Смекни!
smekni.com

Проблеми життя та смерті в духовному досвіді людства (стр. 3 из 5)

Жах смерті є не тільки жах смерті особистості, але і жах смерті світу. Є особистий Апокаліпсис і Апокаліпсис світовий. Апокаліпсис - є одкровення про смерть світу, хоча смерть у ньому не останнє слово. Смертна не тільки людина, не тільки народи і культури, але і все людство в цілому, і весь світ. Апокаліпсис є парадоксом часу і вічності. Кінець нашого світу настає в часі, ще в нашому часі. Але він також є кінцем нашого часу, і тому він за його межами. Для кожного з нас і для всього світу настає катастрофа, стрибок через безодню, незбагненний вихід з часу, у самому часі що відбувається. Якби наш гріховний світ у нашому гріховному часі був нескінченним, не знав кінця, то це був би такий же злий кошмар, як і нескінченне продовження в часі життя окремої людини. Це було б торжеством нісенітниці. Страшний суд над особистістю і світом у внутрішньому своєму розумінні є не що інше, як знаходження змісту, як установка цінностей і якостей.

Парадокс часу і вічності існує також і для долі особистості. Безсмертне і вічне життя об'єктивуються, і тоді говорять про нього як про загробне існування. Але безсмертне, вічне життя, не об’єктивоване і не натуралізоване, узяте зсередини, є життя принципово іншої якості, воно є життя духовне, у якому вічність настає вже у часі. Вічне життя може розкритися кожну мить, у глибині миті як вічне сьогодення. Вічне життя не є майбутнє життя, а життя сьогодення, життя в глибині миті. У цій глибині миті відбувається розрив часу. Тому етично помилкова та установка, що чекає вічності в майбутньому, як загробного існування, чекає смерті в часі, щоб прилучитися до вічного божественного життя. У майбутньому, по суті, ніколи не наступить вічності, у майбутньому є лише дурна нескінченність. Так можна уявити собі лише пекло. Вічність і вічне життя настає не в майбутньому, а в миті, тобто виході з часу, у перехрещенні вічної проекції життя в часі.

Смерть існує ззовні як деякий натуральний факт, що настає в майбутньому, і вона означає проекцію життя в майбутньому. Але подолання смерті і перемога над нею означає не забуття і не відсутність чутливості до неї, а прийняття її усередину духу, коли вона перестає вже бути натуральним фактом у часі і стає виявленням змісту, що йде з вічності. Смерть особиста і смерть світова, як і смерть націй і цивілізацій, як і смерть історичних форм держави, суспільства і побутового укладу, означає катастрофічне нагадування змісту і правди про те, що вони не виконані і перекручені. Смерть - не тільки торжество нісенітниці, результат гріха і перемога темних сил, але і торжество змісту, нагадування про божественну правду, недопущення неправди бути вічною.

ПРОБЛЕМА БЕЗСМЕРТЯ

Проблема безсмертя - основна, сама головна проблема людського життя, і лише по поверхні і легкодумству людина про це забуває. Іноді вона хоче переконати себе, що забула, не дозволяє собі думати про те, що важливіше всього. Усі релігії, починаючи з зародкових релігійних вірувань дикунів, будувалися у відношенні до смерті. Людина є істота, поставлена перед смертю протягом усього життя, а не тільки в останню годину життя. Людина веде подвійну боротьбу: за життя і за безсмертя. Смерть є явище ще усередині життя, а не по ту сторону, саме приголомшливе явище, прикордонне з трансцендентним.

Сильне страждання завжди порушує питання про смерть і безсмертя. Але і всяке поглиблення життя ставить ті самі питання. Було побудовано багато типів релігійних і філософських вчень про перемогу над жахом смерті і досягнення реального чи примарного безсмертя: спіритуалістичне навчання про безсмертя душі; навчання про перевтілення душ; містико-пантеїстичне навчання про злиття з Божеством; ідеалістичне навчання про безсмертя ідей і цінностей; християнське навчання про воскресіння цілісної людини; притуплення гостроти проблеми смерті через злиття з колективним життям на землі і через можливість земного щастя. Спіритуалістичне навчання про безсмертя душі обіцяє безсмертя лише частині людини, а не цілісній людині. Навчання про перевтілення ще менш дає безсмертя цілісній людині, вона припускає його розкладання на окремі елементи і ввергнення людини в космічний круговорот, залишає його у владі часу. Людина може перейти в нелюдський рід існування. Навчання про злиття з божеством не означає безсмертя особистості, а лише безсмертя безособових ідей і цінностей. Ідеалістичне навчання також не означає безсмертя особистості, а лише безсмертя безособових ідей і цінностей. Відвернення від теми про безсмертя через спрямованість до прийдешнього щастя людства говорить про нерозв'язність цієї теми і про ворожнечу до її постановки. Тільки християнське навчання про воскресіння цілісної людини відповідає на поставлене запитання, але з ним зв'язано багато труднощів.

Безсмертя душі.

Питання про смерть і безсмертя нерозривно зв'язано зі свідомістю особистості, з особистою долею. Якщо втратити гостру свідомість особистості і забути про її єдину і вічну долю, то можна утішити себе тим, що життя в природі, у роді вічно відроджується і безсмертне. Людина, як особистість, бореться зі смертю в ім'я безсмертя.

Людина безсмертна тому, що у неї є божественний початок. Але безсмертне не тільки божественне в людині, безсмертний весь склад людини, яким опановує дух. Духовний початок і є той початок у людині, що веде до смерті, остаточного занурення в смертоносний потік часу.

Древнім властива була віра не в безсмертя людини і людського, а в безсмертя Бога і божественного. Душу зв'язували з подувом, що виходить від бога. Душа має тінь. Дуже широко було поширене вірування, що потрібно харчувати небіжчиків, інакше можуть бути з їх боку ворожі дії. На шляху загробного життя бачили різного роду перешкоди: у переході небезпечних місць, у зустрічі з дикими звірами. Важка і небезпечна боротьба була і після смерті. Тільки в Єгипті були моральні вимоги для безсмертя. Єгиптяни перші визнали людську душу безсмертною. Але спочатку безсмертним визнавався лише один цар, а вже потім привілейований шар.

Ідея безсмертя душі грецького походження. Досягти безсмертя в греків - значить стати Богом. Безсмертя - є прояв у людині божественного початку. Безсмертні лише герої, напівбоги, а не звичайні люди. Є роздільність людини і божественного роду. Це в пізню годину історії повторюється і у Ніцше. Людина смертна. Але безсмертя можливо, тому що в людині є божественний початок. У людині є Бог.

Індивідуального безсмертя немає, є лише універсальний вогонь. Піфагор визнавав безсмертя душі, але зв'язував з перевтіленням. В Ананксагора безсмертний дух, а не душа. Безсмертне загальне, а не індивідуальне.

Людська особистість реальніше всього світу, вона належить вічності. Але цього не видно ззовні, видно лише зсередини. Людська душа обмежена тілом, залежить від природної необхідності, але вона внутрішньо нескінченна. Життя від народження до смерті є лише маленький відрізок вічної долі. Людина шукає особистого безсмертя, не безсмертя в об'єкті, а безсмертя в суб'єкті. Дуже важливо усвідомити, що тільки вічне реально. Усе невічне, перехідне не має справжньої реальності. Ніцше говорить, що для радості, щастя миті потрібна була вічність і усе виправдано.

Безсмертя особистості.

Безсмертя в родовому житті, у дітях і онуках, як і безсмертя в нації, у державі, у соціальному колективі, нічого спільного не має з безсмертям людини. Дуже складне і таємниче відношення між особистістю і статтю. Стать є безособове, родове в людині, і цим відрізняється від еросу, що носить особистий характер. З подоланням статі зв'язана і зміна людської свідомості. Безсмертя зв'язане зі станом свідомості. Тільки цілісна свідомість, не роздвоєна, що не розкладається на елементи і не складається з елементів, веде до безсмертя. Безсмертя в людині зв'язано також з пам'яттю. Безсмертя є прояснена пам'ять. Саме ж страшне в житті є переживання безповоротності, непоправності, абсолютної втрати.

Людина прагне до цілісного безсмертя, до безсмертя людини, а не безсмертя надлюдини, інтелекту, ідеального в собі початку, до безсмертя особистого, а не безособово-загального. Лише звільнення свідомості від виняткової влади феноменального світу розкриває перспективу безсмертя.

Кошмарні перспективи нескінченних перевтілень, перспективи зробленої втрати особистості в безликому Божестві і найбільше перспектива можливості вічних пекельних мук. І якщо повірити в можливість нескінченного існування в умовах нашого життя, що часто нагадує пекло, то це також було би кошмаром, і викликало би бажання смерті. В індусів перевтілення було песимістичним віруванням. Буддизм, насамперед, учить шляху звільнення від мук перевтілення. Вірування в перевтілення невдячне, і не дає звільнення від карми. У ньому безвихідність, немає виходу часу у вічність. Крім того, навчання про перевтілення виправдує соціальну несправедливість, кастовий лад. Той, хто піддається суму і болю, хто раб відчуттів, хто зайнятий ефемерними предметами, не знає безсмертя.

Л. Толстой визнає особисте життя помилковим життям, і особистість не може успадковувати безсмертя. Смерті немає, коли переборюється особисте життя. Навчання Ніцше про вічне повернення є антична грецька ідея, що знає лише космічний час і цілком віддає людину у владу космічного круговороту. Це кошмар того ж типу, що ідея нескінченного перевтілення.