмена в дорозі до місця ділової зустрічі, поведінка в готелі, під час самої зустрічі. Пам'ятаєте, вас всюди оточують люди, які з тим або іншим ступенем упередженості вивчають вас.

Дотримання найважливіших правил поведінки з незнайомими людьми – ознака вашої респектабельності, вихованості, упевненості в собі.


Використана література

1. Кондрашов В.А., Чичина Е.А. Етика. Естетика. – Ростов н/Д.: Вид-во «Фенікс», 1998.

2. Шрейдер Ю.А. Етика. – М.: Текст, 1998.

3. Психологія і етика ділового спілкування: Підручник для вузів / Під ред. проф. В.Н.Лавриненко. – 4-е видавництво, перероб. і доп. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2005.