Смекни!
smekni.com

Фінансова стійкість підприємства особливості методики її оцінки (стр. 4 из 6)

В світовій і вітчизняній обліково-аналітичній практиці розроблено систему показників, що характеризує фінансову стійкість підприємтва. Методику розрахунку деяких з цих показників розглянуто в питанні 1.2 даної курсової роботи. Використовуючи цю методику, та на основі даних балансу підприємтсва станом на 1.01.2000 р. (див.Дод. 1) дамо оцінку фінансової стійкості ВАТ “Новоселицький птахокомбінат”

Таблиця 2.5

Показники фінансової стійкості підприємства

№ п/п Показник 1998 р. 1999 р. Відхилення (+,-)

1

2

3

4

5

6

7

Коефіцієнт концентрації власного капіталуКоефіцієнт фінансової залежностіКоефіцієнт маневреності власного капіталуКоефіцієнт стуктури довгострокових вкладеньКоефіцієнт дострокового залучення позичених коштівКоефіцієнт співвідношення власних і залучених коштів Коефіцієнт концентрації залученого капіталу 0.821.220.13--0.220.18 891.260.12--0.260.21 -0.03+0.4-0.01--+0.04+0.03

Із табл.2.5 видно, що в 1999 р. значення коефіцієнта концентрації власного капіталу, в прорівнянні з 1998 р., зманшилась на 0.03. Це свідчить про те, що фінансова стійкість підприємства за відповідний період дещо знизилась. Підтвердженням цього є і значення коефіцієнта маневреності власних коштів, яке в даний період зменшилось на 0.01.

Коефіцієнт співвідношення власних і залучених коштів в 1999 р. становив 0.26, це означає, що на кожну 1 грн. власних коштів припадає 26 коп. позичених. В порівнянні з 1998 р. значення даного показника збільшилось на 0.04, що свідчить про незначне підсилення залежності підприємства від зовнішніх інвесторів і кредиторів.

Коефіцієнт фінансової залежності в 1999 р. становив 1.26. Це означає, що в кожній 1,26 грн., вкладеній в активи підприємства, 26 коп. – позикових. В порівнянні з 1998 р. значення цього показника зросло на 0.04, що свідчить про деякі збільшення частки позичених коштів у фінансуванні підприємства. Тобто про незначне зниження фінансової стійкості підприємства.

Отже, незважаючи на те, що фінансова стійкість ВАТ “Новоселицький птахокомбінат” за рік, що аналізується, дещо знизилась, підприємство і надалі залишається фінансово стійким. Хоча в цілому фінансовий стан підприємства потребує оздоровлення, так як за 1998-1999 рр. отримало збитки.

Розділ 3. Забезпечення фінансової стійкості ринкового підприємства

В основі забезпечення фінансової стійкості лежить рух його грошових коштів в узгоджених обсягах і в часі, що висту­пає як безперервний процес. Для кожного напрямку використання грошо­вих фондів має бути відповідне джерело. В широкому розумінні активи фірми — це чисте використання коштів, а пасиви і власний капітал — чисті джерела. Цикл руху грошових засобів, здатний забезпечити фінансо­ву стійкість типової промислової компанії, якщо досягнута їх узгодженість у розмірі і в часі, показаний в додатку 2.

Для забезпечення фінансової стійкості суб'єктів господарювання важ­ливе значення має розподіл прибутку на дві частини. Перша — коли у формі податків та інших обов'язкових платежів він перераховується в Державний і місцевий бюджети. Друга — коли прибуток залишається в розпорядженні підприємства. Прибуток на його власні потреби розпо­діляється на капітальні вкладення по технічному переозброєнню й роз­ширенню виробництва, примноженню власних обігових коштів, на мате­ріальне заохочення працівників, на соціально-культурні заходи й будів­ництво житла, об'єктів соціально-культурного й комунально-побутового призначення.

Для поглибленого аналізу прибутку з метою визначення його ролі у забезпеченні фінансової стійкості підприємства доцільно згрупувати фактори, що впливають на його розмір.

До групи зовнішніх факторів слід віднести:

— природні (кліматичні) умови, транспортні та інші фактори, що ви­кликають додаткові затрати у одних підприємств і зумовлюють додатковий прибуток в інших.

— зміни, що не передбачені бізнес-планом підприємства, оптових ції на продукцію, сировину, матеріали, паливо, покупні напівфабрикати, ии при цьому використовуються, торгових скидок, накидок, норм амортиза ційних відрахувань ставок заробітної плати, нарахувань на неї й ставок по| датків та інших зборів, що виплачуються підприємствами;

— порушення постачальниками, збутовими, вищестоящими господарствами, фінансовими, банківськими та іншими органами державної дис­ципліни з господарських питань, що зачіпають інтереси підприємств. [12,с.74]

У групу внутрішніх факторів доцільно включити: основні фактори, що визначають результати роботи, і ті з них, що пов'язані з порушенням підприємством державної, фінансової, платіжної дисципліни тощо.

У ринкових умовах діяльність підприємства становить комплекс взаємопо­в'язаних господарських процесів, що залежать від численних і різноманітних факторів. Якщо якийсь із них випадає з аналізу фінансової стійкості, то оцінка впливу інших, прийнятих у розрахунок факторів, а також висновки ризикують виявитися спотвореними і не спроможними забезпечити фінансову стійкість.

Як правило, будучи тісно пов'язаними, зазначені фактори нерідко різнонаправлено впливають на результати функціонування підприємства, а зна­чить, і на його фінансову стійкість. Негативна взаємодія одних факторів здатна знизити чи навіть повністю знищити позитивний вплив інших.

Наявність цих факторів потребує групування. В основу його доцільно покласти різні ознаки:

— за місцем виникнення можливе виділення зовнішніх і внутрішніх факторів;

— за важливістю результату — основних і другорядних;

— за структурою — простих і складних;

— за часом дії — постійних й тимчасових. [18,с.89]

Відомо, що будь-яка класифікація переслідує певні цілі. Враховуючи, що підприємство є одночасно й суб'єктом, і об'єктом відносин у ринковій еко­номіці, а також те, що воно має різні можливості впливу на динаміку різних факторів, які визначають фінансову стійкість, найважливішим, є поділ їх на внутрішні й зовнішні. Перші безпосередньо залежать від організації роботи самого підприємства, а другі є зовнішніми щодо нього, їх зміна майже або повністю не залежить від підприємства. Цим поділом і слід керуватися, моделюючи виробничо-господарську діяльність і намагаючись управляти фінансовою стійкістю.

Розглянемо насамперед внутрішні фактори. Очевидно, що успіх чи нев­дача підприємницької діяльності багато в чому залежать від вибору складу й структури продукції чи послуг, що створюються підприємством. При цьому важливо не лише правильно вирішити, що виготовляти, а й безпомилково визначити, як виробляти, тобто шляхом застосування яких технологій і яких моделей організації виробництва й управління. Від відповіді на ці запитання залежать фінансові результати і в кінцевому підсумку фінансова стійкість.

Для її підтримання дуже важлива загальна величина затрат, а також співвідношення між постійними і змінними витратами.

Інший істотний фактор фінансової стійкості підприємства, тісно пов'я­заний з видами продукції чи послуг, що виробляються, — це оптимальний склад і структура активів, а також ефективне управління ними. Стійкість підприємства та потенційна результативність бізнесу багато в чому залежать від якості менеджменту поточними активами, від того, скільки задіяно обіго­вих засобів і яких зокрема, яка величина запасів і активів у грошовій формі, тощо.

Наступний значний внутрішній фактор фінансової стійкості — склад і структура фінансових ресурсів, правильний вибір тактики і стратегії управ­ління ними.

Істотний вплив на забезпечення фінансової стійкості підприємства справляють кошти, що додатково мобілізуються на ринку позичкових капі­талів. Зрозуміло, що чим більше коштів може залучити підприємство, тим значніші його фінансові можливості. Воднораз зростає і фінансовий ризик нездатності підприємства своєчасно і в повному обсязі розплатитися зі своїми кредиторами.

І тут велику роль можуть відіграти резерви як одна ізформ фінансової гарантії платоспроможності суб'єкта господарювання.

Підбиваючи підсумки, зазначимо, що з точки зору впливу на фінансову стійкість підприємства і необхідності врахування їх при управлінні нею виз­начальними внутрішніми факторами є:

— галузева належність суб'єкта господарювання;

— структура продукції чи послуг, які випускаються підприємством, її частка в загальному платоспроможному попиті;

— розмір оплаченого статутного капіталу;

— величина й структура витрат, їхня динаміка порівняно з грошовими доходами;

— склад майна і фінансових ресурсів, включаючи запаси й резерви, їхній склад і структуру. [14,с.129]

Щодо впливу на неї зовнішніх факторів, зазначимо, що термін "зов­нішнє середовище" включає в себе різні аспекти: економічні умови господа­рювання; пануючі в суспільстві техніку й технології; платоспроможний попит споживачів; економічну й фінансово-кредитну політику законодавчої й вико­навчої влади України; соціальну й екологічну ситуацію в суспільстві тощо. Зазначені зовнішні фактори справляють вплив на всі аспекти виробничо-фі­нансової діяльності підприємства і через неї на його фінансову стійкість.

Особливе значення для забезпечення останньої має рівень, динаміка й коливання платоспроможного попиту на продукцію (послуги) підприємства, бо платоспроможний попит визначає стабільність надходження виручки. В свою чергу, він залежить від макроекономічної кон'юнктури, рівня доходів споживачів — фізичних та юридичних осіб, ціни на продукцію чи послуги підприємства.