Смекни!
smekni.com

Соціальні та культурні зміни і соціальні процеси (стр. 3 из 4)

Хоча конкуренція і суперництво присущи всім суспільствам, гострота і форми їхнього прояву дуже різні. У суспільствах, де існують в основному запропоновані статуси, конкуренція, як правило, менш помітна; вона переміщається в малі групи, в організації, де люди прагнуть бути "першими серед рівних". Для особистості, що живе в такім суспільстві, конкурентні відносини починаються з дитинства (наприклад, у Англії чи Японії подальша кар'єра багато в чому залежить від школи, у якій дитина починає своє навчання). Крім того, у кожній групі чи суспільстві по-різному угадується співвідношення процесів співробітництва і конкуренції. У одних групах існують яскраво виражені процеси конкуренції, що набрякають на особистісному рівні (наприклад, бажання висунутися, воювати, більша матеріальна винагорода), в іншіх -особистісне суперництво може відходити на другий план, особистісні відносини носять в основному характер співробітництва, а конкуренція переноситься на взаємини з іншими групами.

Конкуренція - це один з методів розподілу недостатньої винагороди (тобто такої, що не вистачає для усіх). Звичайно, можливі й інші методи. Цінності можуть розподілятися по скількох підставах, наприклад по першочерговій необхідності, віку чи соціальному статусу. Можна розподіляти недостатні цінності через чи лотерею поділяти їх рівними частками між усіма членами групи. Але застосування кожного з цих методів породжує значні проблеми. Першочергова необхідність найчастіше оспарюється індивідами чи групами, тому що при введенні системи приoритетів багато хто вважають себе заслуговуючими найбільшої уваги. Однак конкуренція, хоча і може бути недостатньо раціональним механізмом розподілу винагороди, але "працює" і, крім того, знімає безліч соціальних проблем.

Іншим наслідком конкуренції можна вважати створення визначених систем установок у конкурентів. Коли особистості чи групи конкурують один з одним, у них розвиваються установки, зв'язані з дружелюбним і неприязним відношенням друг до друга. Експерименти, проведені в групах, показують, що якщо ситуація складається таким чином, що особистості чи групи кооперуються для переслідування загальних цілей, то підтримуються дружні відносини й установки. Але як тільки створюються умови, при яких виникають нерозділені цінності, що породжують конкуренцію, негайно виникають недружелюбні установки і невтішні стереотипи. Відомо, наприклад, що як тільки національні чи релігійні групи вступають у конкурентні відносини один з одним, з'являються національні і релігійні забобони, що у міру зростання конкуренції постійно підсилюються.

Плюсом конкуренції можна вважати те, що вона широко практикується як засіб, що стимулює кожну особистість до найбільших досягнень. Раніш вірили в те, що конкуренція завжди підсилює мотивацію й у такий спосіб підвищує продуктивність. останні ж роки дослідження конкуренції показали, що це не завжди справедливо. Так, зустрічається безліч випадків, коли усередині організації виникають різні підгрупи, що, конкуруючи між собою, не можуть позитивно впливати на ефективність діяльності організації. Крім того, конкуренція, що не дає шансів на просування якому-небудь індивіду, часто приводить до відмовлення від боротьби і зниженню його внеску в досягнення загальних цілей. Але, незважаючи на ці застереження, мабуть, що в даний час не придумано ще більш сильного стимулюючого засобу, чим конкуренція. Саме на стимулюючому значенні вільної конкуренції засновані всі досягнення сучасного капіталізму, незвичайно розвилися продуктивні сили, відкрилися можливості для значного підвищення рівня життя людей. Більш того, конкуренція привела до прогресу в науці, мистецтві, до значних змін у соціальних відносинах. Однак стимулювання шляхом конкуренції може бути обмежене принаймні в трьох відносинах.

По-перше, люди самі можуть зменшити конкуренцію. Якщо умови боротьби зв'язані з зайвими тривогами, ризиком і втратою почуття визначеності і безпеки, вони починають захищати себе від конкуренції. Бізнесмени розвивають монопольну систему цін, йдуть на таємні угоди і змови, щоб уникнути конкуренції; деякі галузі вимагають захисту їхніх цін з боку держави; науковці , незважаючи на свої здібності, вимагають загальної зайнятості, і т.д. Практично кожна соціальна група прагне убезпечити себе від твердих конкурентних умов. Таким чином, люди можуть відходити від конкуренції просто від того, що бояться втратити усе, що в них є. Найбільш яскравий приклад - відмовлення від конкурсів і змагань представників мистецтва, тому що співаки чи музиканти, займаючи в них невисокі місця, можуть утратити популярність.

По-друге, конкуренція представляється стимулюючим засобом тільки в деяких областях людської діяльності. Як тільки задача ускладнюється, якість роботи стає більш важливою, конкуренція приносить менше користі. При рішенні інтелектуальних задач не тільки зростає продуктивність груп, що працюють за принципом кооперації (а не конкуренції), але і робота робиться більш якісно, чим у тих випадках, коли члени групи конкурують між собою. Конкуренція між окремими групами при рішенні складних технічних і інтелектуальних задач дійсно стимулює діяльність, але усередині кожної групи найбільш стимулюючої є не вона, а кооперація.

По-третє, конкуренція має тенденцію перетворюватися в конфлікт (конфлікт докладніше буде розглядатися в наступній главі), Дійсно, згода на мирну боротьбу за визначені коштовні винагороди шляхом суперництва часто порушується. Конкурент, що програє в майстерності, інтелекті, здібностях, може піддатися спокусі заволодіти цінностями шляхом насильства, інтриг чи порушення існуючих законів конкуренції. Його дії можуть породити відповідну реакцію, і конкуренція перетворюється у конфлікт із непередбаченими результатами.

Пристосування - прийняття індивідом чи групою культурних норм, цінностей і еталонів дій нового середовища, коли норми і цінності, засвоєні в старому середовищі, не приводять до задоволення потреб, не створюють прийнятного поводження. Наприклад, емігранти в чужій країні намагаються пристосуватися до нової культури; школярі надходять в інститут і повинні пристосовуватися до нових вимог, до нового середовища. Іншими словами, пристосування - це формування типу поводження, придатного для життя в умовах зовнішнього середовища, що змінилися. У тому чи іншому ступені процеси пристосування протікають безупинно, оскільки безупинно міняються умови зовнішнього середовища. У залежності від оцінки індивідом змін зовнішнього середовища і значимості цих змін процеси пристосування можуть бути короткочасними чи тривалими.

Пристосування являє собою складний процес, у якому можна виділити ряд особливостей. Це підпорядкування, компроміс, терпимість.

Усяка зміна ситуації в середовищі, що оточує індивіда чи групу, змушує їх або підкоритися йому, або вступити з ним у конфлікт. Підпорядкування - обов'язкова умова процесу пристосування, тому що будь-який опір значно утрудняє входження індивіда в нову структуру, а конфлікт робить це входження чи пристосування неможливим. Підпорядкування новим нормам, звичаям чи правилам може бути усвідомленим чи неусвідомленим, але в житті будь-якого індивіда воно зустрічається більш часто, чим непокора і відкидання нових норм.

Компроміс - це форма пристосування, що означає, що індивід чи група погоджуються з умовами, що змінюються, і культурою шляхом часткового чи повного прийняття нових цілей і способів їхнього досягнення. Кожен індивід звичайно намагається дійти згоди, з огляду на власні сили і те, якими силами розпоряджається навколишнє середовище, що змінюється, у визначеній ситуації. Компроміс - це баланс, тимчасова угода; як тільки ситуація змінюється, приходиться шукати новий компроміс. У тих випадках, коли цілі і способи їхнього досягнення в індивіда чи групи не можуть задовольнити індивіда, компромісу досягти не вдається й індивід не пристосовується до нових умов навколишнього середовища.

Необхідною умовою для успішного протікання процесу пристосування є терпимість стосовно нової ситуації, новим зразкам культури і нових цінностей. Наприклад, з віком наше сприйняття культури, змін і нововведень міняється. Ми вже не можемо цілком прийняти молодіжну культуру, однак можемо і повинні відноситися до неї терпимо і шляхом такого пристосування мирно співіснувати з нашими дітьми й онуками. Те ж можна сказати про емігранта, що виїжджає в іншу країну, що просто зобов'язаний терпимо відноситися до зразків далекої йому культури, ставити себе на місце навколишніх його людей і намагатися зрозуміти їх. У противному випадку процес пристосування не буде успішним.

Асиміляція. Асиміляція - це процес взаємного культурного проникнення, через який особистості і групи приходять до поділюваного всіма учасниками процесу загальній культурі. Це завжди двосторонній процес, у якому кожна група має можливості для проникнення своєї культури в інші групи пропорційно своєму розміру, престижу й іншим факторам. Процес асиміляції найкраще проілюструвати на прикладі американізації іммігрантів, що прибувають з Європи й Азії. Прибулі у великій кількості іммігранти в період з 1850 по 1913 р. в основному утворили іммігрантські колонії в містах на півночі США. Усередині цих етнічних колоній - малої Італії, малої Польщі і т.д. - вони жили багато в чому відповідно до зразків європейської культури, приймая деякі комплекси американської культури. Однак їхні діти починають дуже різко відкидати культуру батьків і усмоктувати культуру своєї нової батьківщини. Вони часто вступають у конфлікт із батьками з приводу старих культурних зразків. Що стосується третього покоління, то їхня американізація практично завершується, і новоспечені американці почувають найбільш зручними і звичними американські зразки культури. Таким чином, культура дрібної групи асимілювалася в культурі великої групи.