Смекни!
smekni.com

Форми організації навчання 2 (стр. 4 из 5)

Самоаналіз пов’язаний із внутрішніми факторами особистісного розвитку і є дотичним до процесів самоспостереження, самоконтролю, самооцінки. Об’єктивними критеріями для оцінювання своєї роботи є результати педагогічної діяльності, тобто навчальні успіхи учнів, оцінка зі сторони представників дирекції школи, колег, учнів, суб’єктивні відчуття. Важливо також, щоб у вчителя був сформований професійний ідеал (взірець), який міг би слугувати еталоном для порівняння й оцінки власної діяльності та професійно-особистісних якостей.

Вибір цілей аналізу (самоаналізу) передбачає вивчення основних об’єктів педагогічної діяльності вчителя. До них слід віднести:

1) оцінку ступеня досягнення на уроці освітніх, виховних і розвивальних цілей;

2) визначення ступеня реалізації одного чи декількох принципів навчання;

3) оцінку правильності вибору засобів досягнення цілей уроку: а) змісту навчального матеріалу; б) методів і прийомів навчання; в) наочно-технічного обладнання;

1) 4) визначення якості знань, умінь і навичок учнів, рівня сформованості загальних навчальних умінь.

Серед великої кількості об’єктів педагогічного аналізу (самоаналізу) найбільш важливими є основні компоненти педагогічної діяльності вчителя, які відображають його цільові, змістові, операційні і результативні сторони. До того ж, в центрі уваги вчителя повинні бути не стільки педагогічні явища, скільки зв’язки, взаємозалежності між ними.

Учителю необхідно аналізувати результати своєї праці в різних аспектах: дидактичному, психологічному, організаційному, виховному, санітарно-гігієнічному.

Дивись таблиці 1, 2, 3, 4, 5:

Таблиця 1. Дидактичний аспект аналізу уроку

Предмет________________________ Дата _____________

Тема уроку _____________________ Мета уроку _____________________

Тип уроку ______________________

Мета самоаналізу: дидактичний аспект уроку

Основні етапи уроку Навчальні завдання і зміст Методи навчання Форми організації навчання Домінуючі принципи Проміжні і кінцеві результати
За зовнішньою формою За рівнем пізнавальної активності За логікою засвоєння

Таблиця 2. Психологічний аспект аналізу уроку

Предмет________________________ Дата _____________

Тема уроку _____________________ Мета уроку _____________________

Тип уроку ______________________

Мета самоаналізу: психологічний аспект уроку

Основні етапи уроку Навчальні завдання і зміст Психологічне на лаштування учнів на спільну роботу з учителем Активізація діяльності учнів під час перевірки домашнього завдання Формування мотивації учіння (зовнішньої і внутрішньої) Концентрація уваги учнів на сприймання нового матеріалу (зміст, способи. Прийоми, засоби) Розвиток спостережливості в учнів (зміст, способи, прийоми, засоби) Розвиток і тренування пам’яті (види, прийоми, засоби) Розвиток логічного й абстрактного мислення (зміст, способи, прийоми, засоби) Робота із розвитку мови (чіткість, логічність, аргументованість, глибина) Вплив навчання на емоційну сферу учнів (захоплення, радість, доброта, співчуття, гумор) Виховання вольових рис характеру (наполегливість у досягненні цілі, працелюбність, самоствердження) Естетичний вплив викладання (розвиток почуття прекрасного) Стиль взаємовідношень учителя й учнів (дотримання норм етики, вимог культури спілкування, взаємної поваги)

Таблиця 3. Організаційний аспект аналізу уроку

Предмет________________________ Дата _____________

Тема уроку _____________________ Мета уроку _____________________

Тип уроку ______________________

Мета самоаналізу: організація уроку

Основні етапи уроку Навчальні завдання і зміст Зовнішня організація уроку Внутрішня організація
Час (оптимальність дозування) Своєчасний початок і закінчення уроку Робоче місце вчителя й учнів Обладнання, ТЗН, наочність Види навчальної діяльності, ступінь їх доцільності Своєчасний запис д/з, інструктаж з його виконання Підсумок уроку, співставлення мети з результатом Мобілізація інтелектуальних і фізичних сил на спільну роботу із викладання (учителя) і засвоєння (учнями) навчального матеріалу (Внутрішня організація зв’язана з психологічними процесами)

Таблиця 4. Виховний аспект аналізу уроку

Предмет________________________ Дата _____________

Тема уроку _____________________ Мета уроку _____________________

Тип уроку ______________________

Мета самоаналізу: виховний аспект уроку

Основні етапи уроку Навчальні завдання і зміст Реалізація світоглядних ідей предмета, формування основ наукового світогляду Виховання свідомості, самостійності і загальної активності Виховання моральності, свідомої дисципліни, культури розумової праці Виховання творчого ставлення до праці Виховання основ естетичної культури, розвиток художніх здібностей Формування правосвідомості та професійних інтересів Зміцнення здоров’я і формування санітарно-гігієнічної культури

Таблиця 5. Санітарно-гігієнічний аспект аналізу уроку

Предмет________________________ Дата _____________

Тема уроку _____________________ Мета уроку _____________________

Тип уроку ______________________

Мета самоаналізу: санітарно-гігієнічний аспект уроку

Основні етапи уроку Навчальні завдання і зміст Час (оптимальність дозування) Освітлення класу Температура і повітряний режим Наявність шумових перешкод Оптимальне навантаження на учнів Об’єм, ступінь утруднень навчальних і домашніх завдань Урахування динаміки працездатності на протязі уроку, дня, тижня

Вчителю необхідно здійснювати самоаналіз на всіх етапах процесу професійної діяльності: 1) під час проектування уроку (планування); 2) безпосередньо на уроці; 3) після його проведення (ретроспективний аналіз).

Для здійснення самоаналізу доцільно використовувати таку узагальнену модель алгоритмічного типу:

1. Оцінювати результати навчання (усвідомленість теоретичних знань, їх міцність, уміння застосовувати на практиці, сформованість умінь і навичок тощо) і співвідносити їх із загальною метою уроку.

2. Співвідносити дидактичну мету з конкретними завданнями кожного етапу уроку.

3. Встановлювати відповідність між дидактичними завданнями уроку і структурою змісту навчального матеріалу.

4. Аналізувати методи навчання, форми організації діяльності учнів стосовно відповідності їх дидактичному завданню і змісту навчального матеріалу.

5. Встановлювати відповідність дидактичного завдання одержаним результатам кожного етапу уроку.

6. Співвідносити кінцевий результат уроку з проміжними результатами.

Такі алгоритмічні дії передбачають їх творче застосування в процесі самоаналізу, вільну послідовність (наприклад, п’ята позиція може бути першою, перша – єдиною тощо). Це залежить від індивідуальності педагога, його досвіду, майстерності, інтуїції.

5. Іншіформи організації навчання

Спеціальними або додатковими формами організації навчання, що доповнюють і розвивають класно-урочну діяльність учнів є: практикум, семінарські і факультативні заняття, навчальні екскурсії, співбесіда, індивідуальні та групові консультації, домашня навчальна робота учнів.

Семінарські заняття – використовують в старших класах після вивчення основних розділів програми з метою розвитку інтересу до навчального предмету, підвищення ефективності колективної роботи з осмислення й систематизації знань, формування в учнів уміння самостійно здобувати знання. Технологія підготовки і проведення семінарського заняття передбачає певну послідовність дій учителя й учнів, яка включає два етапи.

І. Підготовчий етап:

1. Вибір теми семінару, формулювання його мети, завдань, основних і додаткових питань.

2. Розподіл пізнавальних завдань між учнями з урахуванням індивідуальних особливостей.

3. Підбір основних інформаційних матеріалів.

4. Проведення групових та індивідуальних консультацій, перевірка конспектів.

ІІ. Основний етап:

1. Повідомлення теми, мети, завдань заняття.

2. Мотивація навчальної діяльності.

3. Ознайомлення з доповідями, що підготували учні.

4. Обговорення доповідей, рецензування відповідей.

5. Підведення підсумків.

В залежності від складності і об’єму вимог шкільні семінари умовно поділяють на три групи: 1) підготовчі заняття; 2) власне семінарські; 3) міжпредметні семінари.

Під час проведення підготовчих семінарів учнів ознайомлюють з новими формами роботи; розвивають уміння самостійно вивчати програмний матеріал, складати план і тези виступу, брати участь в обговоренні питань семінару, вести дискусію. За цільовою спрямованістю підготовчі семінари поділяють на семінари повторення і систематизації знань, умінь і навичок; семінари вивчення нового матеріалу; змішані семінари, які передбачають розв’язання не однієї, а декількох дидактичних цілей.

Власне семінарські заняття за дидактичною метою поділяють на семінари вивчення нового матеріалу; семінари узагальнюючого повторення (залік); змішані або комбіновані семінари. За способом проведення (методом) семінарські заняття є таких видів: розгорнута бесіда, диспут, коментоване читання, розв’язування задач, обговорення доповідей, повідомлень, результатів творчих робіт.

Міжпредметні семінари передбачають обговорення і повідомлення доповідей, підготовлених на основі матеріалів різних предметів, які комплексно висвітлюють обрану тему. Різновидом міжпредметного семінару є семінар-конференція, який проводять з метою підведення підсумків довготривалої дослідної роботи або виробничої практики. Такі конференції можуть бути присвячені актуальним проблемам художньої літератури та історії, біології і хімії, математики і фізики.