Смекни!
smekni.com

Облік основних засобів 12 (стр. 2 из 2)

Загальне керівництво і безпосередньо організацію роботи з охорони праці і ТБ та відповідальність за дотриманням Закону України “Про охорону праці” покладено на головного інженера.

За загальний стан охорони праці, ТБ та протипожежної безпеки в виробничих підрозділах відповідальність покладено на керівників цехів, служб. На підприємстві створено атестаційну комісію по перевірці знань і атестацію осіб, які виконують роботи з підвищеною безпекою. З цією метою організовано навчання та атестація осіб, що вимагають атестації. Їм видається посвідчення по кожному виду робіт начальники підрозділів розробляють робочі інструкції з ОП та ТБ, які узгоджуються відповідними спеціалістами. Дані інструкції затверджуються наказом генерального директора підприємства. Робочі інструкції знаходяться в керівників підрозділів та вивішуються на робочому місці.

Проведення інструктажу з ОП і ТБ:

при поступленні на роботу працівники проходять медогляд та проводиться вступний інструктаж інженером з ОП. Дані інструктажу заносяться в журнал. Крім того поступаючий на роботу проходить інструктаж на робочому місці, де проводиться відповідний запис.

Періодичний інструктаж з ОП і ТБ проводиться щоквартально, про що зазначається в журналах. Повторний інструктаж проводиться в випадках змін в інструкції з ОП по впровадженні нових правил з ОП та в випадках нещасних випадків, проведення розслідування нещасних випадків. Існує 3 види:

- нещасний випадок зв’язаний з виробництвом. Розслідується і оформляється актом по формі Н-1;

- нещасний випадок зв’язаний з роботою. Розслідується і оформляється актом по формі НТ-1;

- нещасний випадок в побуті. Розслідується і оформляється актом по формі НТ-1.

Наглядна агітація:

- на кожному робочому місці вивішуються інструкції з ОП та ТБ;

- в виробничих цехах вивішені плакати з ОП і ТБ;

- розроблені і вивішені на робочих місцях інструкції по наданні першої медичної допомоги при нещасних випадках (ураження електричним струмом, опіках, ударах, удушенні, пораженні, кровотечі та ін.);

- на видних місцях вивішені номера телефонів осіб та організацій необхідних при виникненні аварійних ситуацій.


(з питання)

- Перелік ПК: PENTIUM 500 /64 MB/ 10 GB

CELERON 200 /32 MB/ 7,2 GB

PENTIUM 100 /16MB/ 4 GB.

- додаткові зовнішні пристрої: 2 струйні принтери, 1 сканер, 2 модеми, 1 ксерокс.

- дискові операційні системи: DOS, Windows.

- програмні засоби:

· MicrosoftWord – текстовий редактор;

· MicrosoftExel – табличний процесор;

· MicrosoftAccess – СУБД (управління базами даних);

інші програмні засоби:

· ABBYYFineReade – програма для сканування (точніше для розпізнавання сканованого тексту);

· AdobePhotoshop 6.0 – програма для редагування фотографій;

· ACDSYSTEM – для перегляду фотографій та графічних об’єктів;

· Inoculatel T Personal Edition – для перевіряння файлів на віруси;

· PROMT 98 – перекладач;

· WinRar, WinZip – це два архіватори (для зменшення розмірів тексту);

· Internet Explorer, Netscape Navigator – п-ми для Інтернету;

· 1С бухгалтерія – автоматизація бухгалтерії.


облік надходження виробничих запасів Запаси можуть надходити на підприємство з різних джерел, серед яких:

- придбання у постачальника або підзвітною особою;

- внесок до статутного капіталу;

- безоплатне надходження;

- виявлення в результаті інвентаризації тощо.

Основні бухгалтерські проводки, що відображають надходження виробничих запасів, наведені нижче.

Відображення в обліку операцій по надходженню запасів

№ п/п Зміст господарських операцій Кореспондентські рахунки
Дебет Кредит
1 2 3 4
1. Переведено виробничі запаси з однієї категорії до іншої 20 “Виробничі запаси” 20 “Виробничі запаси”
2. Оприбутковано виробничі запаси (або повернуті з виробництва) виготовлені власними силами 20 “Виробничі запаси” 23 “Вироб­ниц­тво”
3. Суму браку зменшено на вартість відходів від бракованої продукції, яка переводиться до складу виробничих запасів 20 “Виробничі запаси” 24 “Брак у виробництві”
4. Переведено до складу запасів активи, що були придбані як товар для продажу 20 “Виробничі запаси” 28 “Товари”
5. Оплачено витрати на транспортування виробничих запасів, що надійшли 20 “Виробничі запаси” 31 “Поточний рахунок в національній валюті”
6. Відображено надходження виробничих запасів в рахунок погашення дебіторської заборгованості 20 “Виробничі запаси” 37 “Розрахунки з різними дебіторами”
7. Оприбутковано запаси, придбані підзвітною особою за грошові кошти 20 “Виробничі запаси” 372 “Розра­хун­ки з підзвітними особами”
8. Оприбутковано виробничні запаси як внесок до статутного капіталу 20 “Виробничі запаси” 40 “Статутний капітал” (приват.)46 “Неоплачений капітал” (колект.)
9. Відображено формування пайового капіталу, передбаченого установчими документами. за рахунок внесків членів споживчого товариства, колективного сільськогосподарського підприємства, житлово-будівельного кооперативу, кредитної спілки та інших підприємств у вигляді виробничих запасів 20 “Виробничі запаси” 41 “Пайовий капітал”
10. Оприбутковано виробничі запаси, що надійшли від постачальника 20 “Виробничі запаси” 631 “Розра­хун­ки з віт­чиз­няними по­стачальника­ми”
11. Відображено включення до первісної вартості придбаних виробничих запасів суми непрямих податків, які не відшкодовуються підприємству 20 “Виробничі запаси” 64 “Розра­хунки з податками й платежами”
12. Оприбутковано безоплатно одержані виробничі запаси 20 “Виробничі запаси” 719 “Інші доходи від операційної діяльності”
13. Виявлено лишки запасів в результаті інвентаризації. Оприбутковано запаси, раніше не облікованих на балансі 20 “Виробничі запаси” 719 “Інші доходи від операційної діяльності”

1. Теоретичні відомості

1.1. Основи роботи з МicrosoftExel

Нині весь світ переживає бум інформаційних і комп’ютерних технологій. і зараз бухгалтерію будь-якої фірми важко уявити без засобів комп’ютеризації і відповідного програмного забезпечення. Спеціальні комп’ютерні програми можуть суттєво спростити ведення бухгалтерського і податкового обліку, а також складання звітності. Однак переважно ці програми дуже складні, дорогі і потребують періодичного сервісного обслуговування висококваліфікованими програмістами-бухгалтерами.

Поширена думка про те, що без автоматизації бухгалтерського обліку неможливо ефективно керувати сучасними підприємством не підлягає сумніву. Проте тисячі і тисячі бухгалтерів, навчених багатим практичним досвідом, особливо старшого покоління, відчувають дрож від усвідомлення своєї непідготовленості для роботи з будь-якою комп’ютерною програмою. Що б ви подумали про людину, яка подолала пішки величезну відстань і йде далі, знемагаючи від втоми, ведучи за собою за вуздечку об’їждженого й осідланого коня? Так-так, самі ці думки приходять в голову, коли бачиш бухгалтера, який користується комп’ютером як друкарською машинкою. При цьому виникає величезне бажання допомогти такому бухгалтерові, тим більше, що зробити це досить просто.

Для вирішення оперативних завдань бухгалтерського обліку пропонуємо вам скористатися можливостями програми Exel – додатка з пакета MSOffice. Ця програма становить собою електронні таблиці, що дають можливість автоматично здійснювати різноманітні розрахунки, а також забезпечує інтерактивний зв’язок між даними різних документів, створених вами в середовищі Exel (електронних таблиць), наприклад, між “Табелем обліку робочого часу” і розрахунком заробітної плати робітнику-погодиннику, між “Авансовим звітом” і “Журналом-ордером №7” тощо. Це може істотно полегшити працю бухгалтера; наприклад, вам досить буде поставити в “Табелі обліку робочого часу” відпрацьовані дні або дні хвороби, а все інше машина зробить сама: і нарахує заробітну плату, і зробить утримання, виведе сальдо, складе проведення і зробить ще багато чого іншого – все те, що ви запрограмуєте. Причому таке програмування нескладне і не потребуватиме спеціальних знань, а створивши для себе “програму” один раз, ви зможете нею користуватися стільки часу, скільки вам потрібно, коригуючи її відповідно до змін у законодавстві. Є ще одна перевага – розрахунки, на які ви щодня або щомісяця тратите години, машина зробить за лічені частки секунди. Наполегливо радимо вам витратити час на вивчення цього матеріалу. Таким чином ви наділі полегшите собі роботу і зекономите набагато більше часу, ніж витратили, а також заощадите гроші, оскільки, створюючи документи в Exel, бухгалтерові не треба звертатися до розробника програми – усі необхідні коригування він може зробити сам, що дуже важливо в умовах мінливого законодавства.

До того ж ця програма є в будь-які оболонці Windows, а її можливості настільки великі, що можуть вирішити переважну більшість питань з ведення бухгалтерського обліку.

Ви думаєте, це для вас складно і недоступно? У цій статті ми постараємося переконати вас у протилежному. Отже, знайомтеся – Еxel.

Як увійти в Exel

Запустити програму Exel можна, натиснувши на ярличок з відповідним написом на екрані монітора або натиснувши кнопку “Пуск”, розташовану в лівому нижньому кутку екрана монітора, увійти в опцію “Програми” і клацнути лівою кнопкою мишки (далі – ЛКМ) на під опції з відповідною назвою (див. мал.1).