Смекни!
smekni.com

Облік внутрішнього відпуску товарів на торговельних підприємствах (стр. 4 из 4)

Згідно з пунктом 5 Інструкції з бухгалтерського обліку податку на додану вартість суми товарних надбавок, що відносяться до реалізованих товарів, визначаються як сума залишку товарних надбавок на початок місяця і товарних надбавок за звітний місяць, зменшена на суму то­варних надбавок, що припадають на залишок не реалізованих на кінець звітного місяця товарів. Товарні надбавки, нараховані на товари за звітний місяць, мають бути зменшені на суми товарних надбавок, списаних на зменшення в звітному місяці. Без цього розрахунок буде не точний, не об’єктивний.

Суми товарних надбавок, що припадають на залишок не реалізованих товарів на кінець звітного місяця, визначаються як добуток вартості нереалізованих товарів на середній відсоток товарних надбавок, розрахований в установленому Інструкцією порядку.

20. У тому випадку, коли торговельне підприємство здійснює різні види торговельної діяльності і фінансовий результат господарської діяльності визначає по підприємству в цілому, валовий дохід кожного виду діяльності має бути визначений і відображений в обліку окремо: від оптової торгівлі, роздрібної торгівлі, громадського харчування, тощо

У зв’язку з цим незалежно від того, чи фінансові результати визначаються і відображаються в бухгалтерському обліку за кожним видом господарської діяльности підприємства, чи по підприємству в цілому валовий дохід оптової торгівлі, роздрібної торгівлі і громадського харчування мусить біти визначений за розрахунками окремо і відображений в обліку точно та об’єктивно.

20.2. Порядок визначення валового доходу від оптово-збутової діяльності та внутрішнього відпуску товарів на підприємстві, що обліковує товари на складах за продажними цінами, нормативними документами не визначений. І це не дивлячись на те, що бухгалтерські записи, пов’язані з визначенням і відображенням в обліку валового доходу від оптово-збутової діяльності таких підприємств є вельми складним.

Автор вважає, що валовий дохід оптової торгівлі від внутрішнього відпуску товарів повинен визначатись і відображатись в обліку в залежності від того, які ціни для обліку товарів на складах застосовуються: купівельні чи продажні роздрібної торгівлі.

20.3. Якщо застосовуються купівельні облікові ціни, то торговельну націнку на покриття витрат складів і створення доходу оптової торгівлі слід відображати в обліку записом :

Дт 42-2 або 42-3 - Кт 80 (п.3.2)

В тому випадку, коли застосовуються облікові продажні ціни роздрібної торгівлі, валовий дохід оптової торгівлі від операцій з внутрішнього відпуску товарів повинен визначатись за розрахунком товарних надбавок, що відносяться до залишку товарів (п. 19).

Різниця між сумою попереднього сальдо товарних надбавок на рахунку 42-1 і сумою залишку товарних надбавок згідно з розрахунком їх на залишок товарів станом на кінець звітного місяця повинна відображатись в обліку записом на рахунках:

Дт 42-1 - Кт 80, ст. «Валовий дохід оптової торгівлі»

20.4. Визначена за розрахунком сума валового доходу від внутрішнього відпуску товарів на відміну від роздрібної торгівлі і громадського харчування не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість, бо оподатковуються обороти роздрібної торгівлі і громадського харчування, з валового доходу яких, що входить до сум обороту з реалізації товарів, вирахуваний (віднятий) валовий дохід оптової торгівлі від операцій з внутрішнього відпуску товарів. Отже, ПДВ з цього доходу буде нарахований і сплачений підприємством від оборотів з продажу товарів в роздрібній торгівлі й громадському харчуванні.

Як видно із викладеного вище матеріалу запропонованої увазі читача статті, прості, на перший погляд, питання бухгалтерського обліку внутрішнього відпуску товарів на торговельних підпориємствах із-за недостатнього їх регулювання нормативними документами є досить складними. Автор надіється, що стаття допоможе бухгалтерам торгівлі раціонально організувати й вести бухгалтерський облік руху товарів, правильно визначати й об’єктивно відображати в обліку доходи торгівлі.

Професор І. Павлюк

10 травня 1999 р.