Смекни!
smekni.com

Китай 86 (стр. 3 из 4)

На Північному сході поширені ліси тайгового типу. Тут можна зустріти сосни, берези, даурсеую модрину, ялину, дуб, клен, кедр, кедр, граб, горіх і навіть амурський оксамит.

На Півдні і Південно-сході Китаю простираються вічнозелені субтропічні ліси, у яких можна знайти кипарис, уамфорный лавр, лакове і сальне дерева, а також реліктове дерево куинингхэми. Тропічні ліси у своєму первозданному виді збереглися тільки на острові Хайнань.

Однієї з особливостей рослинного світу Китаю ставати контраст між лісовими і пустельними, здебільшого солончаковими і зовсім позбавленими рослинності районами західної частини. Не велике тут і число видів тварин, хоча тваринний світ Китаю відрізняється багатством і розмаїтістю. Він нараховує близько 1 тис. 800 видів тільки сухопутних тварин. Найбільш поширені і численні олені, лосі, леопарди, бурі ведмеді, кабани, мавпи, дикобрази, гібони, броненосці і навіть індійські слони. Найбільш багата видами тварин Південно-Східна територія країни. Тут переважають реліктові і эндемичные форми такі, як єнот (мала панда) і бамбуковий ведмідь (велика панда), землеройковые кроти і багато хто інші.

Територія Китаю поділяється на сімох великих природних районів. У Східній частині (з Півночі на Південь) виділяють:

1) Північно-Східний район,

2) Північний район,

3) Центральний район,

4) Південний район,

5) Монголо-Синьцзонский район,

6) Цинхао-Тибетский район,

7) Санои-Юньнанский район.

Тваринний світ Китаю дивний, тут на Півночі можна побачити таких звичних для нас глухарей і тетеревів, а на Півдні дивуватися пишноті павичів і силі слонів.

РЕКРЕАЦІЙНІ ЗОНИ

Багато в чому особливості природних умов (рельєфу, клімату) склалися в залежності від великої довжини території з Півночі на Південь, різної далекості від моря і величезної різниці абсолютних висот. Найбільший контраст спостерігається між західною (центрально-азіатської) і східної частинами Китаю.

Західна частина зайнята Тибетським нагір'ям, і найвищими гірськими системами Гімалаїв, Куньлуня, Тянь-Шаню, великим плоскогір'ям Гобі і западинами Таримской, Джунгарської, Цайдамской. Тут переважають помірні климаты з холодною зимою, печенею (переважно на рівнинах і в западинах) чи холодним (в умовах високогір'я) улітку, убогими опадами (від 5 мм до 300мм у рік). Велика частина території безстічна чи має лише внутрішні стоки. Тут більше озер і рік, але вони здебільшого солоні чи солончакові. У цій місцевості переважають пустельні і напівпустельні ландшафти з мало родючими ґрунтами, убогої трав'янистої чи напівчагарниковий, ксерофитной рослинністю. А ліси зустрічаються лише на деяких схилах чи гір Монгольського Алтаю.

Східна частина включає в основному низкогорья і среднегорья. Великий і Малий Хінган, Маньчжурські гори, Наньлинь, а також западини серед який самої велик є Сычуанская, плоскогір'я Гуйжоуское і низкогорья приморських рівнин Північно-Китайської і Північно-східний.

Клімат тут переважно мусонний, а на Півночі помірний, у середній же частині субтропічний, на Півдні - тропічний, з річною кількістю опадів від 400 мм на північно-заході до 2000 мм, на південно-сході, а на острові Тайвань до 6000 мм. Тут несуть свої води самі судноплавні ріки Китаю, а такі як Янцзы належать до числа найбільших у світі.

На ґрунтовий склад цього району значний вплив роблять лісу, тому тут переважають підзоли, на Півночі, і Катериты на півдні. Незважаючи на те, що велика частина земель цього району розорана, тут збереглися ліси тайгового, суміжного хвойно-широколиственного типу - на Півночі і вічно зеленого субтропічного і тропічного - на Півдні.

глава четверта

ПРОМИСЛОВІСТЬ КИТАЮ

До революційний Китай був напівфеодальною країною з не націоналізованою системою економіки і нерозвиненим виробництвом. Але після 1949 року в короткий термін у республіці була здійснена індустріалізація, багаторазово виросло виробництво промислової продукції, розширювалася її галузева структура.

Дореволюційна промисловість займала другорядне місце в економіці Китаю. У 1946 році в національному доході на її частку приходилося не набагато більше 10%. У 1949 році країна вже займала 9 місце у світі по видобутку вугілля, 23 по виплавці чавуна, 26 по виплавці стали і 25 по виробництву електроенергії. В індустріальному розвиток Китай мінімум на 100-150 років відставав від економічно розвитих країн і, власне кажучи був аграрно-сировинним придатком. Крім того до моменту проголошення КНР промисловість у результаті тривалих воєнних дій знаходилася в стані занепаду і розрухи.

Разом з тим за останні 50 років у Китаї відновлена харчова промисловість, побудовано більш 370 тис. нових промышленны підприємств, а промислове виробництво зросло в 39 разів. Про масштаби розвитку нинішнього індустріального комплексу Китаю свідчить той факт, що щодня в країні виробляється промислової продукції на 2.1млрд юанів, добувається 2.3млн.т.вугілля, виробляється 360т.нафти, виробляється 140 тис. тонн стали і 455 тис. тонн цементу і т.д.

Сьогодні галузева структура промисловості країни представлена більш ніж 360 галузями. Крім традиційних створені нові сучасні такі як: електроніка, нафтохімія, авіабудування, металургія рідких і розсіяних металів. По кількості промислових підприємств до числа зайнятих на них Китай займає перше місце у світі. Однак устаткування підприємств в основній масі своєї застаріло і зношене.

Основні індустріальні центри розташовані в східних приморських провінціях і районах Цзянсу, Шанхаї, Ляонине, Шаньдуне, Гуандуне, Чжецзиме. У великих містах з населенням вище 500 тис. чоловік зосереджено більш половини основних фондів державної промисловості (13.1% - усіх промислових підприємств, 9.6% - харчова промисловість і машинобудування, 4.7% - текстильна промисловість, 2,4% - вуглецю видобувна промисловість).

Паливно-енергетичні галузі промисловості відносяться до числа слабких ланок індустріального комплексу Китаю. Не дивлячись на наявність багатих природних ресурсів розвиток видобувних галузей у цілому відстає від обробних.

За останні роки в Китаї багато в чому зросли потужності вуглевидобувної промисловості, а обсяг видобутку підприємств перевищив 920 млн. тонн вже в 1989 році. Потенційні ж запаси вугілля склали 3200 млрд. тонн, а хіба дані лише 850 млрд. тонн. Запаси розміщені не рівномірно, близько 80% приходиться на Північний і Північно-Західний Китай, а саме велике родовище в країні знаходиться поблизу міста Датун (пров. Шанси). У цілому ж у країні більш 100 великих центрів видобутку вугілля.

На нафтовидобувну промисловість приходиться 21% виробництва паливо енергетичних ресурсів. Нафта забезпечує близько 16% валютних надходжень від експорту. У цілому в країні більш 32 підприємств по видобутку нафти загальні запаси нафти складають 64 млрд. тонн. Найбільш великі підприємства по видобутку і переробці нафти розташовані в провінціях Хэйлуньцзян, Шаньдун, Даган, Юймэнь, Цайдам, а також у слаборозвинених районах нерідко удалині від центрів нафти споживання. Велика ж частина з 580 нафтопереробних заводів зосереджена в Північно-східному Китаї.

Південний Китай і особливо його Східна зона багаті запасами природного газу, що оцінюються в 4 тис. млрд. тонн: до дійсного моменту розвідано лише 3,5%. Найбільшим центром видобутку і переробки газу є провінція Сеньхуа.

Проте в Китаї дотепер ведучими залишаються такі галузі легкої промисловості як текстильна і харчова, на которые приходиться більш 21% усієї виробленої промислової продукції. Підприємства цих галузей розташовані переважно в Східному, Північному, Центрально-Південному районах. На Північному сході країни зосереджені головним чином підприємства паперової, цукрової і масломолочной промисловості, на Північно-заході - підприємства по переробці бавовни і продукції тваринництва, на Південно-заході найбільше раз кручений харчова промисловість. У цілому харчова промисловість має більш 65,5 тисяч підприємств, крім того в країні більш 23,3 тисяч підприємств текстильної промисловості, а виробництво і переробка сировини на них чітко орієнтована: на Півночі - вовна, коноплі, на Півдні - шовк, джут, кенаф.

Легка промисловість у Китаї має древні традиції і займала ведуче місце в економіці ще до революції. Разом з тим у Китаї, починаючи з 1949 року поступово починає розвиватися машинобудування. До 1949 року обсяг виробництв цих галузей був у 250 разів нижче чим у США, практично не вироблялася комплектні енергетичні, гірничорудні, машинобудівна , трактори, літаки. До дійсного моменту кількість видів продукції машинобудування перевищує 53 тис. виробів, що цілком забезпечує внутрішні потреби країни. Найбільшими центрами машинобудування є Шанхай, Шэньян, Тяньцзінь, Харбін, Пекін, Далянь.

Крім того, розташовуючи значними запасами сировини Китай має міцну базу для розвитку металургійної промисловості. А в результаті проведення широких геологічних робіт в останні роки уточнені границі старих і обнаруженья нові родовища залізних і магнієвих руд, вугілля, нафти й інших видів сировини. По запасах залізної руди Китай займає третє місце (після Росії і Бельгії), а по розвіданим запасу магнієвих руд - друге місце у світі.

У цілому підприємства чорної металургії перевищують 1,5 тис. і розташовані практично у всіх провінціях і автономних районах. Разом з тим загальний технічний рівень металургійних виробництв залишається невисоким, а оснащення ведучих підприємств сучасними видами устаткування проходить частково і за рахунок імпорту. Більш 70% підприємств галузі взагалі не мають очисних споруджень. У Китаї виплавляють більш 1 тисячі сортів стали, включаючи жароміцні сплави для авіаційної промисловості, високолеговані сталі для прискорювачів ядерних часток і сплави з заздалегідь заданими властивостями. Крім того в країні виробляються сурма, олово, вольфрам, ртуть і молібденові концентрати, що користаються підвищеним попитом на зовнішніх ринках, хоча в той же час потреби країни в алюмінії, свинці і цинку цілком не задовольняються і Китай імпортує ці метали.