Смекни!
smekni.com

Автомобільна промисловість країн СНД (стр. 6 из 6)

З”явилась десять років тому на наших дорогах мікролитражка "Таврія" не визнала визначені симпатії. Мабуть, дісталися б їй лаври "народного автомобіля", якби не одна обставина: занадто часто вона ставала завсідником підприємств автосервісу.

Довго билися запорізькі інженери над тим, щоб їхній автомобіль, залишаючись не особливо дорогим, зруйнував, нарешті, стереотип зневажливого до себе відношення: споживачу були запропоновані, крім стандартної комплектації, варіанти "півлюкс" і "люкс". Проте від горезвісного прізвиська "Запорожець" нової моделі обробитися не вдавалося.

До технічних характеристик мікролітражки претензій не було, тим більше що комплектувалася вона трьома різноманітними силовими агрегатами. Залишалася одна проблема - якість. Правда, незабаром вона зникнула сама собою: із знаходженням Україною "самостійности" "Таврія" поступово зникнула з російського ринку, а незабаром головний конвеєр об'єднання "АвтоЗАЗ" зупинився...

Нове життя "Таврії" почалося 2 березня 1998 року, коли між ОАО "АвтоЗАЗ" і Daewoo Motor була підписана угода про утворення закриті акціонерні товариства "АвтоЗАЗ Daewoo". У планах СП - випуск біля 300 тисяч автомобілів у рік: 80 тис. модернізованих "Таврія", а також південнокорейських моделей Lanos, Nubira і Leganza.

На "нульовому" етапі інвестиційної програми (із жовтня 1997 по травень 1998 року) на підприємстві були здійснені ремонтно-відбудовні роботи, проаналізована якість вузлів і агрегатів автомобіля, проведена сертифікація комплектуючих. І найважливіше - була упроваджена фірмова система корейської компанії, що забезпечує відповідність якості автомобілів міжнародним стандартам.

У минулому 80% що випускаються заводом "Таврія" продавалося в Росії. Думаємо, що виробникам "ближньої" іномарки і сьогодні цікавий перспективний ринок збуту.

Новинка, запропонована нам для знайомства, мало чим відрізняється від "старої" моделі, хоча, говорять, що на другому етапі модернізації, розрахованому на 18 місяців, екстер'єр "Таврії" повинний перетворитися цілком. Поки що декілька змінилося облицювання радіатора, що одержала вузькі "ніздрі" на задніх дверях "виростили" кокетливе крильце. Це не просто данина моді: по-перше, у стандартній комплектації в "Таврії" немає позаду двірника, і спойлер запобігати закиданню заднього скла брудом; по-друге, на ньому розміщений повторювач стоп-сигналу. Колеса обзавелися декоративними ковпаками, що раніше відрізняли "люксовий" варіант. У штатну комплектацію тепер входить дзеркало заднього виду з правої сторони автомобіля.

Взагалі, зовнішньо "Таврія" покращала. Багато в чому це заслуга якісної корейської емалі і - що дуже істотно - більш ретельної підгонки елементів кузова. Допуски сполучення бамперів із кузовом знизилися з 13 до 2,5 мм. Застосування нових ущільнювачів прорізів дверей і стекол поліпшило герметичність кузова. Але саме головне - підвищилася його жорсткість. Збільшено товщину окремих деталей, уведені підсилювачі деяких елементів, за допомогою додаткових точок зварювання підвищене тривкість сполучень. На 6 років гарантована тепер антикорозійна стійкість кузова.

Салон стали цікавіших сіро-чорні тони перемінила тканинна оббивка з малюнком. Її будуть підбирати під цвіт автомобіля. Сподобалися сидіння - вони утворилися більш пружними завдяки введенню в каркас додаткових кріплень пружин. Зручна нова еластична поверхня рульового колеса. Значно зменшилися зазори елементів приладової панелі, що, можливо, вилікує її від докучливих скрипів. Сама панель виконана з пластмаси приємного темно-сірого відтінку. М'яка, що не дратує підсвічування приладів здійснюється за допомогою світоводів.

Дверні стекла стали тонше, що дозволяє піднімати й опускати їх без зусилля. Є і приємні дрібнички, наприклад, інерційні паски на передніх сидіннях - тепер задні пасажири не будуть у них плутитися при виході. Подбали про безпеку сидячих позаду - там теж з'явилися паски, причому три комплекти. Сонцезахисні козирки можна зараз не тільки опустити, але і розгорнути убік дверей.

На дорозі "Таврія" нічим не здивувала. Мабуть, ледве спрацьовує підвіска, і вібрація двигуна відчувається менше - у результаті установки нових гумометалічних опор корейського виробництва. У прес-релізах звертають увагу споживачів на поліпшену шумоізоляцію, але поки що "Таврії" не назвеш тихим автомобілем. А от шум пічки дійсно став тикшим.

Ті, хто мав справу зі старої "Таврією", відразу відчують, наскільки легше тепер педаль гальма - у конструкції використаний вакуумний підсилювач, у два рази знижаючий граничне зусилля. Самі гальма і на попереднє моделі особливих проблем не викликали, так що використання нововведення повинно бути виправдано надійністю вузла. Гальмівні колидки виконані з безасбестової композиції, що відповідає вимогам екологічної безпеки.

Основні технічні характеристики двигуна залишилися без змін - вся увага була сконцентрована на якості. Блок двигуна і поршневої групи виконані з імпортних матеріалів. Замінено також матеріали для виробництва прокладок, сальників, манжет двигуна і трансмісії. Постачальники комплектуючих вибиралися на конкурсній основі.

Мабуть, більше усього змін перетерпіло електроустаткування. На автомобілі встановлені стартер і генератор підвищеної потужності, котушка запалювання корейського виробництва з більшою енергією іскри. При цьому стартер і котушка полегшали і компактнішим. Порадувало відсутність під капотом павутиння проводів - вони заховані в пластикову оболонку. На всіх моделях установлюються чеські блоки-фари з гідрокоректором пучка світла, що дозволяє водію регулювати нахил променю в залежності від завантаження автомобіля.

У шасі "Таврії" практично кожний вузол піддався модернізації. На колесах з'явилися більш широкі і стійкі до деформації обіддя, що дозволяє використовувати безкамерні шини. У ступичних вузлах використані високоякісні підшипники. Характеристики амортизаторних стійок тепер більш стабільні, їхня довговічність забезпечується якістю комплектуючих. Чохли для вузлів шасі зроблені зі зносостійкої гумової суміші.

Це лише основні новації відродженної "Таврії" - усього їх нараховується біля трьохсот. Існує і варіант "люкс", що розташовує пластиковим штахетом радіатора, зовнішніми дзеркалами збільшеної площі, підголівниками на задніх сидіннях і т.д. Крім того, у жовтні з конвеєра заводу повинні зійти перші десять "сто третіх". Це п’ятидверний седан, своєрідна міні-"дев'яносто дев'ята".

І, щоб остаточно відмести всі сумніви з приводу кревності з "Запорожцем", облицювання радіатора машини прикрашає нова емблема.

<div align=right>

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Економічна географія Росії, навчальний посібник, частини I, II-III, Москва 1996

2. Автомобільна промисловість, № 7, 1993

3. Автомобільна промисловість, № 10, 1994

4.Авто-Ревю, №2 (165), 1998

5.Авто-Ревю, № 1 (164), 1998

6.http://www.detroit.ru (Офіційна сторінка Нижньоновгородського автомобільного заводу)

7. http://www.vaz.tlt.ru/vaz/ Завод ВАЗ (Тольятті).

8.http://www.gaz com.ru/

9.http://www.ZAZ-DAEWOO com.ukr/