Смекни!
smekni.com

Медицина Стародавньої Риму і Греції (стр. 2 из 2)

Метою лікування Асклепіад вважав відновлення правильного руху і розташування атомів і рекомендував розумне харчування і можливо більше перебування на повітрі, оскільки з їжі і повітря утворяться атоми, що складають тіло, а також фізичні вправи, щоб сприяти руху атомів по порах і тканинам. Бачачи найближчу причину хвороби у твердих частинах, у тканинах органів, Асклепіад рекомендував звільняти пори, засмічені і звужені внаслідок неправильного змішання атомів.

Особливе значення Асклепіад додавав «невидимому подиху» шкіри. Це шкірний подих (випар), як і загальний рух часток у тілі, необхідно підтримувати насамперед загальною чистотою, частими обмиваннями, а потім і більш сильними впливами, які розтирання, потіння, фізичні вправи, гімнастика, ходьба, біг.

Ґрунтуючись на положенні Епікура, що природа може шкодити, а шкідливі бажання варто суворо придушувати, Асклепіад перший з лікарів вказав, що природа не завжди доброзичлива і непогрішна, а навпаки, нерідко здатна заважати зціленню організму.

Асклепіад відкинув ідеалістичні уявлення, що хвороба є кара богів і, раз розпочалася, то повинна обов'язково пройти усі фази, закінчуючи смертю хворого чи його видужанням. По Асклепіаду, хвороба може зупинитися на будь-якій фазі і розвиватися в зворотному напрямку. Асклепиад пішов далі Гіппократа і вважав, що лікарським утручанням можна перервати хід хвороби. Асклепиад і його школа представляли передовий матеріалістичний напрямок у медицині Древнього Рима. Цьому напрямку протистояв реакційний ідеалістичний напрямок, що особливо оживилося в період імперії в перші століття н.е.

Цельс. Авл Корнелій Цельс (30—25 р. до н.е., 40—45 р. н. е.), багатий рабовласник, написав твір «Про медицину», у якому прагнув дати корисні зведення рабовласникам, змушеним лікувати своїх рабів, тому що раби стали дороги і лікувати їхній стало економічно вигідно. Цельс поряд зі зведеннями по семіотиці, діагностиці, прогностиці, диететике і методам лікування привів також опису деяких хвороб. Частина праці Цельса присвячена хірургії і хворобам кіст. Деякі описи і визначення Цельса ввійшли в медичну науку і збереглися дотепер. Випливаючи в основному за Гіппократом, Цельс критично зібрав і зберіг для наступних поколінь добутку інших древніх медиків, і багато цих добутків дійшли до нас тільки завдяки йому. Так, значною мірою завдяки Цельсу ми знаємо про роботи Герофіла. Еразістрата й інших лікарів і вчених Олександрійської школи.

Соран Ефеський. В II столітті н.е. у Римі жив грецький лікар Соран Ефеський. Він був тонким спостерігачем і автором багатьох творів по гінекології, акушерству і педіатрії. Роботи Сорана містять великий матеріал по діетеці, відходу за новонародженими і грудними дітьми. Сораном докладно розібрані багато питань: перев'язка пуповини, одяг дитини, відхід за ним, сповивання, відібрання від грудей, харчування далекі походи римських легіонів у місцевості, що різко розрізняються по кліматі і санітарних умовах, сприяли виникненню різноманітних захворювань. Щоб зберегти боєздатність армії і надавати хірургічну допомогу в боях, були створені військові госпіталі, виділені табірні лікарі тощо.

ЛІТЕРАТУРА

1) П.Е. Заблудовський, Г.Р. Гачок, М.К. Кузьмін, М.М. Левіт Історія медицини, Москва, "Медицина", 1981.

2) М.П. Мультановський "Історія медицини" вид. Медицина", Москва, 1967.