Смекни!
smekni.com

Правове становище селянського (фермерського) господарства (стр. 6 из 6)

Члени СФГ, починаючи з 16-річного віку, а також наймані працівники підлягають державному соціальному страхуванню та пенсійному забезпеченню нарівні з іншими пррацівниками сільського господарства .

Кадрове і наукове забезпечення селянських фермерських) господарств (підготовка кадрів) повинні здійснюватись за рахунок державного (республіканського та місцевих) бюджету. Українського державного фонду підтримки селянських (фермерських) господарств та власних коштів самих господарств. Таким же порядком повинно здійснюватись наукове забезпечення діяльності СФГ проведення наукових досліджень, рекомендацій тощо) .

7. Підстави та порядок припинення діяльності селянського (фермерського) господарства

Відповідно до Закону "Про селянське (фермерське) господарство" (ст. 29) діяльність господарства припиняє­ться в разі:

1) добровільної відмови голови господарства від земель­ної ділянки, наданої йому в користування, в тому числі від її оренди, а також при відчуженні земельної ділянки, що належить йому за правом приватної власності;

2) прийняття членами господарства рішення про припи­нення його діяльності;

3) ведення господарства переважно за рахунок праці найманих працівників;

4) використання землі не за її цільовим призначенням або способами, що призводять до зниження родючості грунтів, їх хімічного і радіоактивного забруднення, погір­шення екологічної ситуації;

5) несплати земельного податку, а також орендної плати у встановлені строки;

6) невикористання земельної ділянки для сільськогос­подарського виробництва протягом року від дня її надання;

7) вилучення земельної ділянки у встановленому зако­ном порядку для державних і громадських потреб;

8) визнання господарства неплатоспроможним (бан­крутом);

9) якщо немає жодного члена господарства або спад­коємця, який бажає продовжити його діяльність.

Рішення про припинення діяльності селянського (фер­мерського) господарства приймається районною (міською) Радою народних депутатів, а в разі його неплатоспромож­ності (банкрутства) — судом. Спори про припинення діяльності господарства вирішуються судом.

Вилучення або примусовий викуп у господарства землі у встановленому порядку для державних і громадських по­треб провадиться за його згодою після виділення йому відповідною Радою народних депутатів рівноцінної земель­ної ділянки, будівництва на новому місці організаціями, для яких відводиться ділянка, житлових, виробничих та інших будівель замість вилучених і відшкодування в пов­ному обсязі збитків включно з упущеною вигодою.

Майно господарства, яке припиняє свою діяльність, використовується насамперед для розрахунків з оплати праці найманих осіб, виконання зобов'язань перед бюдже­том, банком та іншими кредиторами. Решта майна зали­шається у спільній власності членів господарства або роз­поділяється між ними за домовленістю.

В разі припинення діяльності господарства до за­кінчення строку надання йому податкових пільг воно спла­чує до місцевого бюджету за весь період його діяльності суму податку, обчислену в повному розмірі, встановленому для господарства, за винятком тих випадків, коли земельна ділянка вилучається у встановленому порядку для держав­них і громадських потреб; господарство визнається непла­тоспроможним (банкрутом); немає жодного члена госпо­дарства або спадкоємця, який бажав би продовжити його діяльність.

Література:

1. Аграрне право України. За ред. Янчука В.З.-К.,Юрінком.,1996.

2. Титова Н.І. Фермер і закон.-Львів.-1996.

3. Титова Н.І. Фермерство в Україні. Основні правові засади.Питання та відповіді.-Львів.-1998.

Законодавство:

1. Закон України від 22.06.1993р. "Про селянське (фермерське) господарство.

2. Земельний Кодекс України.

3. Закон України від 7.02.1991р. "Про власність".

4. Закон України 7.02.1991р. "Про підприємництво".

5. Закон України "Про пріоритетність соціального розвитку села і АПК в народному господарстві".

6. Закон України від 19.09.1996р. "Про плату за землю".

7. Постанова Кабінету Міністрів України "Про хід виконання Закону України "Про селянське (фермерське) господарство та рішень уряду з цього питання" від 13.01.1993р.

8. Постанова Кабінету Міністрів України " Про деякі питання розвитку селянського (фермерського) господарства і кооперативів по виробництву с/г продукції" від 14.03.92р.