Смекни!
smekni.com

Моральність у людському житті (стр. 4 из 4)


Висновки

«...Мораль, - писав німецький мислитель, - власне кажучи, є навчання не про те, як ми повинні зробити себе щасливими, а про те, як ми повинні стати гідними щастя».

Я згоден із цим виреченням і розумію, що для досягнення щастя необхідні не тільки знання, але й воля, твердий характер, високі ідеали й шляхетні почуття. Потрібно не тільки розуміти, не тільки знати правила поведінки, але й уміти, хотіти, сміти їм випливати, тобто мати те, що дає практичне життя, а не тільки «практична філософія». Мораль - лише частина життя, а не все життя, але кожна частина важлива, особливо якщо це частина необхідна, без якої неможлива гармонічна діяльність цілого. А мораль саме така частина.

Становлення моралі і її розвиток - процес тривалий і ще досить далекий від своєї кульмінації. Можна сказати, що мораль у власному змісті цього поняття ще перебуває в процесі становлення. Її торжество як суспільного явища, коли її історичні зв'язки з релігією будуть забуті, коли вона стане повсюдним і визначальним законом міжлюдських відносин. Це говорить про надзвичайну складність і тривалість становлення в людині властиво людського, про грандіозність і невимірну глибину історичного процесу.


Література

1. Волченко Л.Б., Добро и зло как этические категории, -Москва, 1975.

2. Малышевский А.Ф., Карпунин В.А., Пигров К.С., Введение в философию. – М., 1995.

3. Блюмкин В.А. Этика и жизнь. – М. 1987. – 111с.

4. Боголюбов Л.Н. Человек и общество. – 7-е изд. – М. 2001. – 414с.

5. Головко Н.А. Мораль: сознание и поведение. – М. 1986. – 208с.

6. Дробницкий О.Г. Понятие морали: Историко-критический почерк. – М., 1984.

7. Кучинский С.А. Человек моральный. – 2-е изд. – М. 1987. – 303с.

8. Прохоров А.М. Большая советская энциклопедия. – 3-е изд. – М.:, 1974. – 615с.

9. Философия, под ред. В.П. Кохановского, -М., 1995.

10. Философский словарь, под. ред. И.Т. Фролова, -М. 1986.