Смекни!
smekni.com

Волинь у першій Світовій війні (стр. 3 из 3)

Економічне становище малоземельних селян у роки війни значно ускладнилось. Земля не могла прогодувати селян, орендувати ж її у поміщика вони не могли через високі ціни. З початком війни на Волині зросли натуральні повинності селян (гужова, роботи по будівництву доріг, окопна). Тільки у 1914 р. для перевезення військ влада використала 1529 підвід селян Пульменської волості Володимир-Волинського повіту. У дрібних господарів майже ніколи в роки війни не вистачало хліба до нового врожаю. Так. волосний старшина в березні 1915 р. доповідав, що для більшості селян потрібна позика для прохарчування і посіву ярових.

Висновок

Отже, Перша світова війна була важким випробуванням для волинян. Протягом кількох років населення губернії жило в екстремальних умовах. Великої шкоди зазнали невеликі промислові підприємства, кустарні майстерні. Значна частина населення губернії вимушена була напризволяще лишати свої оселі і вирушати в колонах біженців на Схід. Господарство Волині було доведене до крайньої межі. Відбувався спад сільськогосподарського виробництва. Істотно позначились на виробництві відсутність кваліфікованої робочої сили, мобілізованої до армії. Внаслідок скорочення виробництва предметів першої необхідності зросли ціни, розпочались інфляційні процеси в економіці. Таким чином, війна віддалила Волинь від індустріальних центрів країни, загострила продовольчу кризу в краї. Сільське господарство губернії зазнало втрат, які визначили розвиток цієї галузі на десятиріччя.

Використана література

1. Історія Волині. – Львів, 1988; Щербина Й.Т. Робітничий клас України та його революційна боротьба в 1914-1917 рр. – К., 1963.

2. Історія міст і сіл України. Волинська область. – К., 1970.

3. Киричук М. Волинь – земля українська. – Луцьк, 1995.

4. Михайлюк О.Г., Кічий І.В. Історія Луцька. – Львів, 1991.

5. Україна і світ. Історія господарства від первісної доби і перших цивілізацій до становлення індустріального суспільства. – К., 1994.

6. Роде наш красний: Волинь у долях краян і людських документах. – Луцьк, 1996.

7. Оксенюк Р.Н. Нариси історії Волині. 1861-1939. – Львів, 1970.